Hoşgeldiniz  

MERSİN LİMANI İŞLETMECİSİ İLE İLGİLİ SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ İDDİALAR TBMM’YE TAŞINDI

admin | 09 Ocak 2020 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Uluslararası Limanı işletmesini alan  PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Mersin Liman İşletmesini 2007 yılında alan PSA-AKFEN şirketinin sözleşme dışı davrandığı ve haksız kazanç sağladığı iddiaları TBMM gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Limanı ile ilgili iddiaları Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

SAYIŞTAY RAPORUNDA ORTAYA ÇIKTI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin Limanı işletmesini 2007 yılında alan PSA-AKFEN şirketlerinin sözleşme dışı TCDD’ye ait olan arsayı 13 yıldır bedavaya kullandıkları 2018 Sayıştay Raporu’nda açıkça ifade edilmektedir” dedi.

CHP’li Başarır, “Limanın işletmesini alan şirketin AKP iktidarına yakınlığı herkes tarafından bilinmektedir. PSA-AKFEN bedavaya kamuya ait olan arsayı kullanacak, siz de buna yıllarca göz yumacaksınız. Bunun neresi kabul edilebilir? Unutulmamalıdır ki hukuk dışı hiç kimse vatandaşın hakkını yandaş şirketlere peşkeş çektiremez” dedi.

HEM BEDELSİZ KULLANILMIŞ HEM DE SÖZLEŞMEYE AYKIRI ÜCRET ALINMIŞ

Başarır yazılı soru önergesinde; “Mersin Uluslararası Limanı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları(TCDD) tarafından işletilirken, 11 Mayıs 2007 tarihinde işletme hakkı 755 milyon Dolar’a PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu’na 36 yıllığına devredilmişti. Meclise sunulan 2018 Sayıştay Raporu incelendiğinde, Mersin Limanı’nın sözleşme kapsamı dışında kalan ve TCDD’ye ait olan 12.040 metrekarelik arsa ve üzerindeki taşınmazların 2007 yılından bu zamana kadar işletmeci firma tarafından bedelsiz olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca söz konusu alanda firmalar yaptıkları yükleme ve boşaltma işlemleri için sözleşmeye aykırı biçimde ücret almışlardır” dedi.

“GÖZ YUMAN KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATTINIZ MI?”

Başarır, “PİSA-AKFEN Ortak Girişimi Grubu’ndan, TCDD’ye ait sözleşme dışı alanı bedelsiz kullandığı için geriye dönük 13 yıllık kira bedeli tahsil edilmiş midir? Edilmemiş ise gerekçeleri nelerdir? Söz konusu sözleşme dışı alanın bedelsiz kullanılmasına göz yuman kamu görevlileri kimlerdir? Bu görevliler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçeleri nelerdir? Mersin Uluslararası Limanı’ndaki TCDD’ye ait olan arsayı ortak girişim grubunun hukuk dışı bedavaya kullanmasının arkasında söz konusu firmaların AKP İktidarına yakın olması mı yatmaktadır?” sorularını Bakan Albayrak’a sordu.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle