Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’tan Mersin, Adana ve Hatay’da yoğunlukları her geçen gün daha da artan sığınmacılarla ilgili şok tespit geldi: “Birçoğu vergi vermeden esnaflık yapabiliyor. Ortak olup inşaat işine girebiliyor. Mesela Hatay, Adana, Mersin’de esas kuyumculukta en ileri şu anda sığınmacılar.”
CHP’nin Sivas’ta düzenlediği Belediye Başkanları Çalıştayında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın sığınmacılarla ilgili tespitleri büyük ilgi çekti.
Sığınmacıların dış kaynaklı bir çok desteğinin olduğuna dikkat çeken CHP’li Savaş, sığınmacıların en çok yaşadığı bölgelerden olan Mersin, Adana ve Hatay’da kuyumculuk sektöründe sığınmacıların oldukça ilerde olduğunu öne sürdü.
Mersin, Adana ve Hatay’da sığınmacıların yaşam koşullarına değinen Savaş; şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gelen sığınmacılara, Avrupa Birliği’nden de destek geliyor. Çeşitli vakıflardan Birleşmiş Milletler’den, sayın Cumhurbaşkanımız da ’40, 50 milyar dolar’ verdiğini söylüyor. Hal böyle olunca bir de onlar kendileri çalışıyor. Çok geçim sıkıntısı çektiklerini düşünmüyorum. Geçim sıkıntısı asıl bizim insanımızda. Çünkü bizim insanımız sağlığına, gıdasına, barınmasına, her şeyine para ayırmak zorunda. Bunun için de çalışma zorunda ama çalışmak için de her zaman istediği şekilde karnını doyuracak, bütün ihtiyaçlarını giderecek maddi kazanç elde edemiyor. Ama sığınmacıların dışarıdan gelen bir kaynağı var. Sağlıktır, maaş bağlantısıdır… Gelirleri olduğu için bir de çalışma imkanları var. Ucuza çalışabiliyor. Birçoğu vergi vermeden esnaflık yapabiliyor. Ortak olup inşaat işine girebiliyor. Mesela Hatay, Adana, Mersin’de esas kuyumculukta en ileri şu anda sığınmacılar.”