Hoşgeldiniz  

BU SEFER BOMBAYI SAYIŞTAY PATLATTI: MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ÇED ALMADAN METROYU İHALE ETMİŞ HATTA İNŞAATA BAŞLAMIŞTIR! BU USULSÜZDÜR…

admin | 27 Kasım 2023 | Dünya, Genel, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Sayıştay Başkanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Denetim Raporunu açıkladı. Raporda Mezitli- 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının ihalesinin yapılmasının ve inşaata ÇED raporu olmadan başlanmasının usulsüz olduğunun tespit edilmesi Mersin kamuoyuna bomba gibi düştü.  

Sayıştay Başkanlığı’nın, Mersin Büyükşehir Belediyesi için hazırladığı 2022 Yılı Denetim Raporu açıklandı. Sayıştay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan denetim raporuna göre çeşitli konularda Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili tespitler yayınlandı.

Raporda yer alan en çarpıcı tespit, Mersin metrosu için hazırlanan bölüm olarak dikkat çekiyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına alınan projenin değiştirildiği ve bu nedenle Vahap Seçer döneminde hazırlanan revize edilen projenin ÇED Raporunun gerekliliği ancak alınmadığı belirtildi.

Projenin ÇED raporu olmaması nedeniyle ihalesinin yapılamayacağı belirtilen raporda, buna rağmen ihaleye çıkıldığının hatta inşaata bile başlanıldığının bunun da usulsüz olduğunun vurgulanması Mersin’de büyük yankı uyandırdı.

İŞTE 2022 DENETİM RAPORUNDA YAZAN METRO İHALESİNDEKİ UYGUNSUZ TESPİTLER:

“Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi”ne ilişkin ÇED- Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu alınmadan inşaata başlanıldığı tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde; ilgili mevzuatı gereğince Çevresel Etki Değerlendirme- ÇED raporu gerekli olan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için, doğal afetlere bağlı olarak acilen ihale edilecek yapım işleri hariç, ÇED olumlu belgesinin alınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.

2017’DE ONAYLANAN PROJEDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ, ARTIK ÇED GEREKLİ!

Yapılan incelemede; Mersin Mezitli- TCDD Garı Hafif Raylı Sistem Hattı projesine ilişkin Mersin Valiliğince 2017 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildiği; ancak Mersin Belediye Başkanlığı’nca projede M1 Fuar İstasyonu-Üniversite ve 3 Ocak Şehir Hastanesi- MEŞOT raylı sistem hattının iki farklı lokasyonda “Mezitli- 3 Ocak T.C. Sayıştay Başkanlığı Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 39 Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektomekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi” ile entegrasyonunu için projede revizyona gidildiği, söz konusu proje revizyonu gerekçesiyle “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” belgesi alımı için ilgili kurumlar nezdinde yeniden girişimlerde bulunulduğu, ama şu ana kadar bahse konu belgenin alınamadığı anlaşılmıştır.

İNŞAATA BAŞLANILMASI MEVZUAT HÜKÜMLERİNE AYKIRI!

Mezitli- 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşine Projesi için ÇED Raporu alınmadan inşaata başlanılması, anılan mer’i mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

Çevreye verebileceği muhtemel zararların değerlendirilmesinin gerekli olması nedeniyle ilgili mevzuatı gereğince ÇED olumlu belgesi alınması zorunluluğu bulunan işler için, bu belge alınmadan ihaleye çıkılmaması gerekmektedir.”

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

BU SEFER BOMBAYI SAYIŞTAY PATLATTI: MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ÇED ALMADAN METROYU İHALE ETMİŞ HATTA İNŞAATA BAŞLAMIŞTIR! BU USULSÜZDÜR… için 1 yorum

  1. Yörük ali dedi ki:

    Başlı başına fiyasko bir projeydi

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle