Hoşgeldiniz  

BÜYÜKŞEHİR’DEN SİNEK İLACI AÇIKLAMASI: “YILLIK ALMADIK, SAĞLIKSIZLARI TERCİH ETMEYECEĞİZ!”

admin | 25 Haziran 2019 | Dünya, Gündem, Sağlık, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

26 Mayıs’ta gerçekleştirilen Sinek ilacı alım ihalesinin ardından ihale tutarı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün onaylamadığı ilaçların da ihaleye katılması iddialarıyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi’nden itiraf geldi: “Miktarı az aldık, sağlığa aykırı ürün çıkarsa iptal edebiliriz!”

26 Mayıs’ta yeni Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından gerçekleştirilen sinek ilacı alım ihalesinin ardından kamuoyunda ihale tutarıyla ilgili spekülasyonlar artmış, önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yönetimi tarafından yapılan ihale tutarın arasındaki 20 Milyon TL tutarındaki fark nedeniyle Kocamaz yönetimi türlü iftiraya uğramıştı.

Spekülasyonların artması üzerine Burhanettin Kocamaz bir açıklama yaparak, kendi dönemlerinde yapılan ihalede yıllık bazda alım yapıldığını açıklamış, yeni yönetimin ise yıl içinde 2 kere daha ilaç alımı yapmak zorunda kalacağını dile getirmişti. Burhanettin Kocamaz açıklamasında ihaleye giren ve bazı ürünleri temin etme hakkı alan firmaların Dünya Sağlık Örgütü tarafından onayı olmadığını savunmuştu. Bu nedenle de “ucuz ilaç” alınarak, insan sağlığının göz ardı edildiğini kaydetmişti.

“EVET YILLIK BAZDA ALMADIK, STOK YAPMADIK!”

Burhanettin Kocamaz’ın açıklamalarının üstüne Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt geldi. Kocamaz’ın “yıllık bazda alım yapılmadı” iddiasını doğrulayan Büyükşehir yetkilileri, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2019 yılında daha az Biyosidal ürün alımına gitmiştir. 2019 yılı Biyosidal ürün alımımız yıllık stok olarak hesap edilmemiş, dönemsel kullanılacak miktarlara göre hesaplanmış ve alım yapılmıştır” açıklamasında bulunarak 2018’e göre ihale tutarının neden düşük olduğunu da resmi kanaldan açıklamış oldu.

“DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ONAYSIZ İLAÇLAR DA GİRDİ AMA BİZ ALMAYACAĞIZ!”

Sağlıklı ürün kriterlerine de açıklık getiren Büyükşehir yetkilileri, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin alınacağını kaydederek, Kocamaz’ın iddiasını da doğrulaması dikkat çekti. Kocamaz, ihale şartnamesinde Dünya Sağlık Örgütü onaysız ilaçların kendi dönemlerinde ihaleye bile katılamadığını açıklamıştı. Oysa Vahap Seçer döneminde onaysız ilaçların katılabildiği ancak alımlarda tercih edilmeyeceklerini dile getirilmesi dikkat çekti.

Yapılan açıklamada istenen kriterler arasında sadece Sağlık Bakanlığı onayı şartı arandığı belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü şartı aranmadığı ancak alım yapılırken bu kritere göre dikkat edileceğini açıklaması da göze çarptı.

Konuyla ilgili, “Ürünlere ait malzeme güvenlik bilgi formu (MSDS), Ürün Garanti ve Aktif Madde Garanti Belgeleri ihale dosyalarında istenmiş ve Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü İzinli Biyosidal Ürünler Listesi ve Envanter Kaydı Yapılan Ürünler Listesi’nde olma şartı konulmuştur. Biyosidal ürün alımı için hazırladığımız şartnamelerimizde tüm kriterleri sağlasalar bile yine de satın alınan ürünlerin akredite kuruluşlarda analizlerinin yaptırılarak, uygun olmayan ürünlerin uygun ürünlerle değiştirilmesi, geri iadesi veya iptali konusunda özel hükümler bulunmaktadır” denilerek sağlıksız ürünler kazansa bile alım yapılmayacağını açıklama zorunda kaldı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle