Hoşgeldiniz  

LİMONATA POMPALAMASI DA FOS ÇIKTI: MERSİN’DE 1996’DAN BERİ ÜRETİM VAR!

admin | 13 Haziran 2017 | Dünya, Ekonomi, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Gazeteci Yazar Fatih Alkar’ın başlattığı “Mersin limon başkenti. Neden burada bir limonata markası ve üretimi yok?” diyerek başlattığı kampanya son olarak Mersin Limonatası’nı kendi adına tescil ettirmesiyle farklı boyut kazandı. Bu arada “Mersin’de limonata fabrikası yok” yaygarası da 2 tane köklü firmanın limonata üretimi yaptığının ortaya çıkmasının ardından Fatih Alkar’ı kamuoyu nezdinde sorgulattı.

Mersin’de yaklaşık 1 senedir Gazeteci Fatih Alkar’ın “Mersin’de neden bir limonata markası yok?” kampanyası gün geçtikçe “gelişimini” sürdürüyor. Özellikle Alkar’ın soysal medya üzerinden başlattığı “Limonun başkentine fabrika kuralım” kampanyası, Mersin Limonatası “MERLİM” adının kendi adına tescil ettirilmesiyle farklı boyut kazandı.

 

Gazeteci kimliği ve çevresiyle kamuoyunda algı oluşturmayı başaran Fatih Alkar’ın arkasına çok sayıda medya kuruluşu ve yazarlar da katıldı. Son olarak Mersin’de günlük yayınlanan gazetelerden birinde köşe yazarlığı yapan Nermin Ergenekon’un köşesine taşıdığı, “Türkiye ekonomisinin çok önemli bir tarım ürünü olan limon, kendi öz yurdu, toprağı olan Mersin’de ne ölçüde değerlendiriliyor? Bu soruya cevap verebilmemiz için kitle tüketimine yaygın ölçülerde cevap verebilecek bir sanayi sektörü o halde; Mersin’de LİMONATA FABRİKASI var mı? Yok. Mersin’de muhteşem aromaya sahip limon kabuğundan üretilen granül, esans, kolonya, sabun vb. gibi yan üretim sektörleri var mı? Yok. Neden yok? Kimse akıl etmemiş. Önemsememiş. Limon Gaziantep’te yetişseydi acaba Antepli kaç fabrika yapardı?” diyerek büyük bir gafa imza attı.

 

MERSİN’DE ÜRETİM YAPAN 2 KÖKLÜ FİRMA VAR!

 

Gazeteci Fatih Alkar’ın kendi markasını yaratabilmek için Mersin kamuoyunu peşine takma isteğine bilinçsizce takılanlara kötü havadis geldi. Mersin’de üretim yapan 2 köklü firma, “Limonata üretimi Mersin’de yeni değil” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Üstelik bu firmaların iç piyasanın yanı sıra ihracat da yaptıklarının ortaya çıkması, Alkar’ın MERLİM projesini yürütme biçimine ağır darbe vurdu.

 

YILLARIN ÖZKAN ŞALGAMI LİMONATA ÜRETİYOR

 

 

1967 yılından beri sektörde yer alan Özkan Şalgamı 1996 yılında ilk imalathanesini açtı. Özkan Şalgam, insan sağlığına gösterdikleri özeni vurgulamak adına da ISO 9001:2008 ve ISO 22000:2005 belgelerini aldı. Özkan Şalgam; şalgamın yanı sıra, limonata, nar ekşili sos, limon sosu ve sirke de üretiyor. Yurt dışında, çeşitli ülkelere ihracat yapmaya başlayan Özkan Şalgam’ın hedefinin Türkiye’de marka olmak olduğu firma yetkililerince dillendiriliyor.

 

5 ÜLKEYE İHRACAT: PAMİR LİMONATA

 

Yine Mersin Merkezli ve üretim tesisi Tarsus’ta bulunan 33 Meşrubat Ltd. Şti., 1978 yılında kurulan ve o tarihten bugüne Tunç Meşrubat kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. 33 Meşrubat’ın üretim sektöründeki ilk yatırımı ve markası olan “Pamir”, üretim hayatına 2011 yılında başladı. Yüzde 100 Doğal Lezzet ilkesiyle üretilen şalgam suyu ile birlikte limonata, nar sosu ve limon sosu üretimi yapan firmanın, Pamir adı ile kısa süre içerisinde sektörde adından söz ettirmeyi başardığı ve tüketiciler tarafından ismiyle aranan bir marka haline geldiği kaydediliyor.

 

Pamir markasının üretim kapasitesini yıllık 2 milyon Litreye çıkardığı ifade edildi. 2 bin m2 kapalı alanı ve 3 bin 100 m2 açık alanıyla ve sahip olduğu ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleriyle üretimlerine devam ettiği bildirildi. 5 ülkeye aktif olarak yapılan ihracatın yanı sıra; Tarsus, Adana, Mersin, İstanbul, Ankara, İskenderun, Antalya, Karapınar, Aksaray, Manisa, Elbistan, Erzurum, Batman, Diyarbakır, Gaziantep ve Erzincan’da bayilik yapılanmaları oluşturulduğu da kaydedildi.

 

PAMİR AVRUPA’DAN LEZZET ÖDÜLÜ ALDI

 

Pamir ürün gruplarının hem şalgam suyu hem de limonata ürünleriyle Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü’nden Üstün Lezzet Ödülleri’ne layık görüldüğünün ortaya çıkması ise Fatih Alkar’ın “kampanyasında” skandal olarak yorumlandı.

 

KENDİ MARKASINI YALAN BİLGİYLE ÖNE ÇIKARDI, PİYASAYI MANİPLE ETTİ

 

Mersin’de bir limonata fabrikası yok diyerek yanlış algı yaratan ve serbest piyasa kurallarına göre rakiplerini maniple eden Alkar’ın verdiği bir röportajda, “Ben dedim ki limonun yüzde 70’ini üreten Mersin, neden bir Mersin Limonatası fabrikasına sahip değil. Sonra araştırdım ki Mersin, Türkiye’de Muz’da ve Çilek’te birinci sırada yer alıyor. Kayısı’da da ikinci sırada yer alıyoruz. Bunlar ihraç ediliyor. Ama neden bir narenciye ve ya meyve suyu fabrikası yok. Narenciye Festivali’nde Abdullah Özdemir’i konuk aldıktan sonra bu ışık bende yandı. Sonra gazetecilik refleksi içerisinde bunu araştırmaya başladım. Sonra öğrendim ki gerçekten çok önemli bir potansiyele sahip bölgemiz. Ben şunu söylüyorum; Osmaniye’de bir limonata fabrikası ve Adana’da ise bir Narenciye fabrikası varsa Mersin’de neden olmasın. Doğru kullanıldığı zaman Sosyal Medya’nın gücünü hiç yabana atmamak gerekir. Ve bu düşüncelerimi ben sürekli paylaşmaya başladım. Birçok çevreden olumlu tepkiler aldım. Ben bu desteği görünce daha büyük çalışmalara başladım. Gazeteci arkadaşlarım sağ olsunlar bunu habere dönüştürüp yayınladı. Ve bu konuyu katıldığım ekonomi programlarında işlemeye başladım” diye konuşmuştu.

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle