Hoşgeldiniz  

TÜRKİYE İLE MASAYA OTURMAYANLAR MTSO İLE ORTAK OLDU!

admin | 02 Haziran 2017 | Dünya, Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin’e gelen Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, iki ülke arasındaki ticaret ve dostluk ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyleyerek MTSO ile ekonomik işbirliği protokolü imzaladı. MTSO ile masaya oturan Güney Afrika’nın, Türkiye’nin ekonomik işbirliği tekliflerini ısrarla reddetmesi ise kafalarda soru işareti yarattı.  

Büyükelçi Pule Isaac Malefane, Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar ve beraberindeki heyetle kent protokolünü turladı. Buradaki ziyaretlerin ardından konuşan Büyükelçi Malefane ise geçtiğimiz yıl da Mersin’e geldiğini, özellikle turizm sektöründe işbirliğine önem verdiklerini belirtti.

 

MTSO İLE GÜNEY AFRİKA PROTOKOL İMZALADI

 

Büyükelçi Malefane, MTSO’yu da ziyaret ederek, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile bir araya geldi. Ziyarette, Mersin ile Güney Afrika arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İmza törenine Güney Afrika Fahri Konsolosu Numan Olcar’ın yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ve MTSO Meclis Üyesi Nedim İkanç da katıldı.
İmzalar atılmadan önce bir konuşma yapan MTSO Başkanı Aşut, yakın dostlukların ticari ilişkileri geliştirerek taçlandırılması gerektiğini ifade etti. Bunun, bugünden yarına kısa zamanda olmasının mümkün olamayacağını kaydeden Aşut, “Ancak her iki tarafta da bu niyetin var olması sevindirici. Bu niyet olduğu sürece hedeflere kısa sürede ulaşılacağına inanıyorum” dedi.
Büyükelçi Malefane ise “Yapmamız gereken çok şey olduğunu biliyoruz. Karşılıklı ticaretimizin artması adına gerek Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına gerekse bize büyük görevler düşüyor. Şunu söyleyebilirim ki, bir oda ile ilk resmi anlaşmamızı yapıyoruz. Gerçekliğine inanmadığımız sürece bu yöndeki anlaşmaları imzalamıyoruz. Ama Mersin’e güveniyoruz” diye konuştu. Her iki tarafın da taşın altına elini koyacağına inandığını dile getiren Malefane, “Sizin vizyonunuzla geldiğimiz bu noktada şahsınız, yönetiminiz, meclisiniz ve profesyonellerinize teşekkür ederim. Bu imzaların kağıt üzerinde kalmayıp uygulamaya geçirilmesi en büyük beklentimiz” ifadelerini kullandı.

 

PROTOKOL NE İÇERİYOR?

 

İmzalanan ve 5 yıl için geçerli olacak protokol çerçevesinde taraflar, aralarındaki her iki taraf için de avantajlı olacak ekonomik işbirliğini kendi imkanları ve yetki alanları çerçevesinde destekleyecek. Taraflar Mersin ve Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri arasındaki ticareti teşvik etmeyi sağlayacak mevcut kontakların artırılmasında ve yeni ortaklıklar edinilmesi konusunda azami gayret gösterecek. Pazar araştırması, ticari fuarlar, sergiler, kendi ülkelerinde düzenlenen ticari heyetler gibi konularda bilgi alışverişi yapacak ve bu bilgileri ilgili kurumlara iletecek. İki ülkede olan yeni uygulamalar, mevzuat değişiklikleri, ekonomik planlardaki amaçlar gibi ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiyi ilgilendiren tüm önemli gelişmelerden birbirini haberdar edecek. İkili görüşmelerin düzenlenmesi ve organizasyonunda beraber çalışacak, destek verecekler, kendi ekonomilerinde faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların işbirliği kurma konusundaki görüşmelerine imkan sağlamak açısından her iki ülkedeki ticari heyetlerin birbirini ziyaret etmesine destek olacak. Düzenlenecek sempozyum ve konferanslarla ikili ilişkiler geliştirilecek. Sadece ticaret ve sanayide işbirliğini teşvik etmekle kalmayıp kendi imkan ve yetki alanları çerçevesinde her iki ülkedeki yeni gelişen yatırım olanaklarını çekmeye çalışacaklar.

 

TÜRKİYE’YE ANLAŞMA YOK!

 

Afrika kıtasına ticaret kapılarını açmak isteyen Türkiye, bu noktada Güney Afrika durağını kullanmak istiyor. Bu noktada çalışmalar yapan Türkiye henüz Güney Afrika ile henüz serbest ticaret anlaşması yapamadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye’nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener, “Bu konuda önümüzdeki en büyük sorun ise Türkiye’nin Güney Afrika  Cumhuriyeti ile bir serbest ticaret anlaşmasının olmaması. Ne yazık ki çok uzun  zamandır ve bizim ısrarlı taleplerimize rağmen oturup bizimle görüşmeyi  reddediyorlar. Bu olmadığı için ticaret konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var.  Ticaretimiz dönemsel olarak 2 milyar doların biraz üstüne çıkıyor ama bunun iki  taraflı olarak 10 milyar dolara ulaşması çok mümkün. Bu çok önemli bir rakam” dedi.

 

2 BİNE YAKIN FETÖ’CÜ G.AFRİKA’YA KAÇTI

 

Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye’nin gündemine yerleşmişti. FETÖ terör örgütü hain ele başısı Gülen’in ABD’den kaçma olasılığının artmasının ardından Güney Afrika’yı yeni üs olarak belirlediği iddia edilmişti. FETÖ üyesi oldukları için haklarında tutuklama kararı olan 2 bine yakın kişinin de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Güney Afrika’ya kaçması bu iddialoarı doğrular nitelikte kabul ediliyor.

 

FETÖ’CÜLER G.AFRİKA’DA SİLAH FABRİKASI BİLE ALDI

 

Ali Katırcıoğlu, Levent Şenol, Vuslat Bayoğlu ve Şemsettin Çalışkan’ın önderliğinde FETÖ’cü grup kömür işletmeciliğinden tekstile kadar Güney Afrika’daki çeşitli sektörlerde faaliyet yürüttüğü biliniyor. Son olarak FETÖ’cü iş adamlarının Güney Afrika’da bir silah fabrikasını satın almaları, Türkiye nezdinde tepkiyle karşılanmıştı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle