Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Mersin Ekonomi Platformu bölge ortaklığı ile Özgencil Grup ve NTV iş birliğinde bu yıl ilki gerçekleştirilen Akdeniz Ekonomi Forumu’nun açılışı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Bakan Elvan, Kalkınma Bakanlığının desteğinde NTV&Özgencil işbirliğinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçılar Birlikleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ekonomi Platformu ortaklığında Mersin’de ilki düzenlenen ’Akdeniz Ekonomi Forumu’na katıldı. Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon oluşturmak amacıyla iki gün sürecek olan forumun açılışında konuşan Bakan Elvan, “2016 yılı sonu, 2017’nin başından itibaren başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünya ekonomisinde çok ciddi bir canlanma oluşmaya başladı ve süreklilik arz eden bir yapıya dönüşmeye başladı. Bu Türkiye için bir fırsat, Çukurova bölgesi için bir fırsattır” diye konuştu.
“AKDENİZ SAHİL YOLUNDA ARTIK YOLUN SONU GÖRÜNDÜ”
Mersin’de yapılan ve yapılacak olan yatırımlar ile ilgili açıklamalarda bulunarak konuşmasına devam eden Bakan Lütfi Elvan, özellikle de Kuzey, Doğu ve Batı yönleriyle olan karayolu bağlantılarının güçlendirilmesini ayrıca önemsediklerini dile getirerek, bu noktada Akdeniz Sahil Yolu Projesi’nin son derece önemli olduğunu belirtti ve şu an itibariyle 10 tünel ve 2 viyadüğün açılışı yapılan projede artık yolun sonuna yaklaşıldığını söyledi.
30 milyon yolcu kapasiteli ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’ ile ilgili ise, Haziran ayı sonu itibariyle altyapı çalışmalarının bitmesinin planlandığını belirten Bakan Elvan, aynı sürede pistleri ve apronları tamamlanacak olan projenin, üst yapısının da en kısa sürede bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
“BÖLGEMİZİ HIZLI TREN ÜSSÜ HALİNE GETİRECEĞİZ”
Yatırım maliyetlerinin aşağılara çekilmesi noktasında önemli bir diğer alan olan demiryolu yatırımlarına da değinen Bakan Lütfi Elvan, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı ile birlikte Mersin-Ulukışla-Karaman-Konya hızlı tren hattında da çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğinin bilgisini vererek, Aksaray Ulukışla arasının bu yıl yatırım planına alındığını, dolayısıyla sayılan tüm bu illerin bulunduğu bölgeyi bir hızlı tren üssü haline dönüşeceğinin üzerinde durdu.
Tüm bu ulaşım yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte, kara-hava ve deniz yollarının birbirine entegrasyonunu sağlamak suretiyle bölgeyi bir lojistik üs haline getirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Bakan Elvan, tüm bu çalışmaları belirli bir program dahilinde yürüttüklerini belirtti.
“HEDEFİMİZ 50 BİN VATANDAŞIMIZA DAHA İSTİHDAM SAĞLAMAK”
Konuşmasında, bölgemiz turizmi açısından büyük önem arz eden yatırım ve çalışmalara da yer veren Bakan Lütfi Elvan, bu açıdan yine Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın tamamlanmasının kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “ Mersin’in turizm konusunda neden hak ettiği konumda olmadığını kentin dinamikleriyle oturup konuştuk. İlk olarak Mersin’deki organize sanayi bölgesi sayısını arttırmaya başladık. Bu anlamda Mut’un ciddi bir potansiyeli var ve burada çalışmalara başladık. Hedefimiz yatırımcılar için uygun ortamı sağlayarak, 50 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni alanlar açmaktır.” diye konuştu.
Mersin’de bir Mega Sanayi Bölgesi kurulacağının da müjdesini veren Bakan Elvan, bu konu ile ilgili hukuki sürecin başlatıldığının bilgisini vererek, Valiliğin gerekli çalışmaları yürüttüğünü söyledi.
Yine Mersin’de, sanayinin dijital dönüşümünde yol gösterici konumda olacak olan ‘Model Fabrika’ projesinin de hayata geçirileceğini kaydeden Bakan Elvan, üretim yapan fabrikalarımızın tamamen dijitalleşmiş küçük bir örneği olarak kurulacak olan bu fabrikalarda eğitim alan çalışanların daha da nitelikli hale gelmesinin sağlanacağını kaydederek, sanayicilerimizin dijital dönüşüm konusundaki detaylı teknik destek ve danışmanlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak için ise ‘Tasarım ve Dijital Dönüşüm Merkezleri’nin de kurulması için gerekli çalışmaların başlatıldığını açıkladı.
“ÇUKUROVA VAZGEÇİLMEZ LOJİSTİK MERKEZ OLMALIDIR”
Akdeniz havzasında 21 ülkenin yer aldığına, 500 milyondan fazla nüfusu barındıran bu bölgenin 8 trilyon dolarlık milli gelire ve 3.7 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğuna dikkat çeken Elvan, “Akdeniz havzası toplam dünya nüfusunun yüzde 6’sına karşılık geliyor, hasıla olarak dünya hasılasının yüzde 9’u buradan karşılanıyor ve ticaretteki payı ise yüzde 19. Yüzde 9’luk hasılayı küçümsememek gerekiyor. Çünkü Çin ve ABD’den sonra en yüksek hasıla Akdeniz havzasıdır. Özellikle yüzde 19’luk bir ticaret potansiyeli önemli, ama bizim Türkiye olarak bunu fırsata dönüştürmemiz gerekir ve ticaretteki payımızı daha da arttırmalıyız. Milli gelir açısında bu 21 ülkeye baktığımızda Fransa ilk sırada, İtalya ikinci sırada, İspanya üçüncü sırada, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Büyüme performansına baktığımızda Akdeniz havzasının büyüme performansı 2008-2016 yılları arasında oldukça düşük, Türkiye’nin büyüme performansının üçte biri civarında. 2017-2020 döneminde ise büyüme performansında 2.9’luk bir büyüme performansı bekleniyor. Türkiye bu havzada gerçekten güçlü bir büyüme performansı gösteriyor, bu 21 ülke arasında en hızlı büyüyen ülke konumunda. Türkiye’nin son 7 yılındaki bölge ülkeleriyle toplam ticaret hacmine baktığımızda ticaret hacmimizin yüzde 21 arttığını görüyoruz. Özellikle ihracatımızın ithalatımızdan daha fazla olduğunu vurgulamak istiyorum. Aşağı yukarı 40 milyar dolarlık ihracata karşılık 34 milyar dolarlık bir ithalatımız söz konusu. Bu havzada ihracattaki payımız yüzde 20, ithalattaki payımız yüzde 13. Yüzde 20’lik pay oldukça düşük, bunu daha da yukarıya çekmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bölge illerinin ekonomik durumuyla ilgili de bilgi verdiği konuşmasında temel amaçlarının Çukurova bölgesinin Akdeniz çanağında uluslararası rekabet gücünü arttırmak ve vazgeçilmez bir lojistik merkezi haline gelmesi olduğunu söyledi.