Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ TBMM’DE UYARDI: “KYK YURT SAYILARINI ARTTIRIN; ÖĞRENCİLERİ CEMAATLERİN ELİNE DÜŞMEKTEN KURTARIN!”

admin | 04 Ekim 2023 | Eğitim, Genel, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin yurt ve barınma konusunda yaşadıkları sorunlar hakkında Meclis Araştırma önergesi verdi. KYK’nın yurt sayılarını artırarak, öğrencilerin barınma sorunlarının biran evvel çözüme kavuşturulması için İYİ Partili Kocamaz’ın verdiği araştırma önergesi, Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin yaşadığı yurt ve barınma sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Öğrencilerin yurt ve barınma konusunda yaşadıkları sorunlar hakkında Meclis Araştırma önergesi veren İYİ Partili Burhanettin Kocamaz, Genel Kurul’da söz alarak, kamuoyunu ve milletvekillerini bilgilendirdi.

Yüz yüze eğitimin artan konut kiraları ve zamlanan özel öğrenci yurt fiyatları nedeniyle zorlaştığını kaydeden Burhanettin Kocamaz, “Bu yıl da, sınırlı sayıdaki KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler ya kiralık evlere ya da özel öğrenci yurtlarına yönelmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları barınma sorunu yüzünden birçok öğrencide kazandıkları okullara kayıt yaptırmamıştır. Ev kiraları semtine göre yüzde 100 ile yüzde 500 oranında artmıştır. Ev fiyatlarındaki artışlar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Ev eşyası fiyatları da çok fazla artmış durumdadır. Kira ile ev tutan öğrenciler bırakın evi, odaları paylaşmak zorunda kalmışlardır” dedi.

İYİ Partili Kocamaz, “Yalnızca ev kiraları değil, geçen yıla göre KYK’ya ait yurt fiyatları yüzde 30 ile yüzde 35 arasında, özel yurt fiyatları ise yüzde 85 ile yüzde 105 oranında zamlanmıştır. Özel yurt fiyatları da semtine, üniversiteye olan mesafeye, konforuna ve oda sayısına göre değişiklik göstermektedir. İstanbul’da özel yurt fiyatları yıllık 35 bin TL’den başlayarak 300 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özel öğrenci yurtları Ankara’da yıllık 40 bin TL ile 250 bin TL arasında değişirken, İzmir’de özel yurt fiyatları yıllık 50 bin TL ile 210 bin TL arasında değişmektedir” diye konuştu.

“KYK’NIN YURT VE YATAK SAYISI YETERSİZ KALIYOR!”

KYK’nın yurt ve yatak sayılarının halen yetersiz durumda olduğunu kaydeden Kocamaz, “Ülke genelinde KYK’ya ait toplam 800 öğrenci yurdu bulunmaktadır. KYK, bu yurtlarında toplam 950 bin öğrenci barındırabilmektedir. Üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 6 milyon 959 bin 142 iken, KYK yurtlarında barındırılan öğrenci sayısı sadece 950 bindir. Yeterince yurt yapılmadığı için halen binlerce öğrenci yedek sıralarda KYK yurtlarına yedek durumdadır ve yerleşmeyi beklemektedir. Ayrıca, yeterli yer bulunmadığı için depremzedelere tahsis edilen bazı yurtlarında daha henüz boşaltılmadığını biliyoruz.  Bu durum karşısında, bazı KYK yurtlarında, yatak sayılarını artırılarak amacıyla, 2-3 kişilik odalar 4-5 kişilik odalara dönüştürülmüştür. KYK yurtlarına karşılık ülkemizdeki özel öğrenci yurdu sayısı 4 bin 692 ve bu özel öğrenci yurtlarında yaklaşık 463 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Ama KYK yurtları ile özel öğrenci yurtları arasında artan maliyetler yüzünden korkunç bir fiyat farkı ortaya çıkmıştır. Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında bu yıl da büyük bir çaresizlik yaşamaya başlamıştır. Bazı öğrenciler, yüksek kira artışları karşısında büyükşehirlerde “ev ve oda” yerine “yatak” ve “ranza” kiralama yoluna gitmeye başlamıştır. Bunların dışında bazı öğrenciler ise “paylaşımlı ev” ve “paylaşımlı odalara” yönelmiştir” açıklaması yaptı.

“KYK YURT SAYISINI ARTTIRIN, ÖĞRENCİLERİMİZİ CEMAATLERİN ELİNE DÜŞMEKTEN KURTARIN!”

Kocamaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hepinizin de bildiği gibi ülkemizde geçmişten buyana 21 yıldır ihmal edilen yurt problemi nedeniyle, öğrenciler cemaat yurtlarında kalmaya adeta zorlanmıştır. Bu olaylar da, en sonunda FETÖ terör örgütünün gençlerimizi zehirlemesine kadar dayanmıştır. Bu nedenle, KYK’nın yurt sayılarını artırarak, öğrencilerimizin barınma sorunları biran evvel çözüme kavuşturulmalıdır.”

AK PARTİ-MHP REDDETTİ!

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz’ın öğrencilerin yurt ve barınma konusunda yaşadıkları sorunlar hakkında verdiği Meclis Araştırma önergesi TBMM’de çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle