Hoşgeldiniz  

ŞOK İDDİA… TERK EDİLMİŞ GEMİDE ÇÜRÜMÜŞ YEMLER SALGIN RİSKİ TAŞIYOR!

admin | 08 Ağustos 2018 | Ekonomi, Gündem, Sağlık, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Brezilya’dan 28 Haziran 2017’de hareket ederek 23 Temmuz 2017’de Mersin Limanı’na varan M/V Wardeh adlı canlı hayvan gemisinde, yakıt, ipotek ve kredi gibi 13 ayrı borcu olduğu için el konulmasının üstünden 1 sene geçmesine rağmen Mersin sularında demirlemiş şekilde durması tehlikeyi büyütüyor. Hayvan yemlerinin çürümeye başlamasının salgın hastalıklara sebebiyet vermesinden korkulurken Akdeniz’de yakıtı olmayan bir geminin bulunması denizcilik otoriteleri tarafından da sakıncalı bulunuyor.

Mersin açıklarında 1 yıldan fazla süredir terk edilmiş bir halde demirli bulunan Lübnan bayraklı M/V Wardeh adlı canlı hayvan gemisinin büyük tehlike barındırdığı kaydedildi. Brezilya’dan 28 Haziran 2017’de hareket ederek 23 Temmuz 2017’de Mersin Limanı’na varan M/V Wardeh adlı canlı hayvan gemisine yakıt, ipotek ve kredi gibi 13 ayrı borcu olduğu için el konulmuştu. Gemi, 5 bin büyükbaş canlı hayvanı bıraktıktan sonra limanın iki kilometre açığına çekildi.

 

Gemi, Mersin kıyılarına çok yakın olduğu için barındırdığı risklerle şehri tehdit ediyor. Hayvan yemlerinin çürümeye başlamasıyla salgın hastalıklardan korkulurken, kış ayları bol fırtınalı geçen Akdeniz’de yakıtı olmayan bir geminin bulunması denizcilik otoriteleri tarafından sakıncalı bulunuyor. Sert bir rüzgarla kıyıya yönelebilecek yakıtsız geminin makineleri çalışmadığı için bir kaza yaşanabileceği belirtiliyor.

 

Geçtiğimiz gün CHP’li yerel basın, geminin 10 gün önce limana yanaştığı bilgisini vermiş ve geminin yüklü miktarda ülkeye Euro sokmaya çalıştığı haberini yayınlayarak, yine yanlış bir habere imza atmıştı.

 

GEMİNİN GEÇMİŞİ

 

Türk mahkemeleri tarafından “seferden men” edilen gemi, 5 bin büyükbaş canlı hayvanı bıraktıktan sonra limanın iki kilometre açığına çekildi. Lübnanlı Halife Denizcilik firmasına ait 131 metrelik gemideki 39 Suriyeli ve Lübnanlı denizci merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu ITF’ye başvurarak Kasım 2017’de yardım istemişti.

 

Sahibi Lübnan Beyrut’taki Halife Denizcilik’in iflas etmesiyle gemideki denizciler ilk aylarda ambarlardaki erzakla yaşamı devam ettirmişti. ITF hemen Türk Dışişleri Bakanlığı ve Liman Başkanlığı yetkilileriyle görüşmelere başlayarak hukuki yardımda bulunmuş, Londra’dan gönderilen bütçe ile ITF yetkilileri gemiye bin 500 dolarlık yiyecek ve içecek alarak denizcilerin yaşamlarını sürdürmelerini sağlamıştı. İlk etapta mürettebattan üçü sağlık sorunları nedeniyle gemiden ayrılmış, bir Suriyeli firar etmişti. Şartların zorlaşmasıyla gemideki 35 Suriyeli’den 18’i ITF’ye başvurarak gemiden ayrılmak istediklerini bildirmişti.

 

“BÜYÜK FARELER VAR”

 

Savaş nedeniyle Lübnan ve Sudan’a gitmek isteyen Suriyeliler bu kez Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye girişlerinin yasaklanmış olması nedeniyle gemiden inememişti. ITF Türkiye Müfettişi Muzaffer Civelek, o dönem yaptığı açıklamada, “600 bin dolar alacakları var ama firma iflas etmiş. Hayvan yemleri bozulmuş ve güvertede kediden büyük fareler dolaşmakta. Liman Başkanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık. Mürettebatın Suriyeli olması nedeniyle çözüme ulaşamadık. Salgın hastalık ve ağır kış şartları her geçen gün artıyor. Ters bir rüzgarla Mersin kıyılarına dayanması bile söz konusu. Geminin bir an önce tahliye edilmesi ve limandan uzaklaştırılması gerekli” demişti.

 

Bu girişimlerin ardından gemideki personel tahliye edilmişti. Ancak gemi içindeki hayvan yemleri ve canlı hayvan dışkılarının akıbeti bilinmiyor.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle