Hoşgeldiniz  

MERSİN BAROSU’NDAN DİYANET’E TEPKİ

admin | 04 Ocak 2018 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ruşen Ayşen Ayılgan yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde ‘dini terimler sözlüğü’ kısmında, buluğ tanımında yapılan açıklamada, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilebileceği ve çocuk yapabileceğine ilişkin kabulü mümkün olmayan açıklamaların yer almasına tepki gösterdi.

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi adına açıklama yapan Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, “Bazı basın organlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız çocuklarının 9, erkek çocuklarının 12 yaşından itibaren evlendirilebileceğine ilişkin açıklama yaptığına dair haberler yer almıştır. Kamuoyunda yapılan tartışmalar neticesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı resmi bir açıklama yaparak; Diyanet işleri Başkanlığı, çocukların buluğ çağında evlendirilebilecekleri şeklinde bir açıklamalarının olmadığını, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını, kız çocuklarının psikolojik ve biyolojik olgunluğa ulaşmadan, anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan evlendirilmesinin nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmadığını belirtmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermediğini ve vermeyeceğini açıklamıştır. Açıklamanın devamında, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerinin asla dini referanslara dayandırılamayacağı belirtilmiştir.

 

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, KIZ ÇOCUKLARININ ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMEMESİ İÇİN TOPLUMU EĞİTMELİDİR”

 

Diyanet İşleri Başkanlığı söz konusu açıklamasında, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine asla onay vermediklerini belirtmiş olsa da; Başkanlığın web sayfasında “dini terimler sözlüğü” kısmında buluğ tanımında yapılan açıklamada, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilebileceği ve çocuk yapabileceğine ilişkin, asla kabulü mümkün olmayan açıklamalar yer almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle hassas ve hayati bir konuda, toplumumuz üzerinde olan güçlü etkisini, kız çocuklarının erken yaşta asla evlendirilmemeleri için toplumu eğitmek ve bilinçlendirme yapmak yönünde kullanması gerekir” ifadesini kullandı.

 

Yasalarımıza ve uluslararası sözleşmelere göre, 18 yaşını dolduruncaya kadar her bireyin çocuk olduğunun bilgisini veren Av. Ruşen Ayşen Ayılgan, “Bu düzenleme biyolojik, ruhsal, sosyal gereklilikler göz önünde tutularak yapılmış olup, bu bilimsel ve hukuki kriterlerin dışında, erken yaşta evlilikle ilgili görüş beyan edilmesi kabul edilemez. Küçük yaşta çocuklar ruhsal, bedensel ve sosyal açıdan korunmaya muhtaç olup, eğitim imkânları en iyi şekilde sağlanıp, reşit oluncaya kadar hayata hazırlanmalı ve korunmalıdır. Gerek yasal düzenlemelerle, gerekse tüm kurum ve kuruluşların sorumlu ve duyarlı çalışmaları ile çocuk haklarının korunması ve güvence altına alınması gerekir” diye konuştu.

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle