İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 2026 Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde Meclis kürsüsünü adeta Mersin’in feryadına dönüştürdü. “Sarayda ne hazırlanıyorsa virgülüne dokunulmadan geçiyor” diyen Kocamaz, 21 yıldır çivi çakılmayan turizm bölgelerinden kepenk kapatan esnafa kadar iktidara sert sözlerle yüklendi.
İYİ Parti Grubu adına konuşan Burhanettin Kocamaz, sözlerine Meclis’e yönelik ağır eleştirilerle başladı.
“Yaklaşık iki buçuk yıldır bu Mecliste zaman dolduruyoruz” diyen Burhanettin Kocamaz, bütçe maddelerinin Saray’da hazırlandığını, Meclis’te hiçbir değişiklik yapılmadan geçirildiğini söyledi. “Nasıl olsa 7’nci madde başladığı gibi bitecek” sözleriyle iktidarın yasama anlayışını hedef alan Kocamaz, “Dolayısıyla, bu bütçeyle ilgili, bu maddeyle ilgili değil, Mersin’in ve esnaflarımızın durumuyla ilgili bazı konulara değineceğim” diyerek Mersin’in acil çözüm bekleyen sorunlarını konuştu.
MERSİN VERGİDE 6’NCI, YATIRIMDA SINIFTA KALDI
Mersin’in Türkiye’nin 11’inci büyük ili olduğunu hatırlatan Kocamaz, ilin vergide 6’ncı sırada olmasına rağmen yatırımlarda hak ettiği payı alamadığını vurguladı.
Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen 8 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi için yıllardır tek bir yatırım yapılmadığını belirten Kocamaz, “21 yılda bir çivi bile çakılmadı, bu size garip gelmiyor mu?” diye sordu.
“METAB’I BİLE ÇALIŞTIRMADINIZ”
2002 yılında kurulan Mersin Turizm Altyapı Birliği’nin (METAB) dahi çalışmasına izin verilmediğini söyleyen Kocamaz, “Harita çalışmalarını biz yapalım dedik, izin vermediniz. Telesiyeji belediye olarak yapalım dedik, yine izin vermediniz” diyerek merkezi yönetimin Mersin’e bakışını sert sözlerle eleştirdi.
ANTALYA’YA VAR, MERSİN’E YOK!
Rakamlarla konuşan Kocamaz, Mersin’de sadece 74 turizm işletme belgeli tesis ve 9 bin 832 yatak bulunduğunu, Antalya’da ise 812 otel ve yüz binlerce yatak kapasitesi olduğunu hatırlattı.
Kocamaz, “Mersin, tarihiyle, deniziyle, doğasıyla Antalya’dan geri değil ama iktidar Mersin’i görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.
ESNAF ÇÖKÜYOR, KEPNKLER KAPANIYOR
Turizm yatırımlarının yokluğunun en çok esnafı vurduğunu belirten Kocamaz, tabloyu rakamlarla ortaya koydu:
“Esnaf kirayı ödeyemiyor, sigorta primini yatıramıyor, zincir marketler karşısında ayakta duramıyor” diyen Kocamaz, perakende yasasının acilen çıkarılmasını istedi.
“BAĞ-KUR’LU ESNAF 5 YIL FAZLA ÇALIŞIYOR”
Esnafın emeklilikte büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Kocamaz, BAĞ-KUR’luların 9 bin gün yerine 7 bin 200 günde emekli edilmesi gerektiğini söyledi.
“SSK’lıyla aynı yaşta, aynı işi yapan esnaf 5 yıl daha fazla çalışıyor. Bu adaletsizliktir” sözleri Meclis’te dikkat çekti.
TRAFİK SİGORTASI VE TİCARİ ARAÇ ÇIKIŞI
Zorunlu trafik sigortasının vatandaş ve esnaf için külfete dönüştüğünü belirten Kocamaz, 6 milyon araç sahibinin sigorta yaptıramadığını açıkladı.
Taksici, dolmuşçu ve servis esnafı için hurda teşvikinin yeniden getirilmesini isteyen Kocamaz, ticari araçlarda ÖTV ve KDV muafiyeti talebini yineledi.
“MERSİN BEKLİYOR, ESNAF BEKLİYOR”
Konuşmasının sonunda iktidara açık çağrı yapan Burhanettin Kocamaz, “Mersin dört gözle yatırım bekliyor, esnaf nefes almak istiyor. Bu sorunlar görmezden gelinemez” diyerek sözlerini tamamladı.