Hoşgeldiniz  

MERSİN METROSU İÇİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

admin | 31 Mart 2018 | Dünya, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Ulaşım Master Planı kapsamında hayata geçirilecek olan “Gar-Mezitli arası Raylı Sistem Projesi” koordinasyon ve bilgilendirme toplantısı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşti.

Mersin Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden ve ilçe belediyelerinden temsilciler katıldı. Toplantıda paydaş kurumların fikirleri ve önerileri paylaşılırken ayrıca basın mensuplarının soruları yanıtlandı.

 

Toplantıda Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş.’nin tasarım direktörü ve hafif raylı sistemin proje mimarı Yıldıray Yıldızhan proje hakkında bilgi verirken, Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin’de uygulamaya esas kesin projeyi en kısa sürede bitirme sözü verdi.

 

 “YÜKLENİCİ FİRMA PROJE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI”

 

Bilgilendirme ve koordinasyon toplantısında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, hafif raylı sistemin Mersin için bir ilk olacağını belirterek, 1/100.000’lik planlar ve ona paralel olarak Ulaşım Master Planı için uzun süre uğraş verdiklerini ifade etti.

 

Gelecek nesilleri karşılayacak, onlara kolaylık sağlayacak hizmetin proje aşamasında olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Bildiğiniz gibi 9 Mart’ta uygulamaya esas kesin proje için sözleşme imzaladık ve yüklenici firma proje çalışmalarına başladı. Ön hazırlık aşamasından sonra projenin nasıl bir proje olacağı konusunda Mersin’in paydaşları ile bir araya gelip, bilgilendirmek istedik. Bu projenin Mersinimiz için ve bizden sonraki nesiller için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu proje hepimizin kentteki yaşantısına kolaylık getirecek” dedi.

 

“SÜRÜCÜSÜZ SİSTEM DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Hafif raylı sistemin proje ihalesi yapıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruların fazla olduğunu belirten Başkan Kocamaz, “Bu tür projeler sadece Mersin için değil her yer için çok önemli projeler. Hem en iyiyi bulmak hem de en şeffaf şekilde işlerin yürümesi için yapım ihalesine çıkacağız. İşe talip olanların sayısı epey fazla olacak ama ihale neticesinde bir kişiye verilecek. Teknolojinin de en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz projemizde trenlerin otomatik olarak kendisinin gidip geldiği sürücüsüz sistem düşünüyoruz.  Normal süreçte bitilmesi için elimizden geleni yapacağız ama burası Türkiye, olağanüstülükler ülkesi. Proje bitirildikten sonra Bakanlık onayına sunacağız” şeklinde konuştu.

 

Bilgilendirme toplantısında raylı sistem güzergâhları ile ilgili katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Kocamaz, “Planlanan güzergâh ilk etap için düşünülen güzergâh.  Tabi ki ileride Mersin Üniversitesi’ne doğru bir hat çekilmesi lazım. Zaten arkadaşlar çıkış yerlerini şimdiden planlayacaklar. Belki bizler görmeyiz ama bizden sonraki nesiller görebilir. Buradan Tarsus’a, Erdemli’ye kadar uzatmak mümkün olabilir. Bunlar çok uzun yıllar alacak çalışmalar. Metro çalışmaları aslında insan gibi yaşayan organizma. Bir tarafı yapar bitirirsiniz ama ihtiyaç olur başka bir yöne uzatırsınız” ifadelerini kullandı.

 

“BU METROYU BAŞLATAN DA, BİTİREN DE BİZ OLACAĞIZ”

 

Atatürk Caddesi’nin araç trafiğine açılıp açılmayacağı sorularına da yanıt veren Başkan Kocamaz, Atatürk Caddesi’nin araç trafiğine açılmayacağını, ulaşım Master Planı’na göre de Silifke Caddesi’nin de yalnızca yaya trafiğine açık olacak şekilde planlandığını belirtti. Raylı sistem devreye girdiğinde İstiklal Caddesi’nin tek yön olacağını ifade eden Başkan Kocamaz,  “Mersinlilerin de bu duruma hazırlıklı olması gerekiyor. Mersin trafiğini başka türlü düzene sokamayız. Alışmaları gerekiyor. Dünyada sistem böyle işliyor ve Mersin’in de kendisini dünyaya entegre etmesi gerekiyor. Bazı siyasiler, gazeteciler metroyla ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade ediyor ama bu işler boyacı küpü değil. Biz Ulaşım Master Planı olmayan bir belediye devraldık. Bu planının tamamlanması için üç buçuk yıl uğraştık. Projeler tamamlandıktan sonra ihale aşamasına gelinecek ve inşallah önümüzdeki dönemin ortalarında bunu bitirmiş oluruz. Biz farklıyız. Bir söz verirsek sonuna kadar arkasında oluruz. Bu metroya başlamakta, bu metroyu bitirmekte bize nasip olacak” diye belirtti.

 

Çevre Mühendisi Zehra Korkmaz, toplu taşımanın çevre için önemine değindiği konuşmasında, raylı sistem projesinin çevre ve hava kirliliğini önlemek adına son derece önemli olduğunu belirtti.  Projeyi hayata geçiren Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Korkmaz, süreç boyunca projeye katkı sunacaklarını ifade etti.

 

DANYAL KUBİN, “DÜNYANIN EN HIZLI BİTİRİLEN METROSU OLACAK”

 

Mersin’e raylı sistem yapmanın kendileri açısından oldukça özel olduğunu ifade eden Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin, “Daha önce de söylemiştim kendi evimize proje yapacağız ve en güzelini yapacağız. Her şeyden önemlisi inşaat sırasında Mersin halkına çok az rahatsızlık vereceğiz. Türkiye’nin en güzel metrosu olacak. Sizlere bunun garantisini veriyoruz. En az maliyetle bu işi başaracağız. 2018 yılı içerisinde yapım ihaleye çıkacağız. Proje için öngörülen süre 7 ay ama biz bunu 5 ayda bitirmek için çalışıyoruz. Bir metro hattı en uygun maliyetle en kısa sürede nasıl bitirilir çok iyi biliyoruz. Bizim bütün derdimiz gelecek dönemin ortalarında metroyu hizmete almak. Bunu başaracağız ve dünyanın en hızlı bitirilen metrosu olacak. Büyükşehir Belediyemize bu işe bizi layık gördükleri için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş.’nin tasarım direktörü ve hafif raylı sisteminin proje mimarı Yıldıray Yıldızhan’da hafif raylı sistem ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda; metro sistemleri ve inşaat yöntemleri, güzergâh alternatiflerinin değerlendirilmesi,  yapım işleri ilerleme aşaması önerileri, istasyon alternatifleri değerlendirilerek, bakanlık süreçleri ve onayları konuşuldu. Tüneller, istasyonlar, kontrol merkezi, depo sahası, geoteknik ve yapısal sistemler, mekanik, yangın ve elektrik sistemleri, kontrol, haberleşme, sinyalizasyon ve işletme, simülasyonlar, öneri uzatma hatları konusunda önerileri katılımcılarla paylaşıldı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle