Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ: “ÜRETİCİLERİ 22 YILDA GETİRDİĞİNİZ BU SEFALET NOKTASIYLA GURUR DUYABİLİRSİNİZ”

admin | 13 Şubat 2024 | Ekonomi, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, partisinin Mersin ve Çukurova Bölgesindeki narenciye üreticilerinin sorunlarına yönelik verdiği meclis araştırma önergesi görüşmelerinde konuştu: “Narenciye üreticileri çok zor günler yaşamaktadır. Üreticileri yirmi iki yılda getirdiğiniz bu sefalet noktasıyla gurur duyabilirsiniz.”

Mersin ve Çukurova Bölgesindeki narenciye üreticilerinin sorunları hakkında meclis araştırma önergesi veren İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, narenciye üreticilerinin sıkıntılarını TBMM Genel Kurulunda dile getirdi.

Türkiye’de uzun süredir izlenen yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçilerin üretim yapamaz hale geldiğini söyleyen Burhanettin Kocamaz, “İzlenen yanlış tarım politikaları yüzünden narenciye üreticisi umduğunu bulamaz ve alın terinin karşılığını alamazken tüketiciler de ortaya çıkan tekelleşme nedeniyle çok yüksek fiyatlara tüketmek zorunda kalmaktadır” dedi.

“NARENCİYE ÜRETİCİLERİ BUGÜN KAN AĞLAMAKTADIR!”

İYİ Partili Kocamaz, “Ürünler tarlada zararına, âdeta bedavaya satılırken tezgâhlarda ise olabildiğince yüksek fiyata satış politikasına dönüşmüştür. Hükûmetin izlediği bu yanlış politikalar yüzünden ülkemizin narenciye konusunda yıllardır çok zor şartlarda ve bin bir emekle kazandığı, dış pazarlarda maalesef kaybedilmiştir. Bilindiği gibi Hükûmet, tüm itirazlara rağmen 2020 yılında pandemiyi bahane ederek limon ihracatını dört ay süreyle yasaklamıştı. Bu yasak, limon ihraç etmiş olduğumuz ülkelerin başka pazarlara yönelmelerine yol açmış, dolayısıyla ülkemiz birçok dış pazarını bu şekilde kaybetmişti. Kaybedilen o pazarlar ne yazık ki bugüne kadar hâlâ geri kazanılamamış, Hükûmet de zaten bu konuda hiçbir gayret göstermemiştir. Mersin ve tüm Çukurova’daki narenciye üreticileri bugün kaybedilen o pazarların cezasını çekmekte, zarar etmektedir. Buna karşılık üreticinin zararı karşılanmamış, üretici artan borçlarıyla baş başa bırakılmıştır. Artan maliyetler, düşen fiyatlar ve kaybedilen pazarlar yüzünden narenciye üreticileri bugün kan ağlamaktadır. Limonu ve mandalinayı dalından toplamak bile azımsanmayacak bir maliyet gerektirmektedir, toplama maliyetlerini karşılayamayan üreticiler ürünlerini toplamak yerine ağaçlarını sökmeye başlamıştır. Üreticileri 22 yılda getirdiğiniz bu sefalet noktasıyla gurur duyabilirsiniz” dedi.

ÖNERGE TALEBİ AK PARTİ-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen yıllara göre üreticilerin üretim maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artarak seçimlerden önce 18,63 TL olan mazotun bugün litresi 45,06 TL’ye yükselmiştir. Gübre, ilaç ve işçi yevmiyelerinde de fiyat artışları mazotu aratmamıştır. Tarlada ve bahçede üretim maliyetleri sürekli artarken, artmayan tek şey üreticiler için narenciyenin fiyatı olmuştur. Narenciye üreticisi bu yıl daha önceki yıllarda sattıkları fiyatları dahi arar hâle gelmiştir. Bu arada narenciye üreticisi, hükûmetten dalda kalan ürününü toplamak ve bahçesini önümüzdeki yıla hazırlamak için özel bir destek beklemektedir. Üretici ihracat teşvik primlerinin zamanında ve yeterli seviyede yapılmasını istemektedir. Yirmi iki yıllık iktidarın beceriksizliği nedeniyle yapılamayan planlama, hiç olmazsa bundan sonra bir an evvel yapılmalıdır. Ayrıca, üreticiler üretim fazlası olan ikinci sınıf ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak sanayi tesislerinde değerlendirilmesini talep etmektedir. Yine, üreticiler kullandıkları ilaç ve gübrenin üretim maliyetlerine göre makul seviyelerden Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kendilerine verilmesini istemektedir.”

Konuşmaların ardından narenciye üreticilerinin sorunları hakkındaki meclis araştırma önergesi talebi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle