Hoşgeldiniz  

SON DAKİKA… AKKUYU NÜKLEER SANTRAL STATÜSÜNE KAVUŞTU!

admin | 27 Nisan 2023 | Gündem, Son Dakika, Teknoloji, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Türkiye’nin en hacimli yatırımları arasında bulunan ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, “nükleer tesis” statüsünü aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk yakıt törenine canlı bağlantı ile katıldı.

Türkiye’nin önemli yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali açıldı. Nükleer yakıt teslimat sertifikası Türkiye’ye teslim edildi.

Törene canlı bağlantıyla katılan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Akkuyu Nükleer Santrali, Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden biri” dedi. Putin, “Sıfırdan yeni bir sektör kurmak ve santralin inşası şunu gösteriyor; Erdoğan ve Türkiye hükümeti ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını gösteriyor. Önünüze büyük hedefler koymayı biliyorsunuz. Emin adımlarla yürüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ARTIK NÜKLEER GÜÇ SAHİBİ ÜLKELER ARASINDA!

Rusya Devlet Başkanı Putin’den sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada “Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıt getirilmesi töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu NGS’nin Türkiye’nin yüzde 10 oranındaki enerjisini tek başına üreteceğini, 4 reaktörünün olacağını ve 2028 yılına kadar tüm reaktörlerin faaliyete geçeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye’yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeler arasına sokacak büyük hamlenin sevincini paylaşmak için bir aradayız. Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş oluyoruz. Akkuyu NGS’nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır. Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir” dedi.

2028’E KADAR SANTRAL HİZMETE GİRECEKTİR”

Avrupa komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji ilan ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Projemize en başından beri destek veren Putin başta olmak üzere tüm Rusya makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Her biri 1200 megawatt güce sahip 4 reaktörlü santral inşa ediyoruz. Milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. 20 milyar dolarlık proje Rosatom tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bakım, işletme ve santraller için işletmeden çıkarma işlemlerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. 2028’e kadar santral hizmete girecektir” diye konuştu.

“ÜLKENİN ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 10’U AKKUYU’DAN KARŞILANACAK”

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacaktır. Burada tam kapasitede 35 milyar kilowatt saat elektrik üretilecektir. Stratejik yatırım unvanını hak ediyoruz. Doğal gaz ithalatının düşmesine 1,5 milyar Dolar katkısı olacak proje milli gelire de olumlu yönde katkı yapacaktır. Proje kapsamında Rusya’da eğitim görerek santral görev yapacaklar ülkemizin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştirecektir. 300’ü aşkın mühendisimiz Rusya’da yetiştirildi. Bu santrali planlarken önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiğini gösteriyor.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle