Hoşgeldiniz  

1700 YIL ÖNCE SANATÇININ ELİNDEN ÇIKAN ŞAHASERE BAKIN! SOLİ’DE 1700 YILLIK BÜST ORTAYA ÇIKTI!

admin | 21 Temmuz 2018 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmalarında aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen 1700 yıllık portre büstü açığa çıkarıldı. Büstte yer alan detaylar inceleyenleri büyüledi.

1999 yılından, 2015’e kadar sınırlı bütçelerle devam ettirilen, yerli-yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanlar bu sayede açılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları sonucunda, sütunlu cadde kazılarında büyük ilerleme sağlanırken, kazı alanındaki çalışmalar büyük oranda ilerledi.

 

2017 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle Sütunlu Cadde’de Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlayan kazı ekibi, bu yıl da Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen 1700 yıllık portre büstü açığa çıkardı. Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi adına 1999 yılından beri yürütülen Soli Pompeiopolis Antik Kenti Kazısı’nda bulunan ve aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen 1700 yıllık portre büst ile ülke kültür turizmine katkı sağlanmış oldu.

 

Oldukça korunagelmiş olan büst, Sütunlu Cadde’de, Cardo Maximus üzerinde yapılan 2018 yılı sezonu çalışmalarında, Batı Stoa önünde ortaya çıkarıldı. Portre büst, ince kristalli beyaz mermerden malzemeden yapılmış ve Roma dönemi kıyafeti giymiş bir erkeği tasvir ediyor. Portre büstün 2. yüzyıl sonu ya da 3. yüzyıl başında, Soli Pompeiopolis’te yaşayan bir aristokrat, yönetici ya da komutana ait özel bir portre olduğu düşünülüyor. Söz konusu büstün mevcut yüksekliği 82 cm, genişliği 60 cm, kaide yüksekliği 11 ve eser gerekli düzenlemeler sonrasında Mersin Müzesi’nde sergilenecek.

 

Togalı bir erkeğe ait olan porte büstte, baş hafif sağına çevrili, ileri doğru sert bir şekilde bakıyor. Dikdörtgene yakın bir alın, kabarık ve kıvırcık saç bukleleri ile doldurulmuş. Benzer bukleler sakallarda da görülüyor. Gür bir biçimde işlenmiş sakallar, çeneden öne doğru yönlendirilmiş, kaşlar hafif bir yay çizerken dolgun ve çıkık işlenmiş, derin bir göz çukuru bulunuyor. Böylelikle kalkık olan kaşlar ile alında kırışıklıklar oluşturulmuş, belirgin elmacık kemikleri ve burnun iki yanındaki çizgilerin derinliği ile yüz çökük bir görünüm kazanıyor. Sakalda verilmiş olan çıkıklık, bıyıkta da görülüyor.

 

Kazı ekibine göre saç ve sakal yapılandırılmasında kullanılan yoğun matkap ile açılan delikler, teknik ve stil bakımından Geç Antoninler Dönemi (II. yüzyılın II. yarısı) modasını hatırlatsa da ayrık ve çıkık sakal ile portre büst, Severuslar Dönemi’nde yapılmış olduğunu düşündürüyor. Zira Severuslar Dönemi sanat anlayışı içerisinde, Antoninler Dönemi portre yontuculuğuna gönderme yapmak sıklıkla görülen bir özellik.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle