Ekonomi
“MTSO BAŞKANI 9 YIL SİTEM ETMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPAMAZ MIYDI?
Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği Dünya Gazetesi’nin Mersin Bölge Temsilcisi Fahriye Kutlay Şenyurt, bugünkü köşesinden MTSO başkanı Şerafettin Aşut’lu MTSO’yu değerlendirdi. Şenyurt, “Yıllarca hangi kuruma seslendiğini açıklamadığı ancak dilinden de düşürmediği ‘Büyük kurumlar Mersin’in ağabeyi olmalı’ çağrısını acaba kendi kurumuna ve şahsına yapsa Mersin için daha faydalı olunmaz mıydı? Bir kente ‘ekonomi odaklı’ ağabeylik yapacak başka kurumlar aramak yerine, başında olduğu MTSO’yu çatı kuruluş yapmak daha sağlıklı olmaz mıydı?” diyerek Aşut dönemini eleştirdi.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, aday olmayacağını açıklamasının ardından “beklediği” reaksiyonu alamamanın şaşkınlığını yaşıyor. Aşut’a bir eleştiri de iş dünyasının yakından takip ettiği Dünya Gazetesi’nin Mersin Bölge Temsilcisi Fahriye Kutlay Şenyurt da bugün yayınlanan köşesinde MTSO Başkanı Şerafettin Aşut’u eleştiri yağmuruna tuttu. MTSO eski Başkanı Kadri Şaman’ın projelerinin büyük kısmının Aşut döneminde hayata geçirilemediğini savunan Şenyurt, “Elbette bu projeleri MTSO’nun tek başına hayata geçirmesi beklenemezdi. Ama bir ticaret ve sanayi odası başkanı yıllarca sitem etmekten başka bir şey yapamaz mıydı? Yıllarca hangi kuruma seslendiğini açıklamadığı ancak dilinden de düşürmediği ‘Büyük kurumlar Mersin’in ağabeyi olmalı’ çağrısını acaba kendi kurumuna ve şahsına yapsa Mersin için daha faydalı olunmaz mıydı? Bir kente ‘ekonomi odaklı’ ağabeylik yapacak başka kurumlar aramak yerine, başında olduğu MTSO’yu çatı kuruluş yapmak daha sağlıklı olmaz mıydı?” diye yazdı.
Şenyurt, Aşut’un son açıklamalarına bakıldığında kendisinden başka herkesi suçladığını da kaydetti.
İŞTE ŞENYURT’UN SON YAZISI
MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ BAŞKANINI ARIYOR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman’ın 2008 yılında vefat etmesinin ardından yapılan yönetim kurulu toplantısında kalan süreyi tamamlamak üzere başkan seçilen Şerafettin Aşut, 8 ay sonra 20 Şubat 2009 tarihinde meclis üyelerinin katılımıyla yapılan olağan seçimde rakibinden 3 oy fazla alarak başkanlık görevine getirilmişti. ‘Kazanan Mersin Olsun’ diyerek yola çıkan Aşut, yarım kalan işleri tamamlayacaklarını anlatmış; özellikle kente yatırım çekme konusunda ciddi açılımlar ortaya koyacaklarının sözünü vermişti.
MTSO’da 9 yıldır başkanlık yapan Aşut, geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bu yılın sonunda yapılması planlanan seçimlerde başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. “MTSO kurumlarla kavga eden değil, proje üreten bir yer olsun, çağı yakalasın diye çaba gösterdik” diyen Aşut, bazı projelerde kendi yol arkadaşlarının vizyonunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek; adeta kendinden başka herkesi suçlayıcı bir yaklaşımla veda sürecini başlatmış oldu.
MTSO’nun efsane başkanı Kadri Şaman döneminde başlatılan RİS Mersin gibi bazı güzel projelerin bir kısmı hayata geçirilebilirken MTSO’nın takipçisi olması gereken birçok projeye ise ya hiç başlanamadı ya da yarım kaldı. Şerafettin Aşut, göreve gelmesinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra bile -bu gün dahi geçerliliğini koruyan- sorunlar listesi ile dolaşmaktaydı. Aşut, 7 yıl boyunca değişmeyen listeyi şöyle açıklamıştı: “Mersin Limanı’nın otoban bağlantı yolunun yapılması, Mersin-Adana arasındaki D-400 Karayolu’nun rehabilitasyonunun yapılması; D-400’e paralel bir yol yapılması; Mersin-Tarsus OSB’nin otoban bağlantılarının yapılması; Otobanın, limanı ile önemli bir nokta olan Taşucu’na kadar uzatılması; Sadece Mersin için değil, Konya ve Karaman gibi çevre illerimiz için de önem arz eden Taşucu- Seka Limanı’nın özelleştirilmesi ve ticari liman olarak fonksiyonuna devam etmesi; Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı inşaatının tamamlanması ve bağlantı yollarının yapılması; Batı Akdeniz sahil yolunun tamamlanması; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın uyguladığı “dış ticareti engelleyici” uygulamaların ve yasakların sona erdirilmesi; yeni OSB’ler için alan yaratılması; serbest bölgenin genişleme alanı sorununun çözülmesi; Mersin Lojistik İhtisas OSB’nin kurulması için bürokrasinin ve bakanlıklar arası yetki belirsizliğinin çözülmesi; Liman dışına yapılması planlanan yeni konteyner limanının ihale edilmesi.”
Elbette bu projeleri MTSO’nun tek başına hayata geçirmesi beklenemezdi. Ama bir ticaret ve sanayi odası başkanı yıllarca sitem etmekten başka bir şey yapamaz mıydı?
Yıllarca hangi kuruma seslendiğini açıklamadığı ancak dilinden de düşürmediği ‘Büyük kurumlar Mersin’in ağabeyi olmalı’ çağrısını acaba kendi kurumuna ve şahsına yapsa Mersin için daha faydalı olunmaz mıydı? Bir kente ‘ekonomi odaklı’ ağabeylik yapacak başka kurumlar aramak yerine, başında olduğu MTSO’yu çatı kuruluş yapmak daha sağlıklı olmaz mıydı?
Umarım, kazanan Mersin olur
Mersin iş dünyası, hem sanayiyi hem ticareti bilen iş adamı veya sanayici olan birinin MTSO’da yeni dönemde başkan seçilmesini istiyor. Yeni başkandan en büyük beklenti ise; sanayi ve ticaretin yanında özellikle Mersin için hayati sektörler olan lojistik, tarım ve turizm alanlarında ilgili ve bilgili, STK’larla ortak çalışma yürütebilecek, projeleri takip etmenin yanında proje üreterek, sonuç alıncaya kadar takibi bırakmayacak bir isim olması.
Eminiz ki Mersinliler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüne uyarak Mersin’e sahip çıkacaklar. Dünyayı bilen, genç, proje odaklı çalışan, yapay tüm ayrımcılıkları elinin tersi ile itecek tüm Mersin’i kucaklayacak bir başkanı seçeceklerdir. Başkan Aşut’un yaklaşan seçimlerde aday olmayacağını açıklamasının üzerine, başkanlık yarışına kimlerin gireceğini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Umarım, kazanan Mersin olur.
Ekonomi
İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ BURHANETTİN KOCAMAZ, ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN DERTLERİNİ TBMM’YE TAŞIDI: “ÜRETMEK DEĞİL EKMEMEK DAHA KÂRLI HÂLE GELDİ!”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda zeytin üreticilerinin yaşadığı büyük ekonomik krizi kürsüye taşıdı. Özellikle Mersin’de zeytinyağı fiyatlarının 3 yıl önceki seviyelere gerilediğine dikkat çeken Kocamaz, artan maliyetler ve tükenen umutlar nedeniyle üreticinin adeta iflasın eşiğine geldiğini vurguladı.

Türkiye genelinde tarım sektöründe yaşanan maliyet krizi derinleşirken, sesler TBMM kürsüsünden yükselmeye devam ediyor.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı sert ve çarpıcı konuşmayla zeytin üreticilerinin dertlerini gündeme taşıdı.
Konuşmasında özellikle Mersin ve ilçelerindeki tarımsal çöküşe dikkat çeken Kocamaz, iktidarın tarım politikalarını sert bir dille eleştirdi.
MERSİN’DE ZEYTİNYAĞI FİYATLARI 3 YIL ÖNCESİNE GERİLEDİ
Ülke genelinde zeytin hasadının yüksek rekolte nedeniyle bereketli geçmesine rağmen, bu bereketin üreticinin cebine yansımadığını belirten Burhanettin Kocamaz, Mersin’deki tablonun vahametini rakamlarla gözler önüne serdi.
Mut, Tarsus, Silifke ve Erdemli gibi Mersin’in tarım üssü olan ilçelerinde üreticilerin büyük bir çıkmazda olduğunu ifade eden Kocamaz, şu çarpıcı verileri paylaştı:
“Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre; Eylül 2025’te kilogramı 231 TL 85 kuruş olan zeytinyağının üretici fiyatı, Eylül 2026’da 271 TL 87 kuruşa yükseldi.
Ancak Mersin’de zeytinyağının litresi 200 liraya kadar düşerek tam 3 yıl önceki fiyatlara geriledi.
Sadece bir yılda mazotun litre fiyatı %70’in üzerinde artarak 95 lira 84 kuruşa ulaştı; gübre, elektrik, işçilik ve nakliye maliyetleri üreticinin sırtındaki yükü katladı.”
“TARLA FİYATLARI 2 MİLYONDAN 200 BİN LİRAYA DÜŞTÜ”
Üreticinin elinden çıkan ürün ile marketteki tüketici fiyatı arasındaki uçuruma dikkat çeken İYİ Partili Kocamaz, aradaki kazancın üreticiye değil aracı ve tedarik zincirine gittiğini söyledi.
Mersin’deki ekonomik çöküşün tarım arazilerine de doğrudan yansıdığını belirten İYİ Partili Kocamaz, “Geçmişte dekarı 2 milyon liradan satılan tarlalar bugün Mersin’de 200 bin liraya bile alıcı bulamıyor. Öyle bir noktaya gelindi ki bazı ürünlerde ekip dikmemek, üretmekten daha kârlı hale geliyor” diyerek çiftçinin umudunun tükendiğini ifade etti.
“ÜRETİCİ MALİYETİNİN ALTINDA SATMAYA MECBUR BIRAKILMAMALI”
Konuşmasının sonunda iktidara acil eylem çağrısında bulunan Burhanettin Kocamaz, TARİŞ gibi tarım satış kooperatiflerinin alım kapasitesi ve finansman imkânlarının derhâl güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Zeytin üreticisine yeterli ve zamanında destek verilmesini, mazot ile gübre maliyetlerinin düşürülmesini talep eden Kocamaz, alım fiyatlarının mutlaka üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ekonomi
GÖZLER MTSO BAŞKANI SERDAR YILDIZGÖRER’DE: ÇAKIR’IN CEZAEVİNDEN DİLE GETİRDİĞİ İDDİALARA NE YANIT VERECEK?
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın mektubunda yer alan oda yönetimi ve seçim sürecine dair iddialar Mersin iş dünyasında tartışılmaya devam ediyor. Çakır’ın seçim dönemi ve oda çarklarıyla ilgili öne sürdüğü ifadelere karşı, MTSO Başkanı Serdar Yıldızgörer ve yönetiminin yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) eski Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın kamuoyuna yansıyan açıklamaları, kent gündemindeki yerini koruyor.
Çakır’ın kaleme aldığı mektupta oda içi dengeler ve seçim sürecine dair dile getirdiği iddialar, iş dünyası kulislerinde farklı yorumları beraberinde getirdi.
ÇAKIR MEKTUBUNDA NELER ÖNE SÜRMÜŞTÜ?
Hakan Sefa Çakır, cezaevinden ilettiği metinde kendi penceresinden seçim sürecini ve oda içi mekanizmaları değerlendirmişti.
Çakır, açıklamasında şu hususlara dikkat çekmişti:
Seçim Süreci İddiaları:
Seçim döneminde yaşanan gelişmelere, adaylık süreçlerine ve kapalı kapılar arkasındaki dengelere dair kendi iddialarını sıraladı.
Kurumsal Yapı Tartışması:
Mektubunda oda imkanlarının kişisel ve yasal olmayan işler için kullanıldığı yönündeki görüş ve iddialarını kamuoyuyla paylaştı.
Süreçteki Duruş:
Kendisine yönelik tutumu ve süreçte yaşanan vefasızlıkları eleştirerek Silivri’den kendi değerlendirmelerini aktardı.
GÖZLER MTSO BAŞKANI SERDAR YILDIZGÖRER VE YÖNETİMİNDE
Çakır’ın bu açıklamalarının ardından gözler, iddiaların merkezinde yer alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Serdar Yıldızgörer ile oda yönetimine çevrildi.
Çakır’ın dile getirdiği seçim süreci iddiaları ve oda yönetimine yönelik suçlamalar karşısında, MTSO yönetiminin nasıl bir tutum sergileyeceği ve kamuoyuna bir açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu oldu.
İş dünyası temsilcileri, tarafların açıklamaları doğrultusunda sürecin netleşmesini bekliyor.
TIKLAMADAN GEÇME:


Ekonomi
PATRONLAR BU İTİRAFLA YIKILACAK! TUTUKLU BAŞKAN ÇAKIR SİLİVRİ’DEN RESMEN İHBARDA BULUNDU: KOLTUĞU KİMLER, KİRLİ İŞLER İÇİN KULLANDI?
Yaş sebze ve meyve piyasasındaki fiyat oluşumuna yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, kaleme aldığı manifesto niteliğindeki mektubunda adeta bir suç duyurusunda bulundu. Çakır’ın mektubundaki “Oda üzerinden yasal olmayan işler yapanları biliyorum” ifadeleri, kentte ve iş dünyasında bomba etkisi yarattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyonlar sonucunda Silivri Cezaevi’ne konulan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın, 29 Ekim 2026 tarihli “Bir Koltuk Uğruna” başlıklı açıklaması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
CEZAEVİNDEN GELEN MEKTUP AÇIK BİR İHBAR NİTELİĞİNDE!
Mektubunda oda içi çarkların nasıl işlediğine ve kişisel çıkarlar uğruna nelerin feda edildiğine dikkat çeken Çakır’ın, özellikle oda kurumsal kimliğinin yasal olmayan işler için kullanıldığını açıkça dile getirmesi dikkat çekti.
İş dünyası kulislerinde şimdi şu soru yüksek sesle soruluyor:
Çakır’ın işaret ettiği ve oda üzerinden yürütülen “yasal olmayan işler” tam olarak neyi kapsıyor, bu karanlık ilişkilerin merkezinde kimler var?
“ŞİRKETLERİNDEKİ KİRLİ İŞLERİ ODA ÜZERİNDEN YÜRÜTMÜŞLER”
Çakır mektubunda, bazı isimlerin kendi ticari çıkarlarını ve yasal dışı faaliyetlerini perdelemek için MTSO’yu ve makamları nasıl bir kalkan olarak kullanmaya çalıştığını şu sert sözlerle deşifre etti:
Karanlık İlişkiler:
Şirketlerindeki yasal olmayan işleri oda üzerinden yapmayı planlayan kötü niyetli kişilerin varlığına vurgu yaptı.
Koltuk ve Unvan Kalkanı:
Makam ve unvan hırsıyla hareket edenlerin, odanın gücünü kendi menfaatleri doğrultusunda nasıl suistimal ettiğini gözler önüne serdi.
YARGI VE MÜFETTİŞLER BU İTİRAFA GÖZÜNÜ ÇEVİRDİ!
Hakan Sefa Çakır’ın Silivri’den sarf ettiği bu sözler, sadece bir sitem veya siyasi bir açıklama değil; adli makamlar için dikkate alınması gereken çok güçlü bir ihbar niteliği taşıyor.
Oda yapısının ve yetkilerinin ticarî veya yasal olmayan işler için nasıl kullanıldığına dair bu iddiaların ardından, ilgili denetim mekanizmalarının ve yargı mercilerinin nasıl bir adım atacağı şimdiden büyük bir merakla bekleniyor.
TIKLAMADAN GEÇME:

-
Ekonomi2 ay önceYOK BÖYLE OPERASYON, YOK BÖYLE İDDİALAR! MERSİN’DE HAL VURGUNU BOMBASI: SORUŞTURMA DOSYASINDAKİ 41 DEV TEDARİKÇİDEN 8’İ MERSİN FİRMASI! MTSO BAŞKANI HAKAN SEFA ÇAKIR DA GÖZALTINA ALINDI!
-
Gündem1 ay önceMERSİN BÜYÜKŞEHİR’DE TAM LİSTE AÇIKLANDI: 15 TUTUKLAMA, 19 ADLİ KONTROL, 1 FİRAR!
-
Dünya4 hafta önceÇEVRE KORUMA’DAN SONRA ÖZEL KALEM’DE DE HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ! SANSASYONEL HABER “KRAL ÇIPLAK” DEMİŞTİ! PARAVAN ŞİRKETLERDEN 30 MİLYONLUK REKLAMA, BABASININ MÜLKÜNE BELEDİYE EKİBİNDEN KARA PARA OPERASYONUNA… DOĞUKAN UYAN DOSYASI…
-
Dünya4 hafta önceGÜNÜN BOMBA SORUSU: İTİRAFÇI OLMAK OLCAY TOK’U AKLAMAYA YETER Mİ? SANSASYONEL HABER ARŞİVİNİ TEK TEK AÇIYOR!
-
Dünya4 hafta önceGECENİN BOMBASI… DÜŞTÜLER BİRBİRLERİNE! VAHAP SEÇER CEZAEVİNDEN SESSİZLİĞİNİ BOZDU! ŞOK AÇIKLAMA: GÖREVE KENDİ GETİRDİĞİ 1 NUMARALI BÜROKRAT OLCAY TOK’UN İTİRAFÇILIĞINI DOĞRULADI!
-
Gündem3 ay önceTBMM’DE KABUL EDİLEN KANUN TEKLİFİNE İYİ PARTİLİ BURHANETTİN KOCAMAZ’DAN SERT ELEŞTİRİ: “KOSKOCA DEVLETİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜYLE EŞİTLEYENLERİ YÜCE TÜRK MİLLETİNİN VİCDANINA BIRAKIYORUM!”
-
Dünya4 hafta önceSANSASYONEL HABER YAZDI, TAKİP ETTİ, HAKLI ÇIKTI! ADRESE TESLİM İHALELER, FAHİŞ FİYATLAR… MERSİN BÜYÜKŞEHİR OPERASYONUNDA VAHAP SEÇER VE ÇEVRE KORUMA DAİRE BAŞKANI BÜLENT HALİSDEMİR TUTUKLANDI
-
Dünya1 ay önceBOMBA ÖTESİ OLAY! MERSİN BÜYÜKŞEHİR SORUŞTURMASINDA “1 NUMARALI BÜROKRAT” İTİRAFÇI OLDU! BOMBANIN PİMİNİ MERSİN GENEL SEKRETERİ ÇEKTİ! RÜŞVET ÇARKI, PARAVAN ŞİRKETLER, KOMİSYON PAZARLIKLARI VE VAHAP SEÇER HAKKINDAKİ ŞOK İDDİALAR DOSYAYI PATLATTI!
