Rusya ile Ukrayna arasında patlayan savaş Mersinli firmaları tedirgin etti. Savaşın piyasalara ve ihracata etkisini değerlendirmek için MTSO Başkanı Kızıltan ve Meclis Başkanı İzol, Ziraat Bankası Mersin Bölge Yöneticisi ve şube müdürleriyle bir araya geldi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı A. Hamit İzol, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri’nin de katıldığı toplantıda Ziraat Bankası Mersin Bölge Yöneticisi Murat Kara ve Ziraat Bankası Şube Müdürleriyle araya geldi. KGF Kredileri, Yatırım ve İşletme Kredileri üzerine gerçekleştirilen toplantıda başkanlar, yönetim ve meclis üyeleri, sektör temsilcilerinin sorunlarıyla taleplerini anlatıp, verilecek yeni kredilerin detayları hakkında bilgi aldı.
“FİRMALARIN ZOR DURUMDA KALMAMASI İÇİN PLANLARIMIZI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKLİ”
Özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın bölge üzerindeki olumsuz etkilerine değinen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Belki de planlarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Ticaretin durmaması, firmaların zor durumda kalmaması ve hayatlarını idame ettirebilmesi adına ekstra çaba sarf edilmesi gerekli” dedi.
Bankaların büyük karlar açıkladığını hatırlatan Kızıltan, “Bu dönemde biraz fedakarlık yapılması gerektiğine inanıyorum. Bankalar elbette para kazanmalı ama böyle bir ortamda kardan biraz feragat edilebilir. İş dünyası, finansman ve çalışanlar bir ekosistem. Üç taraf da mutlu olmazsa sıkıntı yaşanır. Sizler de bu taleplerimizi genel müdürlüklerinizle paylaşacağınız inancındayım. Mersin iş dünyasına gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler “ ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı İzol kredilerin detaylarının anlatılması adına Ziraat Bankası Mersin Bölge Yöneticisi Kara’yı Meclis toplantısına davet ederken Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bucuge, sektör temsilcilerinin Oda’ya ilettiği talep ve beklentileri aktardı.
KARA: “KAYNAK AZ, ŞUBE ÇOK OLUNCA YETERLİ MİKTARDA KREDİ VERME İMKANI OLMAYABİLİR!”
Ziraat Bankası olarak Mersin’e verdikleri önemi vurguladığı konuşmasında ise Kara şu ifadelere yer verdi:
“Başlangıç olarak KGF bir tutar belirledi ve bunu tüm bankalara açtı. Her bankaya belli bir limit tahsis edildi ve en büyük payı da biz aldık. Ama kaynak az, şube sayısı çok olunca yeterli miktarda kredi verme imkanı olmayabiliyor. Ancak başka paketler de var. Örneğin imalat ve ihracat yapacaklara dair kredilerimiz bulunuyor. Yatırım kredilerinde bir limit bulunmuyor. Daha fazla faydalanabileceğiniz inancındayım.” Kara daha sonra kredilerin detayları hakkında bilgi paylaştı.
KGF KREDİSİ NEDİR?
KGF, 1991 yılında kurulmuş olup, 14 Temmuz 1993 tarih, 93/4496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruluş organizasyonunu tamamlayıp ilk kefaletini 1994 yılında vererek faaliyetlerine başlamıştır. KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.
KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır. Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, PASHA Yatırım Bankası A.Ş. ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.
KGF bir kefalet kuruluşudur. Faaliyet konusunda kredi tahsisi hususu yer almamaktadır. Ancak işletmeler lehine kefil olmak suretiyle Bankalardan kredi kullanımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda, Bankaların kredi riskini paylaşmakta ve daha sağlıklı bir teminat yapısına ulaşmalarını sağlamaktadır. Kuruluşlardan sağladığı hibe ve fonlara dayalı olarak farklı kefalet uygulamalarında bulunmaktadır.
Bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet verir. Bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet vermektedir.