Hoşgeldiniz  

VE AĞIR YENİLGİ SONUCUNA GİDEN SÜREÇ: SERDAR SOYDAN, KIRGIN MHP’Lİ ADAY ADAYLARINI YANINA ÇEKEMEDİ… MOTİVASYONU DÜŞEN AK PARTİ TEŞKİLATINI KAYBETTİ… CUMHUR SEÇMENİNİ HEYECANLANDIRMADI…

admin | 08 Nisan 2024 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Cumhur ittifakı Büyükşehir Adayı Serdar Soydan’ın ağır mağlubiyet alarak seçimleri kaybetmesinin nedenleri tartışılıyor. Sağ seçmeni sandığa çekemeyen Cumhur ittifakında Serdar Soydan’ın aday ilan edilmesinden sonra yaşanan sürecin farkın büyümesindeki en büyük etken olduğuna dikkat çekiliyor.  

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’li Vahap Seçer, 625 bin 102 oy alarak yeniden başkanlığa seçilirken AK Parti ve MHP destekli Cumhur İttifakı Adayı Serdar Soydan ise 326 bin 41 oyda kaldı.

İlçelerde de büyük hezimet yaşayan Cumhur ittifakında AK Parti, 2 belediyeyle girdiği seçimlerde 4 ilçe adayı çıkardı ancak hem elindekileri kaybetti hem de hiç belediye kazanamadı.

MHP ise 2019’da 8 ilçe belediye başkanlığı kazanmıştı. 2024 yerel seçimlerinde ise MHP’nin elindeki belediye sayısı 3’e düştü. Üstelik MHP’nin, “kale” olarak tabir ettiği Toroslar ilçesini de CHP’ye farkla kaptırması, bu seçimin Cumhur ittifakı açısından en büyük şoku oldu.

Cumhur ittifakı heyet görüşmelerinde büyükşehir, il ve ilçe belediye paylaşımları yapılırken en büyük tartışma Mersin ve Adana üzerinde yoğunlaşmıştı. MHP Adana ve Mersin’i ısrarla isterken, AK Parti tarafı da bu iki ili MHP’ye bırakmak istemedi. Görüşmelerin sonunda MHP Mersin’i aldı, Adana ise Ak Parti’ye kaldı.

MERSİN MHP’YE BIRAKILDI… AK PARTİ YIKILDI… KAZANILMASI İMKANSIZ 2 İLÇEDE ADAY ÇIKARILDI… HAYAL KIRIKLIĞINDAKİ AK PARTİ TABANI SANDIĞA BİLE GİTMEDİ!

Mersin’in 2024 yerel seçimlerinde de tıpkı 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi MHP’ye bırakılması, AK Parti teşkilat ve seçmeninde büyük hayal kırıklığı yarattı.

14 Mayıs seçimlerinde 311 bin 402 oy alarak 4 milletvekili çıkartan AK Partililer, 149 bin 627 oy alan ve TBMM’ye 1 milletvekili gönderebilen MHP’ye büyükşehir adaylığının bir kez daha bırakılmasını kabul edemedi. 2019 seçimlerinde MHP tarafından “çalışmadılar” suçlamasına maruz kalan ve partilerinin genel merkezlerine bile MHP adayı ve teşkilat yöneticileri tarafından raporlarla şikayet edilen AK Parti teşkilatları, bu seçimde tamamen yatışa geçti.  

Bu hayal kırıklığına toplumun başta dar gelirli dar gelirli ve emekliler olmak üzere ekonomik krizi dibine kadar hisseden AK Partili seçmende sandığa gitme oranını iyice düşürdü. 2019’da sadece Akdeniz, Yenişehir ve Aydıncık’ta aday çıkartan ve Akdeniz ile Aydıncık’ı alan AK Parti’nin, 2024’de bu 3 ilçeye ek olarak CHP’nin kalesi sayılan Mezitli’de aday çıkartması teşkilatlarındaki motivasyonu iyice yok etti. Gönülsüz çalışan teşkilat zaten yaralı AK Parti seçmenini, bırakın adaylarına oy vermeyi sandığa götürmeye bile ikna etmedi.

CHP’nin kurduğu ittifak kapsamındaki başta DEM Parti ve TİP olmak üzere tüm sol bileşenler, seçmenlerini sandığa taşırken, Mersin’de 700-750 bin civarındaki oy potansiyeline sahip sağ seçmen ise hem ekonomik kriz hem de teşkilatlardaki yerele asılmama gerekçesiyle sandığa gitmedi. Mersin’deki katılım oranındaki düşüklük sonucu ortaya çıkan yaklaşık 300 bin seçmenin sandığa gitmemesinde AK Partili seçmenin ağırlıkta olduğu öne sürülüyor.

MHP’DE ADI HİÇ GEÇMEYEN SOYDAN ADAY OLUNCA, TEŞKİLAT ŞOK YAŞADI… DİĞER ADAY ADAYLARINDAKİ KIRGINLIK TELAFİ EDİLEMEDİ…

MHP’de ise tam anlamıyla bir aday şoku yaşandı.

Aday belirleme sürecinde Mersin kamuoyunda çok sayıda isim dolaşan MHP’de, teşkilatların en hazır olmadığı isim olan dönemin il Başkanı Serdar Soydan’ın aday gösterilmesi resmen şok yarattı.

Hemen her aday adayına alışan ve kendi arasında tartışan MHP, adı adayları arasında geçmeyen Soydan’ın adının açıklanmasıyla hazırlıksız yakalandı.

İl Başkanı olması sebebiyle bazı aday adaylarıyla, aday belirleme sürecinde yakın temasta çalışan Soydan’ın aday olarak açıklanması, aday adaylarının hem şaşkınlık hem de kızgınlık seviyesini arttırdı. Hatta bazı aday adayları genel merkez düzeyinde yürüttükleri bazı özel görüşmeleri İl Başkanı Serdar Soydan’la paylaşırken, bazı aday adaylarının da “Sen aday adayı isen biz çekilelim, sana destek verelim” çıkışlarına Soydan cephesinin “Kesinlikle aday olmayı düşünmüyorum” diye cevap verdiği gerekçesiyle kızgınlığı daha da yükseltti.

SERDAR SOYDAN, KIRGIN MHP’Lİ ADAY ADAYLARINI YANINA ÇEKEMEDİ… MOTİVASYONU DÜŞEN AK PARTİ TEŞKİLATINI KAYBETTİ…

MHP’deki çok sayıda aday adayı, Soydan’ın açıklanmasının ardından geriye çekildi. Genel Merkeze duydukları kırgınlığın yanı sıra Serdar Soydan’ın da il başkanıyken aday adayı olmadan açıklanması, kırgınlığı daha da büyüttü.

AK Parti’nin de genel seçimlerde kendilerinden neredeyse yarı oy alan MHP’ye Büyükşehir adaylığının bırakılması dolayısıyla motivasyonu kayboldu.

Serdar Soydan da hem kırgın MHP’li aday adaylarını yanına çekemedi hem de AK Partili teşkilat ve seçmenin motivasyonunu sağlayamadı.

Soydan’ın 2019’da Mezitli Belediye Başkanlığı, 2023’te milletvekili seçimlerinde aday olmasına karşın seçilememesi de “Yine kazanamayacak” algısını yıkamaması ağır mağlubiyetin nedenleri arasında gösteriliyor.  

İLÇELERDE BAŞKAN ADAYLARI SOYDAN’A ASILMADI… CUMHUR SEÇMENİ, BÜYÜKŞEHİR’DE SERBEST BIRAKILDI… BOMBA…

İlçelerde seçimlere giren Cumhur ittifakı belediye başkan adayları da Serdar Soydan’a çok asılmadı. Kendi ilçelerindeki seçmenden ağırlıklı olarak kendileri için oy isteyen başkan adayları, Büyükşehir adaylığı için seçmenleri sıkıştırmayınca seçmenler Büyükşehir tercihlerinde dağıldı.

Soydan Mersin genlinde 326 bin oy alırken ilçe belediye başkanlarının toplam oyu Soydan’ın aldığı oyu geçti İlçe belediye başkanlarının toplam oyu 341 bini buldu.

Ekonomik krizin faturasını Cumhur ittifakına kesen Cumhur seçmeni de bir de gerek teşkilatlar tarafından öne çıkarılmayan bir aday olması gerekse de kendisinde de heyecan yaratacak bir aday olması nedeniyle Soydan’a oy vermeyerek, kazanacak algısı oturtulan Vahap Seçer’e yönlendi.

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

VE AĞIR YENİLGİ SONUCUNA GİDEN SÜREÇ: SERDAR SOYDAN, KIRGIN MHP’Lİ ADAY ADAYLARINI YANINA ÇEKEMEDİ… MOTİVASYONU DÜŞEN AK PARTİ TEŞKİLATINI KAYBETTİ… CUMHUR SEÇMENİNİ HEYECANLANDIRMADI… için 2 Yorum

  1. Bir esnaf dedi ki:

    Serdar Soydan değil kimi aday gösterirseniz gösterin aday AKP li değilse malesef AKP liler oy vermezler.Hamit Tuna nın adaylığındada oy vermediler.Akp nın arka bahçesi MemurSenli hiçbir üye destek vermedi.Toroslarda AKP ilçe başkanı hariç hiçbir AKP li ortada yoktu.Toroslarda Ali Öz yalnız bırakıldı.Bekir Topçu ve onun atadığı hiçbir bürokratı seçim meydanlarında gören oldu mu? Geçmişte yöneticilik yapan AKPli kimse yoktu meydanda.Ali Öz kendi çevresi ve gayreti ile çalışma yaptı.Serdar Soydan içinnde aynı şeyler geçerli.Yalnız kaldı.Ankara da oluşan birliktelik malesef tabanda karşılık bulamadı.Ayrıca Mersin de ki AKP’li siyasetçilerin kibir,kayırmacılık,atamalarda ki menfaat gözeten tavırları millette rahatsızlık oluşturdu.

  2. […] VE AĞIR YENİLGİ SONUCUNA GİDEN SÜREÇ: SERDAR SOYDAN, KIRGIN MHP’Lİ ADAY ADAYLARINI YANINA … […]

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle