Hoşgeldiniz  

ATLANMAMASI GEREKEN HABER: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AKKUYU’DA İNCELEMELERDE BULUNDU

admin | 10 Ağustos 2022 | Gündem, Son Dakika, Teknoloji, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Taşucu’nda dün Abdülhamid Han Sondaj gemisini ilk görev yerine uğurladıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu’da yaşanan Türk işçi krizini görüşmek için NGS yetkilileriyle özel toplantı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) incelemelerde bulundu.

Taşucu Limanı’nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni’ne katılan Erdoğan, daha sonra helikopterle, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu NGS’ye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına kapalı gerçekleşen ziyarette incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Geçtiğimiz hafta Soçi’de Rus Lider Putin ile görüşen Erdoğan, Akkuyu’da IC İçtaş ile imzalanan sözleşmenin feshedilmesiyle başlayan kriz hakkında görüşmüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “25 bin kişinin işsiz kaldığını söylüyorlar. Bunu ben kabul etmedim. Rus tarafı da kabul etmedi. Bölgeye bizzat gidip inceleyeceğim” demişti.

SÖZLEŞME FESHİ YAŞANMIŞTI

Akkuyu Nükleer A.Ş., IC İçtaş ile imzalanan sözleşmenin feshedildiğini 29 Temmuz’da açıklamıştı.

30 Temmuz’da ise Akkuyu Nükleer ile TSM Enerji arasında yeni sözleşme imzalandığı duyurulmuştu.

Akkuyu Nükleer A.Ş, IC İçtaş ile imzalanan sözleşmenin feshini “Son teslim tarihlerine uygun hareket edilebilmesi için özel sektörün bu inşaat çalışmalarına özgü yeterliliklere sahip olması gerekmektedir. Proje yönetimi, buna uygun olarak, Akkuyu NGS Projesi’nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar vermiştir” gerekçesi ile açıklamıştı.

Ancak IC İçtaş, fesih kararına; “Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje’deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır” açıklaması ile tepki göstermişti.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında çalışanların yüzde 80’den fazlasının Türk vatandaşı olduğunu belirterek, bu sayının ve projedeki toplam Türk firması sayısının zamanla artacağını bildirmişti.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle