Hoşgeldiniz  

MERSİN’DE ELE GEÇİRİLDİ… PİYASA DEĞERİ DUDAK UÇUKLATTI

admin | 19 Aralık 2019 | Genel, Gündem, Sağlık, Son Dakika, Tüm Manşetler A- A+

Mersin İl jandarma Komutanlığına bağlı KOM ekipleri Yenişehir Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri operasyonla gümrüklenmiş değerinin yaklaşık 2.6 Milyon TL olan 44 kg ağırlığında “Balina kusmuğu” olarak bilinen madde ele geçirdi.

Mersin İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdiği son operasyonla büyük bir başarıya daha imza atı.

Piyasada “Balina Kusmuğu” olarak bilinen Ambergris isimli maddeyi satmaya çalışan şahıslara yönelik yapılan operasyonda; Yenişehir İlçesi Gazi Mahallesinde takibe alınan bir araç durdurularak içerisinde bulunan 2 şüpheli şahsın üzerinde ve araç içerisinde arama yapıldı. Yapılan aramada 5 parça halinde toplamda 44 bin 320 kg ambergris ele geçirildi.

Balina Kusmuğu olduğu değerlendirilen madde Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Mersin Laboratuvar Müdürlüğünce yapılan analizi neticesinde kesinlik kazandı. Ele geçirilen maddenin ambergrisin literatür verileri ile elde edilen analiz sonuçlarının uyumlu olduğu açıklandı.

Yakalanan ambergrisin gümrüklenmiş değerinin 2 milyon 570 bin 427 TL olduğu da uzmanlarca tespit edildi.

Ele geçirilen maddenin Mersin Gümrük Müdürlüğüne teslim edileceği bildirilirken, olayla ilgili yakalanan 2şüpheli ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

AMBERGRİS (BALİNA KUSMUĞU) NEDİR?

Balina Kusmuğu, ispermeçet balinasının (sperm balinası) yediği yiyeceklerin artıklarını sindirim sistemlerinin 2 ile 10 gün içinde çalışarak arta kalan fazlalıkları ağızlarından kusarak çıkarmasıdır. Bu bol yağlı ve kolesterol içerikli kusmuğa ambergris denir. Günümüzde parfümeri piyasasının vazgeçilmezi olan bu madde bulunması zor olduğu için bir o kadar da çok değerlidir. Çok eski çağlardan itibaren çeşitli parfüm ve koku yapımında kullanılan bu çok değerli kusmuk, ambergris yani “yüzen altın” adını almıştır. Çok hafif olan bu madde suyun yüzeyinde görülebilir ve çoğunlukla sahil kenarlarına kadar gider. Bu atılan madde kusmukta olduğu gibi balinanın dışkısında da görülür. Araştırmacıların şu zamana kadar bulduğu en büyük balina kusmuğu yaklaşık olarak 400 kg kadardır.

Ambergris, ispermeçet balinaları karınlarını doyurmak için genellikle büyük mürekkep balıklarını avlarlar. Denizin altında hareketsiz dururken geçen mürekkep balığı sürüsünü aniden ağzını açarak emer. Yemek tercihlerinde başka balık türleri ve foklarda vardır. Yemeğini yedikten sonra, sindirilmeyen kısımlar, sindirim borusunda toplanarak ağız yada anüs kısmından atılır. Bu da parfüm yapımında kullanılan kötü kokulu balina kusmuğunu (ambergris) oluşturur. Bazı doğal içerikler gibi yapısı ve kokusu farklılık gösterir. Balinanın yeni çıkardığı kusmuğun beyaza yakın bir rengi vardır bu sebeple gri amber de denilebilir. Zamanla oksitleşerek taşa benzer ve rengi koyulaşır. Kokusu da zamanla değiştiği için topraksı ve yoğun bir koku haline alır. Bir damlası bile elde edilen esansın kombinasyonunda çok etkili bir değişime sebep olur. Bu doğal madde bulunduğu zaman parfüm piyasasında oldukça yüksek fiyatlara alıcı buluyor, örneğin gramı 20$ dolara kadar alıcı bulabiliyor.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle