Hoşgeldiniz  

BOMBA HARİTADA MERSİN VE SİLİFKE DE YER ALDI: İŞTE TÜRKİYE’NİN DİRİ FAY HARİTASI:

admin | 13 Şubat 2023 | Dünya, Genel, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

MTA Türkiye’nin yeni diri fay hattı haritasını açıkladı. Buna göre Mersin ve Silifke de haritada yer alırken, Mersin orta riskli deprem bölgesi olarak tanımlandı.

Türkiye, 7.7 ve 7.6’lık Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem yaşadı. Daha şimdiden ölü sayısı 31 bini geçerken bölgede yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Deprem 10 ilde büyük yıkım yaşarken, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşanan bu felaketten sonra deprem korkusu hiç olmadığı kadar insanları sarmış durumda.

İnsanlar musibetten ders çıkarma adına deprem için hazırlık amacıyla çantalar, bina sağlamlık testleri yaptırmaya başladı.

Bu kapsamda Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) de Türkiye’nin yenilenmiş diri fay haritası yayınlandı.

5.5’LİK DEPREM ÜRETECEK 485 DİRİ FAY

MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiye’de 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Paylaşılan haritaya göre ise Türkiye’de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor.

MTA HARİTASINDA MERSİN VE SİLİFKE DE YER ALDI

MTA’nın yayınladığı diri fay hattı haritasında Mersin ve Silifke de yer aldı. MTA, Mersin ve Silifke’den geçen fay hattının pafta numarasını açıkladı.

İŞTE MTA HARİTASINDA MERSİN VE SİLİFKE:

MERSİN 3. DERECE DEPREM BÖLGESİ

Türkiye fay haritası baz alındığında ülkedeki riskli bölgeler 5 gruba ayrılırken, bu gruplardan 1’inci sırada yer alanı yüksek riskli, 5’inci grupta yer alan bölge ise düşük riskli olarak belirtiliyor. Mersin de orta riskli deprem riski bulunan iller arasında yer alıyor.

Üçüncü derece yani orta riskli deprem bölgesi olan iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DİRİ FAY HATTI NEDİR?

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara denir.

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere de fay denir.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle