İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de yaptığı konuşmada Tarsus’tan çıkarılarak Adana ve Antakya gibi farklı müzelere götürülen tarihi eserlerin ait olduğu topraklara iade edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Tarsus’un tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekti.
Burhanettin Kocamaz, Tarsus kazılarında çıkarılan ancak başka illerdeki müzelerde sergilenen ya da muhafaza edilen tarihi eserlerin yeniden kente kazandırılması için yetkililere çağrıda bulundu.
Tarsus’un insanlık tarihinin en önemli medeniyet merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Kocamaz, bu kadim şehrin kendi bağrından çıkan eserleri bugün kendi müzesinde sergileyemediğini belirtti.
“HEM TARİHE VEFA BORCU HEM BÖLGE İÇİN BİR ZARURET”
Konuşmasında somut örnekler vererek yetkilileri göreve davet eden Burhanettin Kocamaz, şu ifadeleri kullandı:
“Antakya Müzesinde bulunan Tarsus Mozaiği ile Gözlükule kazılarında ortaya çıkarılmış ancak Adana Müzesi ve farklı müzelerde sergilenen heykelcikler başta olmak üzere birçok eser yeniden Tarsus’a kazandırılmalıdır. Kaldı ki yurt dışına kaçırılan eserleri ülkemize getirmekle övünen bir iktidarın, Tarsus’un eserlerini de ait oldukları topraklarla buluşturması doğru bir yaklaşım olacaktır. Tarsus kazılarında çıkarılan eserlerin yeniden Tarsus’a kazandırılması ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergilenmesi hem tarihe bir vefa borcu hem de bölgenin kültürü, turizmi ve ekonomisi açısından bir zarurettir. Tarsus bu eserleri dört gözle beklemektedir.”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, kent ekonomisine ve kültür turizmine büyük katkı sağlayacak bu adımın bir an önce atılması gerektiğinin altını çizerek konunun takipçisi olacağını ifade etti.