Hoşgeldiniz  

MART 2019 ÖNCESİNDE YAŞANAN GELİŞMELER TÜM SİYASİ HESAPLARI MERSİN’DE ALT ÜST ETTİ

admin | 01 Ekim 2018 | Genel, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Yerel seçimlere 6 ay kala MHP’nin Büyükşehir adaylığına mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yerine Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı getirmesinin yarattığı depremin artçıları tüm siyasi partilerde hissedildi. CHP rotasını Kocamaz’dan dolayı kırgın seçmen Tarsus’a çevirirken, HDP aday fark etmeksizin dümeni CHP’ye kırdı. AK Parti, Mersin için Lütfi Elvan’ın da adaylığa sıcak bakmaması ve AK Parti’nin Genel Başkan Yardımcılarının aday olmaması konusunda prensip kararı alması nedeniyle aday arayışlarını derinleştirirken, seçimin kara kutusu sayılan İYİ Parti ise aday belirleme çalışmalarını hızlandırdı. Başkan Burhanettin Kocamaz’ın ise Mart seçimlerinde nasıl bir yol izleyeceği de kulislerde en çok merak edilen ve en çok konuşulan konuların başında geliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçimlere 6 ay kala Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayını açıklaması kentte adeta şok etkisi yarattı. MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın aday gösterilmeyip, yerine Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın işaret edilmesi, Mart seçimlerinden adeta ümidini kesen diğer siyasi partileri harekete geçirdi.

 

CHP’DE TARSUSLU ADAYLAR FAVORİ

 

Hem muhalefet hem de MHP cephesinin yaptırdığı anketlerde açık ara önde çıkan MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın ani bir kararla aday gösterilmemesi başta Mersin genelinde en çok seçmeni barındıran Tarsus ilçesinde büyük tepki topladı. Kocamaz’ın aday gösterilmemesini kabullenmeyen Tarsus seçmeninin kırgınlığı, her fırsatta Mersin’i istediğini dile getiren CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da harekete geçirdi. CHP’ye yakın kaynaklar Mersin için Genel Merkez’de Tarsuslu aday adayları İstemihan Talay, Vahap Seçer, Adil Aktay ve Serdal Kuyucuoğlu’nun isminin bir adım önde olduğunu öne sürdü. CHP, Tarsuslu bir Büyükşehir adayı koyarak, 2009 seçimlerinden beri ciddi orandaki 2. Bölgedeki oy kaybını da bu şekilde telafi etmek istediği kaynaklarca dile getiriliyor.

 

HDP “ADAY ŞARTINI” DA ORTADAN KALDIRDI

 

HDP ile ittifak yapacağı sürekli dile getirilen CHP’de bu iddia yalanlansa da, taban üzerinden bir ittifak yapılmasının muhtemel gözüktüğü de siyasi kulislerce yadsınmıyor. HDP’ye yakın kaynaklar, taban ittifakının siyasi partiler istese de istemese de Mersin özelinde yaşanacağını öne sürerken, daha önce CHP’de aday şartı arayan HDP’lilerin bu şartı da aramadığı ve aday kim olursa olsun CHP’yi Büyükşehir’de destekleyeceği iddiası Mersin gündeminin baş sırasına oturdu.

 

AK PARTİ’DE ADAY ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

 

Yerel seçimlerde MHP Lideri Bahçeli’nin AK Parti ile Cumhur ittifakını sürdürme isteğinin, AK Parti tarafından coşkuyla karşılanmaması hatta istenmemesi nedeniyle AK Parti’deki sessizlik yerini hummalı bir çalışmaya bıraktı. MHP’li Kocamaz’ın ittifaksız bile seçimleri önde bitireceğine olan inanç nedeniyle Mersin adaylığına sıcak bakmayan AK Parti, Kocamaz’ın adaylığının MHP tarafından onay almamasının ardından gözünü yeniden Büyükşehir’e dikti. Aday olarak en çok öne çıkan isim Lütfi Elvan’ın aday olmayı düşünmediğini her fırsatta dile getirmesi üstüne AK Parti MYK’da Genel Başkan Yardımcılarının aday olmaması konusunda prensip kararı alınması, Ak Parti’de aday arayışlarını da hızlandırdı. AK Parti kulisleri Ankara’da Mersin adaylığı için birçok ismin masaya yatırıldığını öne sürerken, Lütfi Elvan’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istemesi halinde görevi geri çevirmeyeceği ihtimalinin de gündemde olduğunu iddia ettiler.

 

MHP’DE TÜM HESAPLAR ALT ÜST!

 

Sürpriz bir kararla Mersin’de aday değiştiren MHP, “beklenmedik” gelişmenin şokunu da üstünden atamadı. 20 yıl Tarsus’ta 5 yıl da Mersin Büyükşehir’de üç hilalli bayrağı dalgalandıran Burhanettin Kocamaz’ın aday gösterilmemesinin ardından Kocamaz’ın özellikle sosyal medya üzerinden yaşananlara verdiği tepki, MHP cephesinin gardını da düşürdü. Kocamaz’ın memleketi Tarsus başta olmak üzere MHP’nin güçlü olduğu ilçelerde karardan dolayı yaşanan memnuniyetsizliğin ardından MHP kurmayları durum kurtarmak için stratejilerini geliştirmeye çalışırken, Hamit Tuna’nın da Kocamaz’ın çıkışları karşısında ne yapacağını bilemez pozisyonda kalması, MHP’nin tüm hesaplarını tamamen değiştirdi. Son olarak AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ittifaka sıcak bakmayan açıklamaları nedeniyle moralleri iyice bozulan MHP’de, Hamit Tuna’nın rotasını daha çok tanındığı merkez ilçelerdeki seçmene çevirdiği de sızan bilgiler arasında.

 

İYİ PARTİ PUSUDA, GÖZLER KOCAMAZ’DA

 

24 Haziran seçimlerinde Mersin’de beklenilenin üstünde oy alan İYİ Parti’de de Genel Başkan Meral Akşener’in yerel seçimlere odaklanın işaretinin ardından çalışmaların hız kazandığı biliniyor. İl ve ilçe yönetimlerini revize eden İYİ Parti’de özellikle ilçelerde büyük hareketlilik göze çarpıyor. İlçelerde aday çıkarmayı planlayan İYİ Parti’nin, Büyükşehir adaylığı için de Burhanettin Kocamaz’dan sinyal beklediği iddiası Mersin’i karıştırdı. Gerek Kocamaz cephesi gerekse İYİ Parti cephesi bu iddiayı yalanlasa da Mersin’deki tüm siyasi partiler, bu ihtimal üzerinde strateji belirlemeye çalışıyor.

 

KOCAMAZ ŞİMDİ NE YAPACAK?

 

MHP tarafından aday gösterilmeyen Burhanettin Kocamaz üzerinden yaşanan bu gelişmenin ardından Mersin’deki tüm siyasi partiler 2019 seçimleri için gözünü Burhanettin Kocamaz’dan gelecek yeni bir hamleye dikti. Burhanettin Kocamaz’ın başka bir partiden aday mı olacağı yoksa köşesine mi çekileceği hakkındaki net kararını bekleyen muhalefet partilerinin, bu nedenle aday belirleme noktasında acele karar vermeyeceği de siyasi kulislerce yüksek sesle dillendiriliyor.

 

 

 

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle