Hoşgeldiniz  

SETA MERSİN’DEN GAZETECİ HİKMET DURGUN’U DA FİŞLEDİ! ŞOK RAPORUN DETAYLARI….

admin | 08 Temmuz 2019 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

SETA yayınladığı medya raporuyla gazetecileri fişledi. Basın meslek örgütleri rapora tepki gösterirken Çağdaş Gazeteciler Derneği, raporda adı geçen gazetecilere SETA’ya dava açma çağrısı yaptı. Mersinli Gazeteci Hikmet Durgun da fişlemeden nasibini aldı.

SETA tarafından yayınlanan “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı rapor gazetecilerin tepkisini çekti. “Raporda ele alınan medya kuruluşları kuruluşundan bugüne incelenirken mecraların Türkiye için kritik olaylardaki tavrı da ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışan profili incelenerek uluslararası medya kuruluşların çalışanlarının geçmişte hangi mecralarda görev yaptığı ağ analizleriyle ortaya konulmuştur” sunumuyla paylaşılan rapor aralarında Mersinli Gazeteci Hikmet Durgun’un da olduğu çok sayıda gazetecinin geçmişte ve bugün çalıştıkları medya kuruluşlarını ve habercilik faaliyetlerini listeledi.  SETA’nın bu raporu çok sayıda gazetecinin tepkisini çekti ve ‘fişleme’ yorumlarında bulunmasına neden oldu.

ULUSLARARASI MEDYAYA ÖNERİLER

Raporda ayrıca uluslararası medya kuruluşları hedef alınarak, “Türkiye’de yayın yapan yabancı medya organlarının tamamına yakını tek sesli bir profil çizmektedir. Medya organlarının ilan ettikleri yayın ilkeleri doğrultusunda tarafsız ve çok sesli bir haber aktarım dili geliştirmeleri gerekmektedir. Bu hususta Türkiye’ye mahsus öz denetim mekanizmalarını geliştirmeleri faydalı olacaktır” ifadeleri yer aldı.

ÇGD’DEN GAZETECİLERE DAVA AÇIN ÇAĞRISI

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), gazetecileri “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak nitelendirilen SETA raporuna karşı hukuki haklarını kullanmaya davet etti.

ÇGD’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır” denildi.

Söz konusu raporun “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, “Bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyoruz, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.

BASIN İŞ: GAZETECİLİK YAPMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

DİSK Basın İş’in sosyal medya hesabında yapılan açıklamada da, “Kimi zaman üniforma giydiler, kimi zaman sivil kıyafetler, Andıç hazırlamaktan, gazeteciler fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Bizler de gazetecilik yapmaktan, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siz ‘uluslararası basının Türkiye’deki uzantıları’ nı yazın, Bizler de Uluslararası Sermayenin Türkiye’deki uzantılarını yazacağız. Gerçekleri öğrenmek isteyenlere, hapisteki meslektaşlarımıza sözümüz olsun. SETA tarafından hazırlanan ‘raporda’ adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek olumsuzluktan, raporu hazırlayan, talimat veren ve yayına sunanlar sorumludur.”

GGC: SETA, RAPORDA İSMİ GEÇEN GAZETECİLERDEN ÖZÜR DİLESİN

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) de, yazılı açıklama yaparak SETA’nın raporunu eleştirdi. GGC üyelerinin de isminin raporda geçtiğinin belirtildiği açıklamada, “Belgede ismi geçen meslektaşlarımızın karşılaşacağı herhangi bir olumsuzluğun tüm sorumluluğunun, arkadaşlarımızı fişleyen ve hedef gösteren SETA Vakfı’nda olacağını kamuoyunun bilgilerine sunarız” denildi.

GGC açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Raporun satır aralarında meslektaşlarımıza yönelik olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığı, yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin isim isim, çalıştıkları kurumlar, yaşadıkları yerler de açıkça belirtilerek, hedef gösterildiği ve fişlendiği açıktır. Daha fazla düşünce özgürlüğü için yargı reformlarının konuşulduğu bir dönemde bu rapor Türkiye demokrasisine, basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe niteliğindedir.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak; aralarında üyelerimizin de bulunduğu meslektaşlarımız hakkında olumsuz algı yaratan; aralarında TRT’nin de bulunduğu bazı basın kuruluşları hükümete muhalif ve hatta meslektaşlarımızı bazı odaklara hedef göstermekten başka bir maksadı olmayan bu raporun geri çekilmesi ve raporda ismi geçen gazetecilerden özür dilenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”

MERSİN’DEN GAZETECİ HİKMET DURGUN DA FİŞLEMEDEN NASİBİNİ ALDI

Moskova merkezli Sputnik’te görevli Mersin’in yakından tanıdığı Gazeteci Hikmet Durgun da fişlemeden nasibini aldı. Hikmet Durgun için “Taraf ve Yurt gazetelerinde çalışmıştır. Suriye’deki savaşı yakından takip ederek savaşın sonuçları ve göçle alakalı çok sayıda haber yapmıştır. Sputnik Türkiye muhabiri olarak sınırdaki gelişmeleri takip etmektedir. Twitter paylaşımlarını Suriye izlenimleri ve Sputnik haberleri oluşturmaktadır. Suriye iç savaşı, Türkiye’nin sahadaki konumu ve Kürt grupların Suriye bakışı gibi alanlarla ilgilenmektedir” ifadeleri raporda yer aldı.

İŞTE RAPORDA HİKMET DURGUN İLE İLGİLİ O BÖLÜM:

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

SETA MERSİN’DEN GAZETECİ HİKMET DURGUN’U DA FİŞLEDİ! ŞOK RAPORUN DETAYLARI…. için 2 Yorum

  1. […] SETA MERSİN'DEN GAZETECİ HİKMET DURGUN'U DA … […]

  2. […] SETA MERSİN’DEN GAZETECİ HİKMET DURGUN’U DA … […]

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle