Hoşgeldiniz  

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ’DAN, TBMM’DE ORMAN YANGINLARI UYARISI: “GELECEKTE GÖLGESİNDE SOLUKLANACAK TEK AĞAÇ KALMAYABİLİR”

admin | 18 Haziran 2025 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

İYİ PARTİLİ KOCAMAZ’DAN, TBMM’DE ORMAN YANGINLARI UYARISI: “GELECEKTE GÖLGESİNDE SOLUKLANACAK TEK AĞAÇ KALMAYABİLİR”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye’nin yaz aylarında büyük orman yangını riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek kapsamlı bir yangın söndürme filosunun acilen kurulması gerektiğini vurguladı. Son 5 yılda 216 bin hektarlık orman alanının yok olduğuna dikkat çeken Kocamaz, mevcut önlemlerin yetersiz kaldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yaz aylarında çıkması muhtemel orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirleri gündeme taşıdı.

Konuşmasına Mersin’in Erdemli ilçesi Elbeyli Mahallesi’nde çıkan ve kontrol altına alınan yangına değinerek başlayan Kocamaz, “Yangının kontrol altına alındığı haberi yüreğimize su serpti. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, söndürme çalışmalarına katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’nin orman yangınları açısından en riskli döneme girdiğini belirten Kocamaz, mevcut önlemlere rağmen ormanların yeterince korunamadığını vurguladı. Son beş yılda 216 bin hektardan fazla orman alanının yok olduğunu ifade eden Kocamaz, “Her yıl binlerce hektarlık orman alanı zamanında müdahale edilemediği ve söndürme işlemlerinde geç kalındığı için yok olmaktadır” diye konuştu.

“TOHUMLA BULUŞTURULAN ALANLAR ORMAN SAYILIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki orman varlığı 23,4 milyon hektar olarak gösterildiğini ancak bu rakamların yanıltıcı olabileceğini belirten Burhanettin Kocamaz, “Bu alanlara, toprağa yeni ekilen tohumlar ve fideler de dahil ediliyor. Bunların ormana dönüşmesi yıllar alacak. Bu nedenle mevcut, asırlık orman alanlarına daha fazla önem verilmeli” dedi.

“KENDİ FİLOMUZU KURMALIYIZ”

Konuşmasında yangın söndürme araçlarıyla ilgili yaşanan sorunlara da değinen İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye’nin hâlâ kendi yangın söndürme filosuna sahip olmamasını eleştirdi. Rusya’dan son üç yılda kiralanan 75 hava aracı için 3,7 milyar TL ödeme yapıldığını belirten Kocamaz, bu kapsamda sadece 8 insansız hava aracı için 14 uçak parası ödendiğini ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğü’nün bu yıl çoğunluğu helikopter olmak üzere 17 hava aracı için kiralama ihalesine çıktığını hatırlatan İYİ Parti’li Kocamaz, özellikle gece görüşlü helikopterlerin eksikliğine dikkat çekti.

Burhanettin Kocamaz, “Geçmiş yıllarda gece görüşlü helikopterlerin olmayışı nedeniyle yangınlara gece müdahale edilemedi, bu da kamuoyunda ciddi tepkilere yol açtı. Bu yıl gece görüşlü araç kiralanıp kiralanmadığı da net değil” diye konuştu.

“ORMANLARIMIZI KAYBEDİYORUZ”

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınlarla mücadelede daha etkili olması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğer kapsamlı bir yangın söndürme filosu kuramaz, gerekli önlemleri zamanında alamazsak, gelecekte ormanlarımızda gölgesinde soluklanacağımız bir tek ağaç bile bulamayacağız.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle