Mersin’e kurulması planlanan dev yatırım balık çiftlikleri için Bakanlığın “olur” kararının çıkması heyecanla beklenirken, Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklama, sözde çevrecilerde soğuk duş etkisi yarattı.
Mersin’e kurulması planlanan balık çiftlikleri için ÇED raporu doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan nasıl bir karar çıkacağı merakla beklenirken, Muğla’da başlatılan ve Mersinli sözde çevrecilerle eş zamanlı gerçekleştirilen karalama kampanyası Tarım Bakanlığı’nın net müdahalesiyle bozuldu.
Mersin’e dev yatırıma hazırlanan Muğla Bodrum’daki balık çiftlikleri hakkında yerel basında çıkan asılsız iddialara Tarım Bakanlığı bir açıklama yaparak oynanmak istenen oyuna “Dur” dedi. Mersin’de ÇED Bilgilendirme sürecinde yapılmak istenen “basın-sözde çevreci algı operasyonu” Tarım Bakanlığı’nın zamanında açıklamasıyla bozuldu.
Gazetelerde çıkan iddiaların yalanlayan Tarım Bakanlığı, “Muğla ilinde su ürünleri yetiştiriciliği için tespit edilen alanlar, sayı ve kapasiteleri itibariyle çevresel hassasiyetler doğrultusunda koruma ve sürdürülebilirlik ilkesi dikkate alınarak belirlenmiştir. Ayrıca mevzuat gereği bu tesislerin denetimleri ve bulundukları deniz alanına ait su analizleri düzenli olarak yapılmaktadır. Bu noktada su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkemiz, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çevre hassasiyeti en yüksek korumacı ve uygulamalara sahip ülkelerin başında gelmektedir. Ayrıca yetiştiricilik tesislerine ait kafeslerin kapladığı deniz yüzey alanları, toplam deniz alanına oranlandığında ekosistemi etkilemeyecek düzeydedir” açıklaması yaptı.
“TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN BALIKLAR, DÜNYANIN EN KALİTELİ BALIK ÖDÜLÜ ALDI”
Balıkların hijyen, sağlık ve çevre şartlarına uygun yetiştirildiğini kaydeden Tarım Bakanlığı, “Bakanlığımız tarafından ruhsatı olmayan hiçbir firmanın yem üretimi yapması mümkün olmadığı gibi firmalar tarafından üretilen yemler, özellikle içerikleri itibariyle sürekli olarak kontrol edilmektedir. Ülkemizde balık yetiştiriciliği yapılan işletmeler ve bu işletmelerde kullanılan yemler de mevzuat hükümlerine uygunluğu bakımından denetlenmektedir. Bu denetimler, ülkemizin resmi kurumlarının yanında bağımsız uluslararası kalite ve sertifikasyon kuruluşlarınca da yapılmaktadır. Aynı zamanda ülkemizde üretim yapan firmaların yetiştirdiği balıklara, Uluslararası Kalite Enstitüsü tarafından son yıllarda dünyanın en kaliteli balıkları ödülleri verilmektedir” ifadelerini kullandı.
“80 ÜLKEYE İHRACAT VAR”
Bakanlık açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemiz genelindeki bütün balık çiftliklerinde kullanılan yemler ve yetiştirilen balıklar, her türlü hijyen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak üretildiğinden balıklarımızın büyük bir bölümü başta AB ülkeleri olmak üzere 80 farklı ülkeye ihraç edilmektedir. İlgili mevzuatlar çerçevesinde faaliyetlerini yürüten, Bakanlığımızın her tür denetimine tabi olan ve gerek kaliteli üretimleriyle gerekse de yaptıkları ihracatlar ile ülkemiz tarımına ve ekonomisine ciddi katkılar sunan bu çiftliklerimiz, ülkemizin yüz akı işletmeleridir. Dolayısıyla sadece bu bölgemizdeki değil, ülkemizin diğer yerlerinde üretimde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerimizle ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesi önem taşımaktadır.”
açıkça ferat yazsaydın derviş iyi olurdu