Hoşgeldiniz  

MERSİN İŞ DÜNYASINDA GÜNDEM KORONA: “KAYIP VERMEDEN AŞACAĞIZ!”

admin | 17 Mart 2020 | Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan ve MESİAD Başkanı Hasan Engin, koronavirüsün Türkiye ve Mersin piyasalarına etkilerini değerlendirdi. Engin ve Kızıltan her şeye rağmen ekonomik anlamda bu krizin de aşılacağına inançlarını yineledi.

Tüm Dünyayı etkisi altına alan koronovirüs yaşamın her alanını olumsuz yönde etkiledi. Ekonomik anlamda da ciddi boyutlarda tahribat vermeye başlayan korona salgının sonuçları Mersin iş dünyası tarafından da yakından takip ediliyor.

Konuyla ilgili ilk açıklama MESİAD Başkanı Hasan Engin’den geldi.

Engin, “Corona virüsü ile dünya ekonomisi en büyük buhranlarından biriyle karşı karşıya kaldı. Virüs dünya ekonomisi üzerinde büyük tahribatlara sebep olmaktadır. Dünya ekonomik büyümesinin lokomotifi olan Çin’in büyümesinin yavaşlaması ve sanayi üretiminde ciddi bir düşüşün yaşanması birçok ülkenin ekonomisinde yeni problemler yaratmaktadır. Salgının yayılmaya devam etmesinin küresel ekonomiye etkisinin beklenenin üstünde olabileceğine dair endişeler giderek artarken, ABD başta olmak üzere piyasalarda sert çöküşler yaşanmaya devam ediyor. Küresel ekonomide yavaşlama ve durgunluk beraberinde enflasyon ile işsizliğin artmasına sebep olabilecek ve global piyasalarda resesyon riskini artıracaktır. Küresel ticaretin önemli bir bölümünü oluşturan Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlama ve üretim düşüşü Çin’den ithalat gerçekleştiren ülkelerde ciddi ekonomik problemler oluşturacaktır” dedi.

HASAN ENGİN: “STOK YAPMAYA GEREK YOK”

Vatandaşların stok yapmasına gerek olmadığına ve bu stoklamanın ciddi ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Hasan Engin, “Vatandaşlar tedbir amaçlı gıda ve hijyen ürünlerine yöneldi. Spekülatörler fırsattan istifade ederek hijyen malzemelerinden olan kolonya, maske, eldiven, sıvı sabun, kâğıt havlu, ıslak mendil gibi ürünlere yüzde 100’ü aşkın zam yaptı. Temel tüketim mallarında da durum farksız. Zamlarda talep artışının payı büyük. Nitekim gıda ve hijyen ürünleri tedarikinde tüketicinin endişelenmesine gerek yoktur. Ülkemizde yeteri kadar gıda ve hijyen ürünleri stoku bulunmaktadır. Market alışverişlerinde ihtiyaçtan fazla alarak stoklama yapmak, kriz fırsatçılarının istediği ortamı sağlamaktan başka bir işe yaramaz. Bunun faturası ise ülkemize enflasyon olarak yansır” uyarısında bulundu.

ENGİN: “ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

Engin açıklamasını şöyle tamamladı: “Türkiye bu sıkıntıyı herhangi bir kayıp vermeden atlatacaktır. Ülkemiz ekonomik krizleri, saldırıları, dertleri göğüslemeyi başarmıştır. Türkiye çok güçlü bir ülke. Ülke olarak bir ve beraber olduğumuz sürece neleri başarabileceğimizin sayısız örneğini yaşadık. Birlik beraberlik içinde çok daha fazla çalışarak bu günlerinde üstesinden geleceğiz.”

MTSO BAŞKANI AYHAN KIZILTAN: “MERSİN’İN ÜRETMEYE DEVAM ETMESİ İÇİN HER ÇABAYI GÖSTERİYORUZ!”

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan da koronavirüs salgının etkilerini değerlendirdi. Ekonomik ve siyasi anlamda her düzeyde 2020 yılından umutlu beklentiler içinde olduklarını ancak 2020 yılının beklenmedik olumsuzluklarla başladığını kaydeden Kızıltan, “Elbette bu sorundan dolayı ekonomik anlamda olumsuzluklar yaşayacağız. Bir yandan var olan sorunları çözmek, öte yandan gelecekte olabilecek problemleri öngörerek önlemler almak anlamında ilgili Bakanlıklarımızla temas halindeyiz. Bilgilendirmelerimizi, sorun tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi iletiyoruz. İş dünyamızın temsilcileri ile sürekli bir araya geliyor ve konuşuyoruz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mersin’in üreten, ihracatına devam eden, katma değer yaratan bir kent olmasına devam etmesi için her çabayı gösteriyoruz” diye konuştu.

KIZILTAN: “MERSİN BU SINAVI GEÇECEK!”

Mersin’in bu sınavı geçeceğini ifade eden Ayhan Kızıltan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda Mersin tarım ve gıda üretimiyle Türkiye’nin sigortasıdır. Sanayimiz çalışıyor, ihracatçımız çalışıyor, insanımız çalışıyor. Tedbirlerimizi elden bırakmadan, hiçbir sorunu küçümsemeden ama gereksiz bir panik havası da yaratmadan, duygusallıktan uzak, akılcı şekilde her konuyu izliyoruz. Mersinliler müsterih olsunlar. Kentimizin gıda üretim kapasitesi ülkeye yetecek çaptadır. Kentimizin sağlık altyapısı her sağlık sorunumuzu çözmeye yeter durumdadır. Valiliğimizden yerel yönetimlere her kurum azami ciddiyetle çalışmaktadır. Bu sorunun dünyada yaşanan büyüklüğü göz önünde tutulduğunda ülkemizin önlemleri ve salgını sınırlama başarısı takdire şayandır.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle