Sansasyonel Haber’in gündeme taşıdığı Mersin’deki Büyükşehir Belediyesi mezbahalarının özelleştirmesi ve kaçak kesim iddiaları Meclis’te tartışıldı. Denetim için topu Bakanlığa atan CHP’li Seçer’in, kendi daire başkanının “Zabıtalar üstünden denetleyebiliriz” açıklamasından sonra özelleştirmeye hala yeşil ışık yakması da tepki çekti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı 1. Olağan Oturumunda geçtiğimiz ay sonu Sansasyonel Haber’in gündeme taşıdığı mezbaha özelleştirme ihaleleri gündeme geldi.
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Büyükşehir’e ait olan 7 mezbahadan Yakaköy’ün özelleştirilireke kiraya verildiğini, diğerlerinin kira ihalesinin durdurulduğunu hatırlattı. MHP’li Topkara, “Biz fiyatları asgaride tuttuk ki et ve et ürünleri türevlerini satan esnafımız kesim fiyatlarının yüksekliğinden endişe etmesin istedik. Fiyatları belediyemiz çok aşağıda tuttu. Ama görüyoruz ki bu işle iştigal esen esnafımız kendi kasap veya besihanelerinde et kesimini sürdürüyor. İl ve ilçe Tarım Müdürlüklerini göreve davet ediyorum. Buradan büyükşehir ve ilçe belediye zabıtalarını göreve davet ediyorum. Özelleştirmelerin iptal edilmesi çağrısında bulunuyorum. Bunu kamu kuruluşlarla birlikte idare etmesini rica ediyorum” diyerek özelleştirmelerin durdurulmasını istedi.
İhalelerin durumunu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Serdar Gökçek’e soran CHP’li Seçer’e yanıt veren Gökçek, “23 Kasım’da ertelediğimiz ihaleleri yeniden yapacağız” dedi.
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Serdar Gökçek Büyükşehir bünyesindeki 7 mezbahanede Ekim ayında kesilen hayvan sayısına ilişkin verdiği rakamlar mecliste şaşkınlıkla karşılandı.
Gökçek, “Ekim ayı genelinde 7 mezbahanede toplamı 133 küçükbaş, 30 büyükbaş hayvan kesimi yapıldı. Bizim günlük 100 hayvan kesim kapasitemiz var. Kasap esnafımızın kendi dükkanlarında kesimi var” demesi şok yarattı.
Ortaya konulan sayısal kesim verilerinin ardından konuşan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Özel mezbahanelerde günlük kesim sayısı ne kadar? Bir denetim yapsınlar bakalım. O kesim rakamlarıyla mezbahanenin ayakta kalması mümkün mü? Tablo böyle olunca ben büyükşehir belediyesi olarak istediğim kadar dövüneyim durayım. Hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Denetim benim görevi değil, yetkim yok. Sağlıklı hijyenik et kente girsin. Ama bunu da sağlayamıyoruz. Bizim kestiğimiz et sayısına bakın, özel kesimhanelerin resmi kesim rakamlarına bakın, Mersin’de günlük et tüketimi rakamlarına bakın zaten ayan beyan ortada. Bunları ben denetlemeyeceğim ki. Hükümet olan ben değilim. Bakanlık ben değilim. Bunlara bakılması lazım” diyerek Mersin’de yoğun şekilde kaçak et kesildiğini doğruladı.
AK PARTİLİ YERLİKAYA: “İL TARIM DA, BÜYÜKŞEHİR’İN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADIĞINI SÖYLÜYOR!”
Seçer’in denetim yetkisiyle ilgili sözleri üzerine söz alan AK Partili Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya da Tarım İl Müdürlüğüyle denetim hususunda görüştüğünü söyledi. AK Partili Yerlikaya, “Tarım il müdürlüğüyle görüştük. Öncelikle Büyükşehir üzerine düşeni yapmıyor. Her ilçede mezbahane olması lazım. Mesela daire başkanımıza soralım Toroslar’da, Yenişehir’de, Mezitli’de mezbahanemiz var mı? Şimdi mezbahanelerin eksik olduğu bir ortam var. Burada önemli olan şu, kasapların altında kesimhaneler var. Tarım İl Müdürlüğü’ne sordum, biz buraları mühürleyemeyiz buralar büyükşehrin uhdesinde. Böyle bir durum var” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’İN DENETİM YETKİSİ OLDUĞUNU DAİRE BAŞKANI İTİRAF ETTİ:”BİZ ZABITA ÜSTÜNDEN DENETLİYORUZ AMA…”
AK Partili Yerlikaya’nın denetim konusundaki sözleri üzerine Daire Başkanı Serdar Gökçek’ten denetim yetkisiyle ilgili bomba açıklama geldi. Gökçek, “O ruhsatlandırmaları ilçe belediyeleri yapıyor. İl Tarım Müdürlüğü de bunun denetimini yapıyor. Şimdi biz hem kesiyoruz hem de o kasap esnafımızın dükkanına kadar götürüyoruz. Bizim denetim yetkimiz zabıta üstünden 277 TL gibi bir cezası var ama il tarım müdürlükleri 14 bin TL’ye kadar ceza kesebiliyor” diyerek Büyükşehir’in de denetim yetkisi olduğunu itiraf etti.
Büyükşehir bünyesindeki mezbahaların sayısının arttırılması talebini de yorumlayan CHP’li Seçer, “Mevcut mezbahanede kesim sayımız yüzde 10 civarında. Akdeniz’de Tarsus’ta, Mut’ta var onları kayıt altına aldık da onlar mı kaldı. Yapmayı Allah aşkına. Burada böyle bir sorun olduğu kesin. Bu sorunun çözülmesi lazım. Kim yasal olarak yetkisini kullanmıyorsa üzerine gidilsin o zaman. Mevzuata herkes uyarsa hiçbir şey olmaz. Belediyemle diğer kurumları tokuşturma, yarıştırma değil bu. Nihayetinde o kurumlar da siyasetin etkisinde. Seçim var gitme üzerine. Şu an burada olmayan, tayini buradan gide bir yetkili bana dedi, Başkanım sen böyle diyorsun doğru ama bize siyasi partilerden telefon geliyor böyle gitmeyin diye. Dürüstçe konuşalım, çözüm bulalım. Nihayetinde sonuç şu, kötü! Ben size söyleyeyim sonuç kötü” açıklaması yaptı.
Daha sonra söz alan MHP’li Mehmet Topkara, sözlerini şöyle tamamladı:
“7 tane mezbahamız var, 13 ilçemiz var. Merkezde bir Yakaköy var. Bizim butik mezbahaneleri yapmamız lazım. Denetimlerini de sürekli hale getirebiliriz. Elimizdeki mezbahaneleri de kiraya vermememiz gerektiğini düşünüyorum. İhalenin iptalini talep ediyorum.”