Hoşgeldiniz  

“LAİKLİK ELDEN GİDİYORCULAR” YENİDEN HORTLADI

admin | 01 Ağustos 2017 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Müftülüklere resmi nikah kıydırma yetkisini içeren Kanun tasarısı Meclis’te görüşülürken CHP Mersin İl Kadın Kolları’ndan açıklama geldi. Daha önce çarşaf yırtmasıyla meşhur ekip, bu kez de düzenlemenin “Laiklik” ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle rafa kaldırılmasını istedi.

Müftülerin resmi nikah kıydırmasının önünü açacak kanun teklifi Meclis’te görüşülürken, CHP Mersin İl Kadın Kolları’ndan tasarının geri çekilmesine ilişkin eylem ve basın açıklaması geldi.

 

CHP mersin İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler,  “Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda “dava” dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir” diyerek konuyu yine laiklik elden gidiyor’a getirmesi tepki çekti.

 

Tasarıya göre resmi nikahtaki gibi evlendirme yaşını 18 olarak aynı bırakıyor. Belediyelerde olan evlendirme yetkisi belediyelerden alınmıyor, müftülüklere de veriliyor.  Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Değişiklik, hiçbir kimseyi il-ilçe müftülüklerinde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır; sadece vatandaşımıza ilave seçenekler sunmaktadır. Herkes, yasal şartlara uymak kaydıyla resmi nikahını dilediğine kıydırma hak ve yetkisine sahiptir. İsteyen belediyesi olan yerde belediye başkanına veya belediye başkanının bu işlerle görevlendireceği memura ya da köyde muhtara nikah kıydırabileceği gibi isteyen bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verdiği il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine veya nüfus müdürlüklerine, dış temsilciliklere ya da il ve ilçe müftülüklerine de resmi nikah kıydırabileceklerdir. Bu değişiklik, laiklik ilkesine aykırı değildir; aksine tam da laiklik ilkesinin gereğidir; hukuk devletinin gereğidir. ‘Küçük yaşta evlilikleri teşvik eder, küçük yaşta evliliklerin önü açılır’ diyenler; ya değişikliği bilmeyenler ya da bilerek çarpıtanlardır. Düzenleme, küçük yaşta evlilikleri teşvik etmez, küçük yaşta evliliklerin önünü açmaz. Çünkü evlilik yaşı, evlenme şartları değişmemektedir” ifadelerini kullanmıştı.

 

BU SEFER ÇARŞAF YIRTMADILAR

 

CHP Mersin İl kadın Kolları 3 Mart 2010’da gerçekleştirdiği “çarşaf yırtma” eylemiyle gündeme gelmiş ve Türkiye kamuoyunda büyük tepki görmüştü. Dönemin CHP Kadın Kolları başkanı Havva Ongunsel gelen tepkilerin ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. Şimdiki Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler de aynı ekipte yer alıyordu.

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle