Hoşgeldiniz  

SURİYELİLER MERSİN’E YERLEŞTİ GAYRI: FATİH ALTAYLI ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI

admin | 01 Nisan 2022 | Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, “Beka sorunu olduğunu bir gün herkes anlayacak ama çok geç olacak” başlıklı yazısında çarpıcı ifadeler kullandı.

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Murat Erdoğan’ın açıkladığı verilere ilişkin olarak, ” 190 bin Suriyeli ‘istisnai vatandaş’ olmuş. Hangi gerekçi ile belli değil” yorumunu yaptı.

Altaylı yazısında, “Türkiye’de “geçici koruma altında” olarak tanımlanan 3 milyon 746 bin 674 “kayıtlı” göçmen var. Bunlardan 51 bin 774’ü kamplarda, gerisi kentlerde bizimle beraber yaşıyor. 190 bin Suriyeliye vatandaşlık verilmiş. 104 bin kişi de ikamet izni almış. Vatandaşlık meselesi ilginç. Sığınmacıların vatandaşlığa alınması yasal olarak mümkün değil. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin teklifi ile olabiliyor. Buna da “istisnai vatandaşlık” deniyor. Ülkeye faydalı olabilecek kişilerin vatandaşlığa alınabilmesi için yapılmış bir düzenleme. 190 bin Suriyeli “istisnai vatandaş” olmuş. Hangi gerekçi ile belli değil.” ifadesini kullandı.

MERSİN’DE SURİYELİ SAYISI 242 BİN’İ AŞTI

Suriyeli mültecileri en çok barındıran iller sıralamasında 6. Sırada bulunan Mersin’de de esnaflık ve işçilik yaparak geçimini sağlayan Suriyelilerdeki artış dikkat çekiyor. Resmi verilere göre Mart 2022’de Mersin’e yerleşen Suriyeli sayısı 242 bin 105 olarak tabloya yansıdı.

Nüfusun yüzde 14’üne yaklaşan bu sayı, geçici barınma merkezi olmamasına rağmen Mersin’de artan Suriyeli sayısını gözler önüne seriyor.

Yine belediyeler tarafından yapılan açıklamalarda Mersin’de ikamet eden Suriyeli sayısının resmi rakamlara oranla daha yüksek olduğu ve bu sayının 400 bini aştığı kaydediliyordu.

FATİH ALTAYLI’NIN YAZISI ŞÖYLE:

“1,3 MİLYON ÇALIŞAN, 60 BİNİ KAYITLI

Kayıtlı olarak ülkemizde bulunan Suriyelilerin 1 milyon 200 binini 5 ile 17 yaş arasında okul çağında çocuklar oluşturuyor.

Bunlardan sadece 750 bini okula gidiyor. Geri kalan 450 bini eğitim almıyor.

47 bin 482’si ise üniversiteye devam ediyor.

Çalışan Suriyeli sayısı ise tam bilinmiyor.

Ancak 800 bin ila 1 milyon 300 bin kadarının çeşitli işlerde çalıştığı biliniyor.

Bu çalışanların sadece 60 bini kayıtlı. Gerisi ise kaçak ve her türlü sosyal güvenceden yoksun.

Yapılan anketlere göre Türklerin yüzde 77,6’sı Suriyelilerle hiçbir ortak kültürel özelliğimiz olmadığı kanaatinde. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu sınır illerine gidildikçe bu oran yüzde 83,4’e kadar çıkıyor.

Türkiye vatandaşlarının yüzde 49’u Suriyelilere çalışma izni verilmemesini, yüzde 55’i ise iş yeri açmalarına izin verilmemesini istiyor.

Ki bence bu hiç insani bir tavır değil.

DÖNMEZLER

Türk halkının yüzde 91’i Suriye normalleşse bile Suriyelilerin en az yarısının asla ülkesine geri dönmeyeceğine inanıyor.

Suriyelilerin kesinlikle geri gönderilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 48. Bu oran 3 yıl öncesinde yüzde 11,5 iken 2020’de 48’e çıkmış. Artış hızına bakılırsa bugün çok daha yüksek olması muhtemel.

Suriyelilerin izole edilmesini talep edenlerin oranı ise yüzde 84,7.

Vatandaşlarımızın yüzde 77,9’u Suriyeli göçmenlerle huzur içinde bir arada yaşayabileceğimize inanmıyor.

“Suriyeli göçmenlere hiçbir siyasal hak verilmemelidir” diyenlerin oranı yüzde 83,8, “Hiçbiri vatandaşlığa alınmamalıdır” diyenlerin oranı ise yüzde 71,8.

Türkiye’deki Suriyelilere sorulduğu zaman alınan yanıtlar ise ilginç.

Erkeklerin yüzde 54,6’sı, kadınların ise yüzde 4,6’sı çalıştığını söylüyor.

Son 1 yıl içinde bir kurum veya kişiden yardım alanların oranı ise yüzde 46,2.

Yüzde 64’ü hem Türkiye hem Suriye vatandaşlığı almak ve çifte vatandaş olmak istiyor.

YÜZDE 80’İ DÖNMEYECEĞİZ DİYOR

Ve geldik zurnanın zırt dediği yere.

“Suriye’ye hiçbir şekilde dönmeyi düşünmüyorum” diyen göçmenlerin oranı yüzde 77,8.

“Suriye’de isteğimiz gibi bir yönetim iş başına gelirse o zaman dönerim” diyenlerin oranı ise yüzde 16. Bu oran 2017’de yüzde 59,6 imiş.

Benim yıllar önce UNHCR verilerine dayanarak yazdığım “5 yılı aşan göçmenlerde geri dönüş yüzde 20’yi aşmıyor. Yüzde 80’i göç ettiği ülkede kalıyor” tespitinin ne kadar doğru olduğu da bu verilerle ortaya çıkmış oluyor.

GÖRMEK İÇİN TAKSİM’E GELİN

Peki hal böyle iken nasıl bir Türkiye bizi bekliyor diye merak ediyorsanız, çok da merak etmenize gerek yok.

Bunu deneyimleme imkanına sahipsiniz.

Yarın Taksim’e gelin, bir tur atın.

Oradan İstiklal Caddesi’ne girip Tünel’e doğru yürüyün.

Göreceğiniz manzara, Türkiye’nin atisi, geleceğidir.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle