Hoşgeldiniz  

OTO GALERİLERE YENİ DÜZENLEME YOLDA

admin | 23 Ocak 2017 | Dünya, Genel, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci:”İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasını öngörmekteyiz. Her önüne gelen ‘Ben ikinci el otomotiv alıyorum satıyorum’ diye ortaya çıkamayacak”

otogalericileryasasıhazımersinibrahimgenç

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda, 2. el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amacıyla “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlandığına değinen Tüfenkci, taslağın bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, dernek ve federasyonların görüşüne açıldığını hatırlattı.

 

Yönetmelik taslağının ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarların ikinci el taşıt alım satım faaliyetlerini, noterlerin bu faaliyetlere ilişkin yükümlülüklerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, ikinci el taşıt ticareti yapılan işletme, toplu iş yeri ve pazarlarda aranan şartları, bakanlık ve yetkili idarelerin ikinci el taşıt ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyeceğini anlatan Tüfenkci, “İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması öngörüyoruz. İkinci el taşıt ticaretiyle iştigal edecek tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma şartı getirilecek. Her önüne gelen, ‘Ben ikinci el otomobil alıp satıyorum’ diye ortaya çıkamayacak. Yetkilendirilmiş, yetki belgesi almış, bu işle iştigal eden esnaflarımız ve tacirlerimiz tarafından bu ticari faaliyet sürdürülecek. Yetki belgesi, bakanlıkça öngörülecek gerekli eğitimleri alınması koşuluna bağlanacak.” şeklinde konuştu.

 

Tüfenkci, bu işle iştigal etmeyen gerçek ve tüzel kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerinin, bir takvim yılı içinde ikinci el taşıt satışı yapmalarının belli koşullara bağlandığına değinerek, getirilen düzenlemeyle ikinci el taşıt ticaretindeki aktör profilini netleştirmeyi ve kayıt dışı faaliyetlerle vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. İkinci el motorlu kara taşıtı satışına aracılık eden işletmelere, kendisine teslim edilen taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişiye verilmek üzere, taşıt teslim belgesi düzenlenmesi şartı ve satışa sunulan taşıtın ön yüzünde, araca ilişkin tanıtıcı bilgilerin bulundurulması şartı getireceklerinin altını çizen Tüfenkci, belli bir yaşın veya kilometrenin altında olan ikinci el taşıtlar hd film için işletmelere taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alma ve bir nüshasını alıcıya teslim etme zorunluluğu getireceklerini de aktardı.

 

Bakan Tüfenkçi, düzenlemenin 15 gün içerisinde Genel Kurul’a sunulacağını da sözlerine ekledi.

 

BAŞKAN GENÇ, İLÇESİNDEKİ OTO GALERİCİLERİ “EMLAKÇI” OLARAK TANIMLAMIŞTI

 

Toroslar İlçesinde faaliyete başlayan oto galericiler sitesindeki Mersin Oto Galericiler Esnaf Derneği Başkanı Gürkan Göçer de özellikle Yenişehir ilçesinde faaliyet gösteren oto belgesel izle galerilerin hukuksuz olduğunu kaydederek, görevini yapmadığı gerekçesiyle ilçe Belediye Başkanı İbrahim Genç hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Suç duyurusunda bulunmadan önce son bir kez daha Başkan Genç’le görüşen Göçer, “belediye meclisi kararı ile oto galericileri kapattık diyorsunuz ancak hala birçok oto galerici Yenişehir kaldırımlarını korsan şekilde işgal etmeye devam ediyor” demişti. aşk filmleri Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Genç ise bu sözlere, “onlar galerici değil, emlakçı” yanıtını vermiş ve bu cevap büyük tepkiye neden olmuştu.

 

Mersin Oto Galericiler Esnaf Derneği Başkanı Gürkan Göçer’in, İbrahim Genç’in sözlerine yanıtı sert olmuştu: “Devleti bu kadar küçük düşürmeyin. O zaman kuyumcular da tantuni satsın. Biz böyle bir yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Aynı şehirde aynı işi yapan esnaflar arasında sizi ekmeğimize saygılı olmaya davet ediyoruz. Onlar emlakçı değil oto galerici.” İlçe Belediye Başkanı Genç ise Başkan Gürkan Göçer’in kararlı tutumu karşısında geri adım atmış ve “haklısınız” demek zorunda kalmıştı. Göçer de Başkan Genç’in bu tavrının ardından suç duyurusunda bulunmuştu.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle