Tarsus Belediyesi’nin kiralama usulüyle bünyesinde çalıştırmaya başladığı araçların ihalesiyle ilgili ortaya bomba iddialar atıldı. Kiraladığı araçları “belediye araç filosuna satın alınmış” havası vererek kamuoyunda sanki kamuoyunda belediye demirbaşına kaydedilmiş izlenimi yaratılan araç kiralama ihalesiyle ilgili iddialar kafaları karıştırdı.
Tarsus Belediyesi’nin geçtiğimiz gün şehir turu yaptırarak vatandaşa “Araç filomuza yeni araçlar kattık” şovuyla ilgili ortaya atılan iddialar kamuoyunda şok yarattı.
Kiralama usulüyle belediye bünyesine katılan araçlar için “Belediyemize kazandırdık” diyen Başkan Yardımcısı Sıtkı Dev’in, “Tarsus’a hizmet vermekte olan Tarsus Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün 40 olan araç sayısına 22 araç daha dâhil olmuştur. Halkımıza daha iyi hizmet verebilmek için bundan sonra canla başla çalışmamızı sürdüreceğiz. Evsel atık topluyorduk 20 araçla, 17 araç daha çöp kamyonu olarak dahil oldu. 4 tane süpürge aracımız vardı, 2 süpürge aracı daha dahil edildi. 2 tane sulama aracımız vardı, 1 sulama aracı daha dahil ettik, 1 tane kepçemiz vardı, 1 kepçe daha yeniden kazandırdık. Tarsus’un daha yaşanılabilir bir kent olması için, Tarsus Belediye Başkanımızın iradesi doğrultusunda hizmet etmeye devam edeceğiz” diyerek araçlara “Satın alınmış” havası vermesi şaşkınlıkla karşılandı.
İhale şartnamesinde belirtilen “26 ay süreyle kullanım” süresiyle araçların kiralandığı ortadayken, Başkan Yardımcısı Sıtkı Dev’in “Belediyemize kazandırdık” diyerek kamuoyunu “satın alınmış” algısıyla yanıltması büyük tepki çekti.
Araç kiralama ihalesiyle ilgili ortaya atılan iddialarsa Tarsus kamuoyunu salladı. Bu iddiaların ardından 21 Temmuz’da yapılan “Çeşitli Kamyon ve İş Makinesi Çalıştırılması Hizmet Alımı” ihalesiyle ilgili kafalar iyice karıştı.
İŞTE İHALEYLE İLGİLİ ŞOK YARATAN SORULAR:
1- İlk yayınlanan ihale şartnamesinde katılımcı firmalardan istenen iş deneyim belgesi yüzde 30 olarak belirlenmişti. 7 Temmuz’da yani ihale tarihinden 14 gün önce Tarsus Belediyesi tarafından zeyilname düzenlenerek, iş bitirme oranı yüzde 15’e düşürüldü. En mühim maddelerden olan ihaleye katılma yeterliliğine ilişkin oranının yüzde 30’dan yüzde 15’e düşürülmesinde gerekçe nedir?
2- İhaleyi kazanan firmanın iş bitirme oranı yüzde kaçtır? İhaleyi kazanan firmanın yüzde 30 bitirme oranına sahip olmadığı iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa zeyilname ile değiştirilen ihale şartnamesi, ihalede şaibe algısının yerleşmesine yol açmış mıdır?
3- İhaleye teklif vererek katılan 4 firmadan üçü arasında “ortaklık” özelinde yakın geçmişe kadar bir ilişki var mıdır? Kamu ihale mevzuatı gereği, aynı ihaleye dolaylı da olsa birden fazla teklif vermek suç olduğu bilinmesine rağmen, ihaleye katılan 3 firma arasındaki ortaklık bağı iddiaları yok mu sayılmıştır, konuyla ilgili bir araştırma yapılmış mıdır?
SÖZLEŞME TUTARI 60 MİLYON TL!
İhaleyi alan firmayla yapılan 9 Eylül’de yapılan sözleşmede tutar 60 Milyon 312 Bin TL olarak belirtilirken, firmanın 63 Milyon 500 bin TL teklif verdiği, ihale tarihi ile sözleşme tarihi arasındaki sürenin düşülmesi nedeniyle bu farkın ortaya çıktığı ifade edildi.
FLAŞ İDDİA: 42 MİLYONLUK VE 58 MİLYONLUK TEKLİFLER “BU FİYATLARA YAPILAMAZ” GEREKÇESİYLE KABUL GÖRMEDİ, İŞ 63 MİLYONLUK TEKLİFİ VERENE KALDI!
İhale için 66 Milyon 884 Bin TL maliyet belirten Tarsus Belediyesi’ne en düşük teklif 42 Milyon TL ve 58 Milyon TL’lik teklifler olmasına karşın belediyenin maliyete göre yüzde 10 sapma gerekçesiyle bu 2 teklifi devre dışı bıraktığı öne sürüldü. İhalede bir diğer teklif olan 70 Milyon 668 bin TL’lik bedelin de maliyet hesabının üstünde olduğu gerekçesiyle reddedildiği EKAP’a bildirildi.
İhaleyle ilgili kamuoyunda şok yaratan soruların ardından gözler CHP’li Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a bir kez daha çevrildi. Belediye iştiraki TESKİ ile ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunulması nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan CHP’li Bozdoğan’ın araç kiralama ihalesi ile ilgili ortaya atılan şok sorulara karşı ne diyeceği de merakla bekleniyor.