Hoşgeldiniz  

IRAK BÜYÜKELÇİSİ AL ALAWİ: “BASRA’YI MERSİN’İ ÖRNEK GÖSTEREREK CESARETLENDİRECEĞİZ”

admin | 31 Aralık 2016 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

TISİAD’ın konuğu olarak Mersin’e gelen Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi burada yaptığı açıklamada Irak’la Türkiye arasındaki gerilen ilişkilerin normalleşme yoluna girdiğini kaydetti.

tisiadirakbuyukelcikonferans

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği’nin davetlisi olarak Mersin’e gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi, burada yaptığı konuşmada Türkiye-Irak ilişkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

Mersin ziyaretinin uzun sürecek ilişiklerin başlangıcı olmasını dileyen Irak Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Hisham Al Alawi de Mersin’in önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

 

“Aramızdaki ilişkiler, tarihi, kültürel temellere dayanmaktadır. İki ülke arasında anlaşmalar yapıldı. Anlaşmalar sayesinde ticari ilişkiler 950 bin dolar iken 2013’te bu 13 milyar dolara kadar çıktı. Böyle bir gelişme ne başka bir komşuyla ne de dünyanın başka ülkeleri ile meydana gelmiştir. Son iki yıldır ticari hacimde bir düşme oldu. Bununla ilgili birçok sebep var. Bunlardan biri petrol fiyatlarının düşmesi. DAEŞ’in Irak’ın bazı bölgelerine girmesi ticari ilişkilere zarar vermiştir. Güvenlik sorunlarına neden olmuştur. Bu da mali olarak ülkemizi çok etkilemiştir. İki ülke arasında tansiyon ortaya çıktı. İki ülke arasında sorunu tedavi etmek için uğraşmaya başladık ve çok şükür büyük başarı sağladık. Hükümetler arasındaki ilişkilere ihtiyacımız var. Bu ziyaret inşallah bunun oluşmasına katkı sunacak. Petrol fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz. DAEŞ’ten kurtulmak için yol kat ettik. Biz askeri gücümüze DAEŞ’i çıkaracakları konusunda güveniyoruz. Önümüzdeki sene iki ülke arasında hem ticari hem siyasi daha iyi şeyler olacağını bekliyorum. Ticari ve siyasi ilişkilerin bozulmasına neden olan şeylerin düzeleceğinden dolayı eskisi gibi olmasını bekliyoruz. Bu sebeple birlikte çok iş yapacağız. Ankara’da atacağım adımlarla ilgili hazırlıklarımız var. İllere olan ziyaretlerimiz, ticaret odalarıyla görüşmelerimiz devam edecek. Hedefimize ulaşmamız için hem hükümetle hem de bu tür özel sektörlerin organizasyonlarını sürdürmemiz gerekiyor. Bu ziyaretler tecrübe paylaşımlarına katkı sağlayacaktır. Sizin sanayi üretimini başardığınız gibi, Irak’ta elindeki toprak ve imkanları ile bunu başarabilecektir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin de avantajı ve çıkarınadır. İki halk arasındaki ilişkiler sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Gördüğüm kadarıyla sizin çok imkanlarınız var. İnşallah beraber yardımlaşacağız. Mersin’e benzediği için özellikle Basra’yı cesaretlendireceğiz. Bu da iki il arasındaki ticareti geliştirecek.  Sınır kapısındaki problemler, ürünlerin taşınmasını kolaylaştırmak bunlar çözülebilecek problemler. Bu ziyaret sorunların çözümünü kolaylaştıracak. Sınır kapılarının artması her iki ülke çıkarına olacaktır. İşleri düzeltme konusunda hem ciddiyiz hem de hevesliyiz. Önümüzdeki sene bunun sonuçlarını göreceğiz.”

 

Büyükelçi Alawi, ilişkilerin geliştirilmesi, terörün engellenmesi için bölgedeki tüm komşuların birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Paylaşın:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle