Hoşgeldiniz  

CHP’Lİ BAŞARIR’DAN MHP’Lİ TOROSLAR BELEDİYESİ’NE SALVO: “İHALELER MECLİS GÜNDEMİNDE!”

admin | 21 Aralık 2020 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Mersin’in Toroslar Belediyesi’ndeki mevzuata aykırı olarak yapılan ihaleleri meclis gündemine taşıdı.

 CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, MHP’li Toroslar Belediyesi’nin Sayıştay raporlarına giren ihalelerini TBMM gündemine taşıdı. Başarır, Toroslar Belediyesi’nin raporlarda yer alan iddialarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi olarak TBMM Başkanlığına sundu.

Başarır, “2019 yılı Sayıştay Raporlarına göre; Mersin Toroslar Belediyesi’nde, pazarlık usulü(21/f) kapsamında yapılan ihalelerin mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemede söz konusu ihalelerde ilan yapılmadığı ve üçer kişiye davet gönderildiği ancak; ‘Toroslar Belediyesi Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere 50 Gün Süre İle Muhtelif Araç Kiralama Hizmeti Alım İşi’ nde, 2 kişi tarafından yeterlik belgesi ve fiyat teklifi verildiği, ‘Toroslar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 2 Ay Süre İle Yakıtsız Araç Kiralama Hizmeti Alımı İşi’ nde, 1 kişi tarafından yeterlik belgesi ve fiyat teklifi verildiği 1 kişi tarafından ise teşekkür mektubu gönderildiği, ‘2019 Yılı Binek Araç ve Kamyonet Kiralama Hizmeti Alımı İşi’ ile ‘Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama Hizmeti Alımı İşi’nde 1’er kişi tarafından yeterlik belgesi ve fiyat teklifi verildiği, ‘Toroslar Belediyesi Kreş Ve Gündüz Bakım Evi Hizmeti Alımı İşi’nde ise 1 kişi tarafından fiyat teklifi verildiği ancak mevzuatta yeri olmamasına rağmen idari şartnamede yeterlik belgesi istenmediği için istekli tarafından yeterlik belgesi sunulmadığı tespit edilmiştir’’ ifadeleriyle usulsüzlük iddialarına soru önergesinde yer verdi.

NEDEN ‘AÇIK USUL’ DEĞİL DE PAZARLIK USULÜ?

 Pazarlık usulünün artık iktidar için olağan bir yöntem haline geldiğini belirten CHP’li Başarır, ‘’AKP iktidarda kaldığı 216 ay boyunca 192 kez Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapmıştır. Bu değişiklikleri yaparken ‘yandaş’larına ihale vermek istediği açıktır. Çağdaş medeniyete ulaşmış ülkelerde ‘pazarlık usulü’ yöntemini çok ama çok az görürsünüz. Halkına hesap veren, sosyal devletlerde ‘açık usul’ yöntemi kullanılmaktadır’’ sözlerini dile getirdi.

PAZARLIK USULÜNDE EN AZ 3 FİRMA KATILMASI GEREKİRKEN TEK FİRMANIN İHALEYE GİRİP ALMASININ NEDENİ NEDİR?

CHP’li Ali Mahir Başarır önergesini şu sözlerle tamamladı:

“2019 yılı Sayıştay Raporlarında pazarlık usulüne göre en az 3 firma katılmalıyken, ihaleye tek firmanın girmesinin mevzuata aykırı olduğu apaçık ortadadır. Bunun meclisteki takipçisi ben olacağım. Bundan böyle, ihaleler yandaşlara değil, halka hizmet için kullanılmalıdır. Mevzuatlara ve yasalara uygun olmalıdır.”

İŞTE BAŞARIR’IN O SORULARI:

1- Pazarlık usulü olan 21/f kapsamında en az üç isteklinin idareye, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini sunmaları gerekirken; Toroslar Belediyesi’nde bu şartlar sağlanmadan hangi gerekçelerle ihaleler verilmiştir?

2- Söz konusu ihaleleri hangi firmalar, hangi ücret karşılığında almıştır? Bu ihalelerin mevzuattaki şartları sağlamadan firmalara verilmesinde; bu firmaların belediyeye olan yakınlığının bir etkisi var mıdır?

3- “Toroslar Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakım Evi Hizmeti Alımı İşi” nde ise bir kişi tarafından fiyat teklifi verildiği ancak mevzuatta yeri olmamasına rağmen yeterlik belgesi sunulmamasının gerekçesi nedir? İhaleye davet edilecek kişilerin teklif verme iradesine sahip olması gerekirken Toroslar Belediyesi’nde bu husus neden göz ardı edilmiştir?

4- Söz konusu ihalelerde hangi gerekçe ile ilana çıkılmamıştır?

5- Mevzuata uygun olmadığı halde, pazarlık usulü kapsamında üç kişi bu ihalelere katılamıyorsa, neden daha şeffaf ve güvenilir olan ‘açık usul’ yöntemi tercih edilmemiştir?

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

CHP’Lİ BAŞARIR’DAN MHP’Lİ TOROSLAR BELEDİYESİ’NE SALVO: “İHALELER MECLİS GÜNDEMİNDE!” için 1 yorum

  1. […] CHP’Lİ BAŞARIR’DAN MHP’Lİ TOROSLAR BELEDİYESİ’NE SALVO: “İHALELER MECLİS GÜNDEMİN…  Paylaş YazdırPDFE-Mail Etiketler: Ali Mahir Başarır, Atsız Afşın Yılmaz, CHP, Mersin, MHP, Sayıştay, Toroslar Belediyesi […]

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle