Hoşgeldiniz  

CHP KONGRESİNDE TEK ADAY DAYATMASININ SIRRI: CHP-HDP-GÜL-BABACAN İTTİFAKINA UYGUN YÖNETİM YARATMAK!

admin | 19 Şubat 2020 | Genel, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

CHP kongresinde yaşanan tek aday dayatmasına yönelik iddialar dudak uçuklattı. “Eski CHP yöneticilerinin” iddiaları CHP-HDP-Gül ve Babacan ittifakına işaret etti.

Aydınlık Gazetesi’nde yer alan haberde CHP’de il kongreleri sürerken genel merkez, CHP, HDP ve Gül-Babacan ittifakına uygun bir CHP yaratma politikası izlediği iddia edildi. Tek aday dayatması ve bu plana karşı olan adayların engellenmesi de bu amaca yönelik. Delege ise tepkili, dayatma adaylara oy vermiyor. Ya oylamaya katılmıyorlar ya da boş oy veriyorlar. Dayatılan adaylar delegenin yarısının bile oyunu alamıyorlar.

MERSİN’DE SANDIĞA GİDİŞ ORANI DÜŞÜK KALDI

İzmir ve Ankara’da il başkanları delegelerin yarısının bile oyunu alamadı. İstanbul’da da benzer bir durum yaşandı. 677 delegeden sadece 444’ü Canan Kaftancıoğlu’na oy verdi. Mersin’de de durum değişmedi. 630 delegenin 542’si sandığa gitti. Geçerli oy sayısı Mersin’de 459 olurken, tek aday Adil Aktay 428 oy alarak seçilebildi.

CHP’de kongreler süreci devam ederken genel merkezin kongrelere tek başkan adayı ile gidilmesi kararı etkili oldu. 957 ilçe kongresinin yaklaşık 550’sinde tek adayla kongre yapıldı. Genel merkezin atadığı aday dışındakilere, belediyeler üzerinden baskı uygulandığı görüldü. İkinci bir kişinin aday olmaması için her yönteme başvuruldu.

ASIL AMAÇ; CHP-HDP GÜL VE BABACAN İTTİFAKINA UYGUN CHP YARATMAK!

CHP kongrelerindeki gelişmeleri Aydınlık’a değerlendiren eski CHP yöneticileri, genel merkez yöneticilerinin bir plan dahilinde hareket ettiğini belirtti. Asıl amacın CHP-HDP ve Gül-Babacan ittifakına uygun bir CHP yaratmak olduğunu ifade eden CHP’li muhalifler, partinin Altı Ok çizgisinden uzaklaştırıldığını vurguladı. Uzun yıllar partide milletvekilliği de yapmış eski bir genel başkan yardımcısı, şöyle konuştu:

“Şu anda CHP’li olmayan CHP yöneticilerinin yapmak istediği bu. İttifakı CHP yönetimine de taşıma çabasındalar. İl kongrelerinde kurultay delegelerini güvenilir(!) kişilerden yapmaya özen gösterdiler. Muhtemelen kurultayda blok liste ile seçime girilecek. İstenilen isimler blok listeye konulup CHP yönetimine taşınacaklar. Kulağımıza gelen bilgilere göre bunlar arasında ‘Yetmez ama EVETçiler’ de var. HDP-Gül-Babacan ittifakına itiraz edecek, hatta Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığına evet diyecek bir yönetim oluşturulmaya çalışılıyor.”

Ancak parti tabanının tepkisi giderek büyüyor. İl kongrelerinde delegeler kongrelere katılsa da seçim için ya oy kullanmayarak ya da boş oy kullanarak tepki gösterdiler.

İZMİR, İSTANBUL, ANKARA, MERSİN…

CHP’nin en yüksek oranda oy aldığı İzmir İl Kongresi’nde aday olmak isteyen kişilerin adaylıkları çeşitli gerekçelerle düşürüldü. Genel Merkez tarafından desteklenen tek aday Deniz Yücel, 611 delegenin ancak 253’ünün oyunu alabildi.

Genel Merkez, İstanbul il başkanlığına aday olarak Canan Kaftancıoğlu’nu belirledi. Diğer adayların adaylıkları belediyeler üzerinden engellendi, adaylık için imza vermesi beklenen delegeler ikna edildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun iknasıyla adaylıktan çekilen Cemal Canpolat ‘Kılıçdaroğlu ittifaka önem verdiği için tek adayla kongre yaptıklarını’ açıkladı. Tek aday olarak seçime giren Kaftancıoğlu 677 delegenin 444’ünün oyuyla seçildi.

Ankara’da da benzer bir olay yaşandı. İl başkanı adaylarının teke indirilmesi için belediye başkanları üzerinden yoğun baskı yapıldı. Yapılan bütün baskılara rağmen Ayhan Yalçınkaya adaylıkta ısrar etti. Yalçınkaya yeterli imzayı bulmasına rağmen onun için imza verenlerden bazıları ikna edilerek imzaları çektirildi. Yalçınkaya ikinci kez yeterli imzayı topladı, bu kez de Yalçınkaya’ya imza verenlerin imzaları taklit edilerek mükerrer hale getirildi. Yalçınkaya 3. kez imza topladı. O da ‘geç kaldın’ denilerek kabul edilmedi. Yalçınkaya’ya ilk aşamada imza verenlerin imzalarını çekmesinde CHP’li belediye yöneticilerinin etkili olduğu belirtildi. Bu durum, delegenin ve partililerin tepkisine neden oldu. Genel merkezin tek adayı Ali Hikmet Akıllı, seçimlerde 645 delegenin yarısının bile oyunu alamadı, 315 oyla seçilebildi.

Mersin’de de durum değişmedi. İl Başkan adayı olarak Alptekin Eser’in verdiği imza listesi incelendi. Faaliyet raporlarının okunması ve bazı milletvekillerinin konuşma yapmasının ardından, adayların divana sunduğu delege imza listesi kontrol edildi. Bu sırada divan kurulu, Alptekin Eser’in, 47 delegenin imzasını geri çekmesi, mükerrer delege imzalarının bulunması ve bazı kişilerin delege olmadığı halde listede adının olması gerekçesiyle adaylığının düşürüldüğünü bildirdi. Bunun üzerine Eser, kürsüye çıkarak Özkoç ve divan üyelerine tepki gösterdi, bazı parti üye ve delegeler arasında tartışma yaşandı. Seçime giremeyen Eser, divanın kararına tepki olarak konuşma kürsüsünde uzun süre bekleyişini sürdürdü ancak bazı partililerin ikna çabalarının ardından kürsüden ayrıldı. Oylamada 630 kişilik hazirun listesinde sadece 542’si sandığa giderek oy kullandı. 459 geçerli oyun sayıldığı seçimde tek başkan adayı olan Adil Aktay’a sadece 428 oy çıktı

DELEGE TEPKİSİ

Adının açıklanmasını istemeyen bir CHP Parti Meclisi üyesi, yaşananların CHP’nin geleneklerine de ideolojisine de aykırı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “İş o hale geldi ki genel merkez artık kongrelerde divan başkanı bile atıyor. Divan başkanı şu kişi olacak diye talimat veriyor. Bu CHP tarihinde görülmüş bir durum değil. Yapılan kongrelerde tek aday olmalarına rağmen başkan seçilenlerin delegelerden aldığı destek her şeyi anlatıyor. Bu tam anlamıyla delege tepkisidir.”

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY

Bir başka Parti Meclisi üyesi de şunları söyledi: “Partililer partide mücadele ile sonuç alınabileceği konusunda umutlarını tüketmeye başladı. ‘Ben ne yaparsa yapayım, yukarıdaki ekip önümü kesecek’ algısı tehlikeli bir hale geliyor. Yapılan tüm baskılara rağmen illerde yaşanan durum büyük kurultayda da tekrarlanacak. Kılıçdaroğlu’nun karşısına yeni aday çıkması engellenecek. Ama bütün kurultay delegesi hassasiyetine rağmen genel başkan delege sayısının yarısının oyu ile seçilecek. Hele parti yönetimine CHP’li olmayanlar doldurulursa iş daha da büyüyecek. CHP köklü bir partidir. Böyle bir durumda kısa süre sonra olağanüstü kongre çalışmaları başlar. Bu kaçınılmaz olur.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle