Hoşgeldiniz  

OF…OF… OF… MERSİN’DE CUMHUR’UN “BELEDİYE” KAVGASI BAŞLADI!

admin | 29 Temmuz 2019 | Dünya, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Cuma günü gerçekleştirilen AK Parti İl Başkanları toplantısında konuşan Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, MHP’li Meclis üyelerine yüklendi: “Bizi çalıştırmıyorlar!”

AK Parti’de, başkanlık sistemiyle birlikte milletvekillerinin isyanının ardından il başkanları da kazan kaldırdı. Milletvekilleri gruplar halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları toplantılarda, yeni sistemle birlikte bakanlara ulaşamadıklarını, bölgeleriyle ilgili sorunlara çözüm bulamadıklarını söylemişti.

Cuma günü Erdoğan’ın açılış konuşmasının yaptığı AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda da il başkanları benzer sorunları gündeme getirdi.

‘HÜKÜMET İLE OLAN İLİŞKİLERİNİN ESKİSİ GİBİ YÜRÜMÜYOR OLMASINDAN ŞİKAYET ETMİŞ’

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, toplantıda yaşananları “AK Parti İl başkanları: ‘Biz neyiz, sistemdeki yerimiz, statümüz ne?’” başlıklı yazısında aktardı. Sarıkaya yazısında şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti’de seçim sonrası ortaya çıkan sıkıntılara çözüm bulmak için gruplar halinde milletvekilleri dinlenmişti. Önceki gün de büyükşehir belediye başkanlarının da katılımı ile genişletilmiş il başkanları toplantısı yapıldı. Şunu belirtmeliyim ki milletvekillerinin aktardığı sıkıntının iki katı il başkanlarında mevcut. Bunun temel kaynağını da bir yılını dolduran sistemin tam oturmamış olmasının yanı sıra, yeni sistemde il başkanlarının statülerinin belirlenmemesinin yarattığı sıkıntı yatıyor. Nitekim toplantının ağırlıklı bölümünde de il başkanları yeni sistemle ‘itibar’ kaybına uğramanın hayıflanması içinde olmuş, makam ve statü tanımlanmasının yarattığı belirsizlikten yakınmış. Bir de hükümet ile olan ilişkilerinin eskisi gibi yürümüyor olmasından şikayet etmiş.”

‘BEN EN ARKADA YÜRÜYORUM DÖNÜP BİR DE KÜÇÜMSEYEREK BAKIYOR’

Sarıkaya, yazısını toplantıda yapılan konuşmaları aktararak sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basına açık konuşmasını yaptıktan sonra, Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un devam ettirdiği toplantıda ortaya çıkan durumu en iyi özetleyen bir il başkanının şu örneklemesi olmuş: ‘Seçim teşkilatın sırtında kazanılır… Hükümetimizi kurduktan sonra, Genel Müdür, Daire Başkanı olabilmek için onlarca kez kapımıza gelen, bizi ataması için her gün defalarca arayan kişiler, şimdi bayramda, resmi törenlerde benim 10 adam önümde duruyor. İşe girmesini, atamasını sağladığım kişi en önde, ben en arkada yürüyorum; dönüp bir de küçümseyerek bakıyor. Telefonumuza çıkmıyor, randevu vermiyor…’ Söz alanların hemen hepsi benzer öykü aktarmış… Sonunda da şu sorularına yanıt verilmesini istemiş: ‘Yeni sistemde biz neyiz? Statümüz nasıl tarif ediliyor? Teşkilat başkanı olarak hangi sıraya, nereye tekabül ediyoruz?’

KİMSE BİZİ ZATEN KALE ALMIYOR’

Bu soruları bürokrasinin yeni sisteme geçiş sonrası kendilerini önemsemeyen davranışlarından örnekler takip etmiş, hatta isimler de verilmiş… ‘İl başkanı olarak üzerimizde bu kadar yük var, davul omzumuzda, tokmak başkasında’ yakınmasının devamı gelmiş: ‘Bölgemizde 64 yeni jeotermal saha ilanı edilip ihalesinin sonlandığını Resmi Gazete’den öğrendik. Çevreciler ayağa kalktı, kapımıza dayandı. Bu kez bize kaplıca amaçlı turizm yatırımı ve seracılık için yeni saha açıldığı söylendi. Bunu baştan bize bildiremez miydiniz? Bürokrasi ile tamamen koptuk, bağımız kesildi. Kimse de bizi zaten kale almıyor… İki milletvekili bir araya gelip Milli Eğitim Bakanlığı’na gidip 300 yeni okul yapımını koordine eden ve taşımalı eğitimi ortadan kaldıran başarılı İl Milli Eğitim Müdürü’nü değiştirebiliyor. Bütün il ayağa kalkıyor, veliler hesabını bana soruyor ama Teşkilat Başkanı olarak benim de hiçbir şeyden haberim yok, Ben de Resmi Gazete’den öğreniyorum. Hani tayin ve atamalarda Teşkilat Başkanlığının görüşü de alınacaktı? Bırakın görüş almayı, telefonumuza çıkılmıyor… Çıkan da talebimizi karşılamıyor…’”

‘FETÖ İLE İLİŞKİLİ KAYMAKAM GÖREVDEN ALINIP YENİDEN VERİLİYOR’

“Bakan yardımcılarının salonda yer aldığı toplantıda, bazı il başkanları isimlerini vererek kendilerine nasıl davrandığını anlatmış” diyen Sarıkaya yazısında ayrıca şunları kaydetti: “Bir ara yakınmalar o noktaya varmış ki Yozgat İl Başkanı Çelebi Dursun, Vali’den ve kaymakamlardan ve bürokratlardan yakınmasını en üst seviyeye taşımış: ‘Vali, iki kaymakamı yanına çağırıp ‘Bundan böyle sizi siyasi hiçbir kişi ile görmeyeceğim’ talimatını veriyor. Kaymakamlar yüzümüze bakmıyor. FETÖ ile ilişkili kaymakam görevden alınıp, yeniden veriliyor.

NOTER’de çalışan bir kişi Cumhurbaşkanımıza hakaret ediyor, Vali’ye söylüyorum, hiçbir işlem yapmıyor.

Numan Kurtulmuş sözünü kesip, ‘NOTER özel bir yapı, Vali ne yapsın? Siz neden suç duyurusunda bulunmadınız?’ diye sormuş. Bazı il başkanları Dursun’a tepki gösterirken, İçişleri Bakan Yardımcısı da kaymakamların siyasilerle birlikte olmaması gerektiğine ilişkin Vali kararını haklı bulduğunu söylemiş.”

‘BELEDİYE BAŞKANI’NIN ÇALIŞMASININ MHP’NİN BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİ TARAFINDAN ENGELLENMESİ…’

Toplantıya başkanlık eden Numan Kurtulmuş’un sözlerine de yer veren Sarıkaya şu ifadeleri kullandı: “Hükümet ve bürokrasi ile linklerinin tamamen koptuğu yakınmaları feryada dönüşünce, Numan Kurtulmuş bakan yardımcılarına dönerek şunu söylemiş: ‘Bugün bu arkadaşlar benim arkamda bakan yardımcısı olarak oturuyor. Yarın onların yerinde sizden birileri de oturabilir. Bu salonda bulunanlar, birbirinizin rakibi değilsiniz. Birlikte olursak başarıyı taçlandırırız, olmazsak sıkıntıyı büyütürüz…’

ERCİK’TEN MHP ŞİKAYETİ!

Mersin İl Başkanı Cesim Ercik de HDP’nin elinden aldıkları Akdeniz İlçe Belediye Başkanı’nın çalışmasının ittifak ortağı MHP’nin Belediye Meclisi üyeleri tarafından engellenmesinden yakınmış.

Salonda yaşananları bu denli detaylı aktarmamın nedeni, yukarıda da vurguladığım gibi AK Parti’de bünyede ortaya çıkan sıkıntının nerelerden kaynaklandığını sergileyebilmek içindi. Şurası açık ki AK Parti teşkilatı, milletvekilleri gibi ‘topluma kendilerini ifade edecek araçların, bizzat kendi elleriyle kaldırıldığına’ inanıyor.”

‘YALNIZLIK, ETKİSİZLİK VE KİMLİKSİZLİK SENDROMUNA KAPILIYOR’

Sarıkaya “Yeni sistemin teşkilat ile hükümet arasındaki bağı zayıflatmış olmasının sancısını yaşıyor; bir zamanlar ilin en önemli, etkili ismi iken, şimdi kimliğini tanımlayamıyor, yerini konumlandıramıyor” dedi ve şunları kaydetti: “Yalnızlaşma ve kimliksizleşme sendromu yaşıyor… Ancak şurasını belirtmeliyim ki bunun aşılabileceğine inancı da tükenmiş değil. Özellikle Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında dile getirdiği, ‘Yeni bir AK Parti göreceksiniz’ ve ‘AK Parti’nin ilk dönemdeki kurucuları ve yöneticileri ile ilişkinizi canlı tutun’ yaklaşımı umutlarını arttırmış. Teşkilatta, ‘2002 ayarlarına dönüleceği’ umudu yeşermiş. Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında kesinlikle bir değişimin olacağını görüyor. Seçilmesi için çaba gösterdikleri belediye başkanlarının bugün kendilerini tanımaz gibi hareket ediyor olmasına da hayıflanıyor; belediyelerin keyfi harcamalarının önüne geçilmesi için de partide denetim mekanizması oluşması gerektiğini düşünüyor. ‘Hükümetten bu kadar para aktarılıyor, kimse dönüp o belediye başkanına ‘Bu parayla ne yaptın?’ diye sormuyor. O belediye başkanının yanlış uygulaması nedeniyle de seçim kaybediliyor’ eleştirisinde bulunuyor. Bırakın belediye başkanlarını, daire başkanı seviyesindeki belediye çalışanları çakarlı ve korumalı makam otomobilleri ile gezerken, CHP’nin israfa yönelik tedbirler ve kısıtlamalarda bulunmasının toplumda kabul gördüğüne tanıklık ediyor. Hatta kendi belediyesinden rahatsızlık duyuyor. Çünkü vatandaş alıştığı kapıya, doğrudan teşkilat başkanına şikayetini veya eleştirisini aktarıyor; onu Başkan Erdoğan’ın temsilcisi olarak görüyor. Elinden bir şey gelmeyince de yalnızlık, etkisizlik ve kimliksizlik sendromuna kapılıyor.”

‘HÜKÜMET ULAŞILAMAZ HALE GELDİ’

Habertürk yazarı Sarıkaya yazısını şöyle noktaladı: “Görünen o ki seçim sürecinde kullanılan dilden de rahatsızlar ve bunun da yakın gelecekte değişeceğine olan inançları yüksek. Ayrıca partinin parlamenter sisteme uygun yapılanması da yeni sistemde sorun çıkarıyor… Partinin önde gelenleri ile sohbetimden çıkardığım şu ki, yakın gelecekte olmasa da orta vadede AK Parti’de ciddi yapılanma ve başkanlık sistemine uygun örgütlenme modeline geçilecek. Böyle olması da kaçınılmaz, çünkü AK Parti 2015’ten bu yana metal yorgunluğu teşhisi konulan sorunu yaşıyordu; bu başka hastalıklara da neden oldu. Teşkilat kimlik bunalımı ve statüsü zayıflamasına girerken, hükümet, başdanışmanlar, danışmanlar, başkanlar, politika kurulları başkan vekilleri ve üyeleri, bakanlar, bakan yardımcıları ve son olarak da Yüksek İstişare Kurulu’nun da eklenmesiyle irileşip güçlenirken, ulaşılamaz hale de geldi. Bu da hükümet olmak için çaba gösteren, terini döken teşkilat, yani altyapı ile üst yapı arasındaki iletişim bağını kopardı. Şunu belirteyim ki partinin tüm etkin isimleri gelinen noktayı net görüyor… O nedenle kabine dahil, genel bir değişime gidileceğini açıktan dile getiriyor.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle