Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk operasyonunda şok detaylar ortaya çıkmaya başladı. Adresi var, kendi yok! Bir yanda bomboş dükkanlar, diğer yanda belediyeye kesilen 35 milyonluk faturalar… İşte Özel Kalem Müdürü Doğukan Uyan’ın da içinde bulunduğu iddia edilen o kirli “para trafiği”nin haritası!
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada belediye bütçesinin “doğrudan temin” yöntemiyle usulsüz şekilde kullanıldığına dair vahim iddialar ve dosyaya yansıyan çarpıcı ayrıntılar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Dosyanın merkezinde ise ticari faaliyeti olmayan ama belediyeye milyonlarca lira fatura kasan iki “gizemli” şirket yer alıyor.
27 MİLYONLUK “HAYALİ” FATURA: MERMET OTOMOTİV!
Soruşturma kapsamında Metin Çulcu’ya ait MERMET Otomotiv mercek altına alındı.
Şirketin faaliyet adresine giden ekipler şoke oldu: İş yeri bomboş, ticari faaliyet sıfır!
Şirketin sadece bir sigortalı çalışanı var.
2022-2025 yılları arasında kesilen 179 faturanın toplamı 35 milyon 168 bin 977 TL.
Bu faturaların tam 27 milyon 761 bin 453 liralık kısmı doğrudan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine kesilmiş. Yani şirketin cirosunun yüzde 79’u sadece belediyeden gelmiş!
DİĞER DURAK: SERHAT ÇINAR İNŞAAT!
Vurgun iddiası bununla da sınırlı değil.
Mustafa Keskin’e ait Serhat Çınar İnşaat firmasında da manzara aynı: Faaliyet yok, dükkan boş!
Bu şirketin düzenlediği faturaların toplam tutarı 7 milyon 244 bin 398 TL.
Faturaların tam yüzde 73’ü yine Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne kesilmiş!
HİZMET YOK, PARA ÇOK: 16.5 MİLYON TL KAMU ZARARI!
İddiaya göre; Çulcu ve Keskin’in bu tabela şirketlerinden aslında hiçbir hizmet alınmadı.
Ancak bu hayali işler karşılığında belediyeden milyonlarca lira ödeme yapıldı. Bu yöntemle ilk etapta tespit edilen kamu zararı tam 16 milyon 582 bin 499 TL!
BELEDİYE PARASIYLA 10 ADET NARENCİYE BAHÇESİ!
Peki, Mersinli’nin cebinden çıkan bu milyonlar nereye gitti?
MASAK incelemesi sonucu ortaya çıkan iddiaya göre; belediyeden “hizmet bedeli” adı altında çıkan bu paralar, Özel Kalem Müdürü Doğukan Uyan adına narenciye bahçesi satın almak için kullanıldı. Uyan’ın bu süreçte tam 10 adet taşınmaz edindiği iddia edildi.