Hoşgeldiniz  

CUMHURBAŞKANI TATAR’DAN ANAMURLULARA “SU” TEŞEKKÜRÜ… BATI MERSİNLİLERDEN DE BARAJIN MÜTEAHHİDİ AYDINCIKLI AKTAN’A “GURUR” TEŞEKKÜRÜ…

admin | 05 Nisan 2021 | Dünya, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Su Temini Projesi dolayısıyla Türk ulusuna ve Anamurlulara teşekkürlerini sunarak, proje için oluşturulan barajın yapımında Anamur’da üç köyün tahliye edildiğini ve bu köylerin yeniden rehabilitesinin sağlandığını hatırlattı ve Anavatan Türkiye’nin göstermiş olduğu fedakarlıklara dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, maddi ve manevi Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye verdiği desteğin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar’a ziyareti sırasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, küresel ısınmanın olduğu bir dönemde ve kurak bir ada olan KKTC’ye su temin edilebilmesinin önemine işaret ettiği konuşmasında, geçmişten beridir Anadolu’dan su temini özlemi içinde olunduğunu belirterek, başta projenin talimatını veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere eski Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, eski Başbakan İrsen Küçük, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eski Tarım Bakanı Kenan Akın, Türkiye Cumhuriyeti eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gibi birçok insanın büyük emekleri sayesinde Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Anamur, Alaköprü Barajı’ndan “Asrın Projesi” ile dünyada bir ilki gerçekleştirerek denizaltından borularla büyük bir mühendislik projesiyle su temini sağlandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, 2015 yılından beri KKTC’ye Türkiye’den yılda ortalama 75 milyon metreküp su geldiğini belirtti.

BARAJ YÜZDE 85 DOLULUK ORANINA ULAŞTI

6 geminin yan yana deniz altında robotlarla çalışmasıyla 6 Ekim 2020 tarihinde Su Temin Projesi’ndeki onarım çalışmasından sonra tekrardan hayata geçirildiğine ve barajın yüzde 85 doluluk oranına ulaştığına değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “O günden bu güne baraj tekrardan dolmaya başlamış ve o güzel görüntüyü tekrar görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güzelyurt Ovası için yapımı devam eden bir tünel ile barajdaki suyun buluşacağını belirterek narenciye sektörü ve fidan dikiminde tuzlanma oranın düşmesinin sağlanacağını kaydetti ve bunun Güzelyurt için sağlayacağı imkanlara işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Kıbrıs’ta kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olması halinde, Anadolu’dan gelen suyun Türkiye Cumhuriyeti ile istişare içinde Rum tarafı ile de paylaşılmasını öngördüklerini hatırlattı.

“GİRNE SAHİLLERİNDEN ANAMUR’A TEŞEKKÜR EDİYORUM!”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ardından Devlet Su İşleri İdaresi Arıtma Tesisi’ne geçerek Asrın Projesi kapsamında tamir edilen borular ve gelen suyun arıtılma koşulları ve süreçleri hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Tatar, tesisin faaliyetlerinin yürütülmesinde görev alanlara teşekkür etti.

Tatar, su projesi nedeniyle Türkiye’de 3 köyün boşaltıldığını hatırlatarak, “Girne sahillerinden Anamur’a da sesleniyorum, onlara da teşekkür ediyorum. Çünkü aramızdaki bağlar böyle duygusaldır, güçlüdür, köklüdür.” sözleriyle teşekkür etti.

Güzelyurt Ovası’na yapılan tünelle de Ova’nın suyla buluşacağını söyleyen Tatar, böylece yıllardır narenciye yetiştirilirken yerel su kaynaklarının kullanılması nedeniyle toprakta oluşan tuzlanmanın azalacağını, toprakların bereketleneceğini dile getirdi.

BARAJI AYDINCIKLI YÜKSEK MÜHENDİS SÜLEYMAN AKTAN İNŞA ETMİŞTİ

Asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC’ye su temini projesinde Alaköprü Barajı’nı Aydıncıklı Yüksek Mühendis Süleyman Aktan’ın şirketi inşa etmişti.

7 Mart 2011 tarihinde Alaköprü Barajı’nın temeli dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle atılarak proje başlatılmış, 17 Ekim 2015 tarihinde projenin resmi açılışı yapılmıştı.

Aydıncıklı Yüksek Mühendis Süleyman Aktan, temel atma töreninde verilen açılış tarihinden önce baraj inşaatını tamamlayarak, büyük takdir toplamıştı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle