Hoşgeldiniz  

SAHİ YA, İL YAPILACAK İLÇELER VARDI… NE OLDU O İŞ?

admin | 29 Nisan 2024 | Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Haziran 2023’te 100 il demiş, il olmayı bekleyen ilçelerde müthiş bir yarış başlamıştı. Mersin’de de kriterlere uyan Silifke ve Tarsus ilçelerinde kampanyalar bile başlatılmıştı. Aradan geçen zaman içinde il yapılacak ilçeler için Ankara’dan hâlâ bir ses yok.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 13 Haziran 2023’te “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” demiş, il olma kriterlerine uyan ilçelerde kıran kırana “il olma kampanyaları” başlatılmıştı.

AK PARTİ DÖNEMİNDE YENİ İL YAPILMADI!

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999’a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81’e çıktı. TÜİK tarafından beklenen rapor açıklandı. TÜİK verilerine göre il olmaya aday görülen 25 ilçe belli olmuştu.

Ankara’ya yakın kaynaklar, Hükümetin yeni il yapmak için çalışma içinde olmadığını öne sürmesi, il olmayı bekleyen ilçelerde hayal kırıklığını büyüttü.

İL OLMAK İÇİN KRİTELER

İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor.

MERSİN’DEN 2 İLÇE ADAY… SİLİFKE’DE BAŞKAN DEVEYLE GEZDİ, TARSUS’TA BAŞKAN MAKAM ARACININ PLAKASINI 82 YAPTI!

Kriterlere uyan Mersin’den 2 ilçe bulunuyor. Bu kapsamda Silifke ve Tarsus kriterlere uyarken, geçtiğimiz yıl içinde hem Tarsus’ta hem Silifke’de il ilan edilme kampanyaları düzenlenmişti.

2023 verilerine göre Silifke’nin nüfusu 137 bin 47 olarak açıklandı. Dönemin Silifke Belediye Başkanı Sadık Altınok, ilçe bazında başlattığı kampanyada deveye bile binerek yürüyüş düzenlemişti.

Mersin’den il olma kriterlerini uyan bir diğer ilçe de Tarsus. Tarsus 353 bin 469 kişilik nüfusu ile Mersin’in en büyük ilçesi konumundayken, dönemin Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan “İl’lede Tarsus” sloganıyla başlattığı kampanyada makam aracına 82 kodlu plakayı bile takmış, ilçe girişine “Tarsus iline Hoş Geldiniz” tabelası asmıştı.

Paylaşın:
Etiketler: , ,
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle