Mersin’e kurulması planlanan dev yatırım balık çiftliklerinin ÇED Bilgilendirme toplantılarının sabote edilmesinde başrol oynayan MERÇED üyesi Avukat Semra Kabasakal, bugün yaptığı basın toplantısında Derneklerinin başkanı Sabahat Aslan hakkında savcılığa bulunulan suç duyurusuyla ilgili de açıklama yaptı.
Mersin’e son dönemde yapılacak olan önemli özel sektör yatırımları arasında gösterilen balık çiftlikleriyle ilgili sol tandanslı çevre derneklerinin manipülasyonları sürüyor.
Mersin’e kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili ÇED Bilgilendirme toplantıları süreci devam ettiği sıralarda balık çiftliklerinin kente kurulmasına karşı çıkan grubun başını çeken Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkan Sabahat Aslan’la ilgili Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.
Suç duyurusunda bulunan Akder Silifke Başkanı Kerim Parlatan, dilekçesinde, “Bizler Cumhurbaşkanımızın 2023 hedeflerine tam destek vermekle birlikte balık yatırımcılarımıza da aş iş sağladıkları için bölgemize yatırım yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız devam ederken MERÇED Başkanı Sabahat Aslan’ın basına yansıyan açıklamasında ‘Çiftliklerde yetişen balıkların yüzde 80’inin hastalıklı olduğunu” iddia etmiş, halka balık çiftlikleri kurulmasına karşı çıkması çağrısında bulunmuştur. Sabahat Aslan’ın “Çiftlik balıklarının yüzde 80’i hastalıklı” açıklaması yalan ve iftiradır. Zira Balık çiftlikleri 24 saat süre ile devletimizin ilgili birimleri tarafından denetlenmekte olup, hastalıklı balık vakası ciddi bir iddiadır. Hastalıklı balıkların vatandaşımıza yedirilmesine devletimiz asla izin vermez” açıklaması yapmıştı.
Bugün Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen MERÇED üyeleri AKDER Silifke Başkanı Kerim Parlatan’a da cevap verdi. MERÇED adına konuşan Avukat CHP’li Semra Kabasakal, “Bizler gücümüzü bilimden ve halktan alıyoruz. Bizler hakkındaki şikayetleriniz bilgisizliğinizin ve yenilmişliğinizin göstergesidir. Şikayet yöntemlerle bizleri mücadeleden alıkoyamazsınız. Halkın yararına bilimsel doğruları savunmaya devam edeceğiz” dedi ancak Parlatan’ın iddialarına cevap veremedi.
AKDER’DEN İMZA KAMPANYASI
AKDER Silifke Başkanı Kerim Parlatan’ın son açıklamasıyla da Mersin’e kurulması planlanan balık çiftliklerinin ÇED sürecinde çevre dernekleri arasında yargıya taşınan olaylara yeni bir halka daha eklendi. Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Arslan’ın, ”Çiftliklerde yetişen balıkların yüzde 80’i hastalıklı” açıklaması sonrası Arslan aleyhinde Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Akdeniz Silifke Çevre Doğa ve Kültür Derneği (AKDER) Başkanı Kerim Parlatan, balık yatırımlarına karşı açılmış ve açılacak bütün davalara müdahil olma kararı aldıklarını söyledi. Silifke, Anamur ve Aydıncık’ın makus talihinin değişmesi ve balık yatırımlarının desteklenmesi için imza kampanyası başlattıklarını kaydeden Parlatan,”En büyük döviz girdisi sağlayarak bölge insanımız aş iş sağlayacak projenin gerçekleşmesi için topladığımız imzaları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a göndereceğiz” dedi.
ÇEVREYE SAYGISIZLIKLARINI GÖSTERDİLER
Vatandaşların bilgi edinme haklarının Anayasa tarafından da güvence altına alındığına dikkat çeken Parlatan,”Hukukçu kimliği ile bilgi edinme hakkımızı elimizden alan, düdük çalarak toplantının yapılmasını engelleyen ‘sözde Çevreciler’ aynı zamanda düdük çalarak, bağırıp çağırarak Kabahatler Kanunu’na göre ‘Gürültü Kirliliği’ne de sebep olmuşlardır. Çevreyi savunduklarını iddia edenler, düdük çalarak toplantının yapılmasını ‘sabote’ edip, çevreye saygısızlıklarını da bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdiler. Bu ikircikli tutumlarını elbette ki sağduyu sahibi Mersin halkı yakından izliyor ve bunlara gerekli cevabı verecektir” şeklinde konuştu.
BÜTÜN DAVALARA MÜDAHİL OLACAĞIZ
Aynı grubunun Mersin’in gelişmemesi için yıllardır canla başla çalıştıklarını söyleyen Parlatan,”Ülkemizin ve bölgemizin gelişmesinde mihenk taşı olacak Çukurova Havaalanı’nın yapılmaması için bunlar dava açtı. Sonra çıkıp Turizm diye bağırıyorlar. Neyin turizmi. Bir defa turizmi n gelişmesini bu ‘karanlık zihniyet’ engelliyor. Geçen yıl Türkiyemize 40 milyon turist gelmiş, Mersin’e gelen Turist sayısı 50 bin civarında. AKDER olarak Mersinimizde turizm de olsun, balık yatırımları da. Gelin konuşalım, ortak çözüm üretelim diyoruz. Fakat, dinleme kültüründen yoksun olanlar, düdük çalarak bizlerin de bilgilenme haklarını gasp ediyorlar.Doğrudan 3.500 dolaylı olarak 10 civarında bölge insanımıza iş aş verecek balık yatırımlarını sonuna kadar destekliyoruz. Çevre konusunda uzman olan bir hukuk bürosu ile anlaştık. Bundan böyle, ‘sözde çevreci’ ve ‘merdiven altı derneklerin’ açtığı bütün davalara katılmak için müdahillik dilekçesi vereceğiz. Mersinimizin geleceği için meydanı bu ‘sözde çevrecilere’ asla bırakmayacağız” değerlendirmesinde bulundu.