Hoşgeldiniz  

MERSİN’DE NEVRUZ COŞKUYLA KUTLANDI

admin | 21 Mart 2017 | Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mersin’de bu yıl da 2 farklı kutlamaya sahne oldu. Resmi kutlamalar Cumhuriyet alanında yapılırken HDP İl Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen nevruz kutlamaları da Tırmıl Miting Alanında yapıldı.

Mersin’de Nevruz kutlamaları sürüyor. Sabah ilk programı Mersin Valiliği himayesinde Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Özarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı, Mersin Baro Başkanı Ali Er ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Başkan Kocamaz, baharın müjdecisi Nevruz için düzenlenen törende konuşmasına kendi yazdığı, “Canlandırır toprağı, Yeşil eder yaprağı, O barışa koşturur, Bereketle coşturur. İnsanlığın harmanı, Kabartıyor ayranı, Nevruz Türk’ün Bayramı. Kutlamamak bize ar! Türk’ün töresinde var! Güneş bir başka doğar, Dünyaya barış salar, Hakk’ın fermanı Nevruz, Türk’ün bayramı Nevruz” dizelerinden oluşan şiiriyle başladı.

 

BAŞKAN KOCAMAZ’DAN ‘ÇANAKKALE’ BENZETMESİ

 

Konuşmasının devamında üç gün önce kutlanan Çanakkale Zaferi’ni anımsatan Başkan Kocamaz, “Bugün ise Türklerin bilinen en eski bayramlarından biri olan ve ‘Yeni Gün’ anlamına gelen Nevruz Bayramını kutluyoruz. Türk kültüründe Nevruz, gece ile gündüzü, kış ile yazı bahar mevsiminde eşitlediği için adaleti, dengeyi, ışığı, aydınlığı, cömertliği ve saadeti temsil eden ‘Sultan’ kavramı ile beraber adlandırılır. Buradaki ‘Sultan’, hem nizam-ı âlemi temsil eden tabiat kanununu, hem de bu nizamı devam ettiren, adaletle yöneten ‘Hakan’ı temsil etmektedir. Bu yüzden Nevruz, Yaratan Allah ile yeryüzü ve insan arasındaki uyumu sembolize eder. Nevruz kutlamalarında ilahi cömertliği temsilen hediye, bahşiş verilmesi ve tatlı ikram edilmesi en önemli geleneklerimizdendir. Binlerce yıldır Türk dünyasında devam eden bir gelenek olan Nevruz, aynı zamanda, hareket, coşku, uyanış ve hürriyet demektir. Tıpkı Çanakkale gibi… Son siperimiz Çanakkale, son kalemiz Türkiye’ye tutunmamızı ve bu toprakların ebedi vatanımız olmasını sağlayan bir hareket, bir coşku, bir uyanış ve bir hürriyet ateşidir. Çanakkale, milletimizin kara kıştan bahara çıkmasıdır. Bu yönüyle, Aziz Türk milletinin Nevruz’udur Çanakkale…” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Türk Kültüründe Nevruz isimli sinevizyon gösterisi yapılırken, devamında Mersin Devlet Opera ve Balesi oyuncuları tarafından hazırlanan Masal Şatosu isimli oyun salonu dolduranların beğenisine sunuldu.

 

HDP’LİLER AKDENİZ’DE KUTLADI

 

HDP İl Başkanlığı da Tırmıl Miting Alanı’nda düzenlenen nevruz kutlamasını organize etti. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlamalarda davul-zurna eşliğinde halay çekerek eğlenenler, “Direne direne kazanacağız” ve  Abdullah Öcalan lehinde sloganlar attı.

 

Alana girmek isteyen halka polis GBT kontrolü yapıldı. İki gazeteciyi de GBT kontrolüne alan polisler uzun bir süre beklettikten sonra bırakması dikkat çekti. Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaları Türkçe ve Kürtçe olarak yaptı. Türkçe ve Kürtçe hayır yazılı flamalar ve terör örgütünün sözde renklerinin simgesi bezlerin taşındığı nevruz sırasında binlerce kişi çalınan müzik eşliğinde eğlendikten sonra olaysız dağıldı.

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle