İYİ Parti Mersin Milletvekili Kocamaz, TBMM’de görüşülen “Süper İzin” yasasıyla zeytinliklerin madenciliğe açılmasına tepki gösterdi: “Zeytin sadece ağaç değil, halkın geçim kaynağı, kimliği ve kültürüdür.” 60-70 yıllık zeytin ağaçlarının kesildiğini söyleyen Kocamaz, madencilik uğruna köylünün emeğinin yok edildiğini vurguladı.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen 215 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, özellikle zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması yönündeki düzenlemeleriyle büyük tepki çekiyor. Meclis’te İYİ Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, teklifin çevre, mülkiyet ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, zeytinlikleri hedef alan düzenlemeleri “zeytin katliamı” olarak nitelendirdi.
“ZEYTİN AĞAÇLARI FORMALİTE UĞRUNA YOK EDİLİYOR”
Kocamaz, teklifin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerini işlevsiz hale getirdiğini ve maden yatırımları uğruna tarım alanları, ormanlar ve zeytinliklerin geri dönülemez şekilde tahrip edileceğini vurguladı. Özellikle zeytinliklerle ilgili düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na fiilen aykırı olduğunu belirten Kocamaz, bu düzenlemeyle şirketlere “üstün kamu yararı” gerekçesiyle doğrudan izin verileceğini, zeytinliklerin ise hızla madencilik faaliyetlerine açılacağını söyledi.
Burhanettin Kocamaz, “Mersin’de 60-70 yıllık zeytin ağaçları, kamu ya da özel mülk ayrımı yapılmadan, sadece orman sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmektedir. Bu ağaçlar, o bölgedeki köylülerin tek geçim kaynağıdır. Bugün yaşananlar, köylümüzün ekmeğine balta vurmak, toprağından ve üretiminden koparmaktır” dedi.
“ZEYTİN AĞACI ORMAN AĞACIDIR; BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU!”
Kocamaz, birkaç yıl önce aynı Bakanlığın orman vasfını yitirmiş arazilere zeytin dikimi için teşvik ve tahsis verdiğini, bugün ise aynı tür ağaçların yetişmiş olmalarına rağmen kesildiğini hatırlatarak, çelişkiye tepki gösterdi.
“Zeytin zaten orman bir ağacıdır. Aynı Bakanlık dün ‘dikin’ diyordu, bugün kesiyor. Bu nasıl bir tutarsızlık? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” sözleriyle eleştirisini dile getiren Kocamaz, zeytinliklerin korunması için acilen yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
Düzenlemede, zeytinliklerin başka bir araziye taşınmasının öngörülmesini de eleştiren İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, bu uygulamanın bilimsel ve pratik olarak mümkün olmadığını, asırlık ağaçların yerlerinden sökülmesinin geri dönülemez çevre tahribatı yaratacağını belirtti. Ayrıca zeytinliklerin taşınamaması durumunda, maliklere rayiç bedel üzerinden Hazine arazilerinin kiralanacağı ve buralara yeni zeytin bahçeleri kurulacağı ifade edilse de Kocamaz, bu yöntemin köylünün zararını karşılamayacağını, ekosistemin ve üretim düzeninin altüst olacağını kaydetti.
“ZEYTİN KATLİAMINA SON VERİN, KÖYLÜYÜ BÜROKRASİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMAYIN”
Burhanettin Kocamaz, TBMM kürsüsünden yaptığı çağrıda, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı toplumsal, çevresel ve hukuki sorumlulukla hareket edilmesi gerektiğini belirterek şu sözlerle konuşmasını tamamladı:
“Zeytin, sadece bir meyve ağacı değil; bu ülkenin kültürü, ekonomisi, kimliğidir. Zeytinliğe dozerle girmek, halkın tarihine saldırmaktır. Bürokratlarla köylülerimizi karşı karşıya getirmeyin. Zeytin Kanunu’na aykırı bu düzenlemeyi derhal geri çekin.”