Gülnar Belediye Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda kabul edilen Avrupa Birliği projesi yetki maddesi, meclis salonunu aşarak sert bir tartışmaya dönüştü. Belediye Başkanı Fatih Önge’nin muhalefeti hedef alan sosyal medya açıklamalarına İYİ Parti Meclis Üyesi Ahmet Bal’dan jet yanıt geldi. Bal, Önge’nin yetkiyi aldığı halde “mağdur algısı” yarattığını vurgulayarak, “Önce geçmişte verdiğimiz yetkilerin hesabını versin” dedi.
Gülnar Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu “Zero Waste Management System for Zero Waste Cities” (Sıfır Atık Şehirler İçin Sıfır Atık Yönetim Sistemi) başlıklı AB projesi kapsamında, olası bir hibe kazanımında sözleşme ve taahhütname imzalama yetkisinin Belediye Başkanı Fatih Önge’ye verilmesi maddesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.
Ancak oylama sonrası Başkan Önge’nin muhalefetin “hayır” oyuna yönelik yaptığı sosyal medya paylaşımı, ilçede siyasetin fitilini ateşledi.
“YETKİYİ ALDI, HALA MAĞDUR EDEBİYATI YAPIYOR”
Konuya ilişkin Sansasyonel Haber’e özel ve çarpıcı açıklamalarda bulunan İYİ Parti Gülnar Belediye Meclis Üyesi Ahmet Bal, Belediye Başkanı Fatih Önge’yi kamuoyunu yanıltmakla suçladı.
Oylama matematiğini detaylarıyla anlatan Bal, şu ifadeleri kullandı:
“Belediye Başkanı Önge kasıtlı olarak yanlış bir algı oluşturmaya çalışıyor. Sanki muhalefetin ‘hayır’ oyu vermesiyle yetkiyi alamamış gibi bir hava estiriyor. Oysa mecliste Cumhur İttifakı üyesi 7 kişi ‘evet’, muhalefet ise 8 ‘hayır’ oyu verdi. Başkan Önge’nin ‘evet’ oyuyla durum 8’e 8 eşitlendi. Mevzuat gereği oyların eşitliği halinde belediye başkanının oyu 2 sayıldığı için karar 9 ‘evet’, 8 ‘hayır’ ile kabul edilmiş, yetki zaten kendisine verilmiştir. Yetkiyi aldığı halde ‘engelleniyorum’ havası yaratmak açıkça bir algı operasyonudur.”
“ORTADA HİBEYİ KAZANMIŞ BİR PROJE YOK”
Projenin henüz onaylanmadığını ve aceleci davranıldığını belirten Bal, “Meclise getirilen proje daha hibe almaya hak kazanmamıştır. Büyükeceli’de yapılmak istenen çöp tesisi, Sıfır Atık Projesi kapsamında henüz onay almış değildir. Proje hibe kazanırsa zaten yetki kullanılır. Ortada kesinleşmiş bir şey yokken bu acele niye? Başkan Önge artık mağdur edebiyatı yapmayı bırakıp ilçenin gerçek sorunlarına odaklanmalıdır” dedi.
SIRTINDA “YETKİ” KÜFESİ: “HANGİ SÖZÜNÜ TUTTUN?”
Başkan Önge’ye geçmişte verilen yetkileri tek tek sıralayarak yüklenen İYİ Partili Ahmet Bal, sert eleştirilerini şu sözlerle tamamladı:
“‘Günlük 100 bin ekmek üreteceğim’ dedin, tam yetki verdik. İki yıl geçti, ortada tek bir ekmek üretecek fırın yok.
‘Beton Santrali kuracağım’ dedin, yine tam yetki verdik. Santralden eser yok.