Hoşgeldiniz  

MERSİN-ADANA TREN SEFERLERİ BAŞLATILSIN! VATANDAŞLAR İSYAN NOKTASINA GELDİ

admin | 07 Şubat 2021 | Dünya, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Çukurova Halkevleri üyeleri, pandemi nedeniyle uzun zamandan bu yana çalışmayan TCDD Adana-Tarsus-Mersin yolcu taşıma seferlerinin yeniden başlaması için Adana tren garı önünde eylem yaptı.  Halkevleri Çukurova Bölgesi Başkanı Osman Erkut, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve davet etti.

Adana Halkevi Başkanı Osman Erkut basın açıklamasını okudu. Emniyet güçlerinden basın açıklamasına katılan vatandaşlara “pandemi koşulları” uyarısı da geldi.

Basın açıklamasında şunlara değinildi:

11 AYDIR TREN SEFERLERİ İPTAL!

“Yaklaşık on bir aydır Adana, Tarsus ve Mersin bölgesel tren seferleri işletilmemektedir. TCDD 27 Mayıs 2020 tarihinde resmi internet sitesinde yaptığı açıklama ile 28 Mart tarihinden itibaren bölgesel tren seferlerinin durdurulduğunu şu cümleler ile açıklamıştır. “ Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında şehirlerarası yolculukların kısıtlanması nedeniyle yüksek hızlı ana hat ve bölgesel tren seferleri 28 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak işletilmeyecektir.”

4 Mayıs 2020 tarihinde kademeli olarak şehirlerarası giriş çıkış kısıtlamaları kaldırılmaya başlandı, ilerleyen süreçte yüksek hızlı tren seferleri açılmıştır. Daha sonra TCDD, “Korona virüs salgını ile mücadele etme kapsamında sadece tüm bölgesel tren seferleri geçici bir süreyle durdurulmuştur.” açıklaması dışında herhangi bir açıklama yapmamıştır.

UÇAK-YÜKSEK HIZLI TREN-OTOBÜS-METRO-METROBÜS AÇIK, NEDEN ADANA-MERSİN KAPALI?

Şehirlerarası otobüs, uçak, yüksek hızlı tren, şehir içi otobüs, dolmuş, metrobüs, metrolar COVİD-19 önlemleri alınmaya çalışılarak açıkken, Adana- Tarsus – Mersin seferleri aynı şekilde önlemler alınarak neden açılmıyor?

Adana- Tarsus – Mersin hattında, pandemi koşullarında çalışmak zorunda bırakılan işçiler ve zorunlu seyahat edenler, ekonomik zorluklara hem de halk sağlığı yok sayılarak penceresi açılmayan küçük araçlarla yüksek bir ücret karşılığında seyahat etmeye mahkum bırakılıyor. Pandemi sürecinde erkek şiddetinin yükseldiği, özellikle sokağa çıkma yasağına yakın saatlerde kadınlar için sokakların daha güvensiz olduğu koşullarda ulaşım araçlarındaki alternatiflerin az olması kadınlar açısından ayrı bir güvenlik tehdidi oluşturmakla birlikte, kamusal alanlarda kadınların kendini var edebilmesini de engellemektedir.

20 TL’YE GİDİYORUZ!

Adana Tarsus Mersin arası 19 kişilik TOK-KOÇ araçları ile yaklaşık 1.30, 2 saat süren bu yolculukların fiyatı 20 TL’dir. Hem fiziki mesafenin uygulanamayacağı, hem havalandırmanın iyi bir biçimde yapılamayacağı bu minibüslerde fahiş fiyatlarla yolculuk yapmak zorunda bırakılıyoruz.

Şehirlerarası tek kamusal taşımacılık ulaşım yapan tren seferlerinin durdurulmasında herhangi bir mantıklı sebebiyet görülmemektedir. Çünkü gerçekten kapsamlı denetlenebilecek tek ulaşım aracı trenlerdir. Vagon sayısı, koltuk sayısı, sefer sayısı hesapları ile korona virüs tedbirleri göz önüne alınarak seferlerinin başlatılmaması birçok soru işareti oluşturuyor.

VATANDAŞLARDAN PEŞ PEŞE SORULAR:

Danıştay raporları arasında TCDD’nin de zarar eden kamu kurumu olarak gösterilmesi başka bir özelleştirmenin önü mü açılıyor sorusunu akıllara getiriyor. 19 yıldır kamusal hizmetleri piyasalaştıran, sicili özelleştirmelerle kabarık, zorda olan şirketlerin vergi borçlarını sıfırlayarak elinden tutan bir iktidarın “çalıştığı” yerden cevap verebileceği bir soru olarak ayrıca soruyoruz. Vermiş olduğumuz dilekçede yazan soruları da şimdi paylaşacağız ve bu sorulara gelen cevapları da yine aynı şekilde kamuoyu ile paylaşacağımızı da belirtmek istiyoruz.

Adana- Tarsus- Mersin, Mersin- Tarsus- Adana tren seferleri ne zaman hizmet vermeye başlayacaktır?

Müdürlüğünüz Adana- Tarsus- Mersin, Mersin- Tarsus- Adana tren seferlerinin halk sağlığı düşünülerek, gerekli covid-19 önlemleri alınarak hizmet vermek için herhangi bilimsel bir hazırlığı var mıdır?

TCDD şehirlerarası yolcu taşıma bölümü özel midir?

TCDD’de herhangi bir özelleştirme gündemi söz konusu mudur?

TREN SEFERLERİ DERHAL BAŞLATILMALI!

Salgın koşullarında Halk yararına olmayan politikaları ile halk sağlığını daha da tehlikeye atanlara ve halkın yaşadığı bu sorunu görmezden gelenlere sesleniyoruz: Halkın ucuz, sağlıklı, nitelikli ulaşım hakkı vardır, engellenemez. TCDD, Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı derhal görevini yapmalıdır! Halkevleri olarak taleplerimiz nettir. Bölgemizdeki tren seferlerinin, pandemi koşullarına uygun bir şekilde ve halk sağlığı önlemleri alınarak derhal başlatılmasını istiyoruz.

Paylaşın:
Etiketler: , ,
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle