Hoşgeldiniz  

SANSÜR KULLANAN MGC ONURSAL BAŞKANI!

admin | 06 Temmuz 2017 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

MGC’nin Onursal Başkanı unvanlı Macit döneminin torpilli gazetecisi Vahap Şehitoğlu, birçok hukukçunun ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun sansür olarak nitelendirdiği erişim engelini en çok kullanan Cemiyet başkanı olarak tarihe geçti.

 

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yurt genelinde başlatılan FETÖ operasyonları Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne sıçramış, Genel Sekreter, Başkan Yardımcısı ve çok sayıda daire başkanı tutuklanmıştı. Büyükşehir’deki FETÖ yapılanması iddialarının görüldüğü davanın 3. Oturumunda tanık olarak dinlenen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mahkeme heyetine verdiği ifadede operasyonu “kumpas” olarak nitelemiş, bu kumpasın içersinde de bazı emniyet mensuplarıyla gazetecilerin olduğunu öne sürmüştü.

 

Başkan Kocamaz’ın ifadesini değerlendiren Mahkeme heyeti de iddiaların muhatabı gazeteciler Vahap Şehitoğlu ile Mustafa Göktaş’ı 29 Eylül’deki 4. Oturumda dinlenmelerine hükmetmişti.

 

Kocamaz’ın ifade tutanağını ele geçiren sansasyonelhaber.net de, gazetecilik gereği bu ifadeleri kamuoyuna aktardı. Bu ifadelerin ortaya çıkmasından rahatsız olan Göktaş ve Şehitoğlu ile birlikte Aydınlı gazeteci Haldun Haşmet Aysan, kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle içeriğin erişimine engel kararı aldırdılar.

 

Ardından Şehitoğlu kendisine ait internet sitesinden bu erişim kararlarının “yalan haber oldukları” gerekçesiyle verildiğini “yalan haberler” yaparak kamuoyuna iletti.

 

Mersin ve Türkiye kamuoyunun yakından takip ettiği bir davada Büyükşehir Belediye başkanının ifadelerini, hele de kumpas kurulduğu gibi karşı tez geliştirdiği bir davada bu ifadelerinin haber olabilme kapasitesini anlayamayacak kadar izansız olmadığını umduğumuz Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin “Onursal” Başkanı unvanlı Şehitoğlu’nun, basın özgürlüğünü ayaklar altına alan bir karara imza atılmasına çanak tutması da ayrı bir skandal olarak tarihe geçti.

 

Kocamaz’ın ifadelerinin 7. Ağır Ceza’daki dava tutanaklarında yer aldığı bir ortamda, sansasyonel haber’in nasıl yalan ifade üretebileceği de kamuoyu tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.

 

Erişim engeli kararı, Türkiye Gazeteciler federasyonu tarafından sansür olarak nitelendirilirken, uygulamanın başta basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere birçok temel hakka müdahale niteliğinde olduğunu da sıklıkla belirtiyor. Konuyla ilgili TGC tarafından yapılan açıklamada, “İnternet, iletişim özgürlüğü kapsamında bilgi ve görüş yayma ve bunlara ulaşma hakkı çerçevesinde korunan bir araçtır. İnternet’e yapılacak her müdahale, içeriğin yayılmasına veya erişilmesine doğrudan etki edecektir. İnternet’e yapılacak her müdahale, basın özgürlüğünü de yakından ilgilendirmektedir. İktidar ve muhalefet partilerinin temsilcilerini, sansür düzenlemelerinin değil, basın ve ifade özgürlüğünü genişletecek uygulamaların yaşama geçirildiği bir ülke için göreve çağırıyoruz” açıklaması yapmıştı.

 

Birçok hukukçu da internet sitelerine erişim yasağı getirilmesini “sansürcülük” olarak nitelendirmektedir.Hukukçular, “Erişim engelleme kararı kişilerin haberleşme ve ifade özgürlüklerini doğrudan kısıtladığından uygulama şartları çok iyi ele alınmalı ve keyfiliği yol açmamalıdır” şeklinde görüş belirttiler.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle