Hoşgeldiniz  

“ÇAMLIBEL’İN FİŞİNİ ÇEKMEYİN!”

admin | 18 Mayıs 2017 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Hamidiye Kışla Alanı olarak bilinen arazinin, Yüksek Koruma Kurulu Kurulu kararı ile SİT alanı dışına çıkarılıp imara açılması konusunda, İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kışla Alanı’na yapılması planlandığı iddia edilen 5 yıldızlı otel projesinin ortaya çıkması da Çamlıbel ve Çarşı esnafını heyecanlandırdı. Gittikçe gözden düşen bir zamanların gözde alışveriş alanları Çamlıbel ve merkez çarşı esnafları, “Bu projeye engel değil, destek olun. Mersin merkez yeniden canlansın” çağrısında bulundu.

Mersin’de Sultan 2’nci Abdülhamit tarafından kurulan Hamidiye Alayları için pek çok şehirde oluşturulan kışlalardan biri olarak 1904 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde 23’üncü Piyade Alayı’na, 2’nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada’daki Deniz Okulları’na geçici olarak ev sahipliği yapan Mersin Kışlası arazisi, Yüksek Koruma Kurulu kararınca SİT statüsünden çıkarılıp imara açılmıştı.

 

DAVA SONUNA KADAR YÜRÜTME DURDURULDU

 

Gelişme üzerine harekete geçen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, kışlanın doğal ve tarihi SİT alanı iptali kararını yargıya taşıdı. Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mersin 1’İnci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Dosyayı ele alan Mersin 1’inci İdare Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler yer aldı: “Dava konusu edilen işlemin uygulanması halinde, Hamidiye Mahallesi 876 ada, 74 parsel sayılı taşınmazın yapılaşmaya açık hale geleceğinden telafisi güç veya imkansız zararlar oluşacağı açıktır. Açıklanan nedenlerle, davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve yürütülmesi durumunda telafisi güç veya imkansız kararlar doğuracak olması nedeniyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesinin iki numaralı bendi uyarınca davacının yürütmenin durdurulması isteminin teminat alınmaksızın dava sonuna kadar kabulüne oy birliğiyle karar verildi.”

 

ESNAFIN ÇOĞUNLUĞU İMARA AÇILSIN İSTİYOR

 

Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın hemen yanı başındaki Kışla Alanı’nın Mahkemesi sonuçlanana kadar herhangi bir girişim ve yatırım yapılmaması için alınan bu yürütmeyi durdurma kararı kesin karar olarak nitelendirilmiyor. Eski şaşalı günlerini arayan Mersin çarşı ve Çamlıbel esnafı da Mahkemenin Kışla Alanı ile ilgili kesin kararına kilitlendi. Kışla Alanı için 5 yıldızlı bir otele hazırlanan projenin de ortaya çıkmasıyla heyecanlanan bölge esnafı, Mahkeme’den Kışla Alanı’nın imara açılması için onay beklemeye başladı. Bazı bölge esnafları, projesini gördükleri otelin yapılması durumunda merkezin yeniden canlanacağını savunarak, “Yaşam alanlarının kayması nedeniyle Çamlıbel ve merkezin esnaf açısından cazibesi kalmadı. Yıllardır atıl durumda bulunan Kışla Alanı’na bu kadar büyük yatırım yapılması bölgeyi yeniden canlandıracaktır inancındayız. Mahkeme’nin biz esnafları da düşünerek bir karar alacağından yana umutluyuz. Bu projeye hayır diyenlerin maksadını da gerçekten merak etmekteyiz. Mersin’in merkezden Mezitli’ye kadar uzanan bir kıyı şeridi parkla dolu zaten. Bu bölgeyi kaç vatandaşımız tam anlamıyla kullanıyor gelsin incelesinler” görüşünü dile getirdiler.

 

SPOR VE SAĞLIK TURİZMİNE EN BÜYÜK ENGEL MERKEZDEKİ YATAK SAYISININ AZLIĞI

 

Kışla Alanı’nın imara açılması durumunda bölgeyi Türkiye ve Dünya çapında meşhur yıldızlı otellerden birinin talip olduğu, bölgede gerekli incelemeyi yaptığı hatta proje bile hazırlattığı ortaya çıktı. Şehir Hastanesi’nin faaliyete girmesiyle Mersin’in önünü açacak olan sağlık turizminin ve 2013 Akdeniz Oyunları için kente yapılan devasa spor tesislerinin atıllıktan çıkarak büyük organizasyonlara ev sahipliği yapması için önündeki tek engelin Mersin’deki yatak sayısının ve kalitesinin düşüklüğü gösteriliyor. Merkez’de yer alan Kışla Alanı’na yapılması planlandığı iddia edilen otelin de hizmete girmesiyle Mersin’de yapılacak olan hem sağlık hem de spor yatırımlarının karşılanacağına olan inanç tam.

 

ÇEVRECİLİK BAHANE… AMAÇ MERSİN VE TÜRKİYENİN ÖNÜNÜ TIKAMAK

Mersin’in gelişimine büyük katkı sağlayacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımına da karşı çıkan bir kısım çevrenin, Akkuyu’ya kurulacak olan nükleer santralle Türkiye’nin enerji politikalarının yeni ve büyük merkezi olacak olan Mersin’in önünü yine “çevrecilik” bahanesiyle tıkamasına da tepkiler büyüyor. Kıta Avrupası’nın enerji sektöründeki hakimiyetini ciddi anlamda sarsacak olan Akkuyu nükleer santralinin engellenmesine de vakıflar aracılığıyla propagandalar yapılarak başta Türkiye’nin ve Mersin’in gelişiminin önü tıkanmak istenmişti.  Yine sudan sebeplerle Mersin’e kültürel anlamda büyük katkı sağlayacak olan Mezitli Kültür Merkezi’nin yapımı da yine sözde çevrecilik bahanesiyle engellenmişti. Mersin merkezini ciddi anlamda canlandıracak olan otel projesinin de önü yine çevrecilik adı altında kesilmeye çalışılıyor. Hem sağlık hem de spor turizminin canlanması için büyük fırsat olarak değerlendirilen otel projesinin de bir kısım çevrelerce engellenmek istenmesi Mersin kamuoyunda da seslerin yükselmesine neden olmaya başladı.

 

Kaynak: Kent Mektubu Gazetesi

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle