Hoşgeldiniz  

RUSYA’DAN “DOMATES” AÇIKLAMASI

admin | 31 Ağustos 2017 | Ekonomi, Genel, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Rusya Tarım Bakanı Aleksey Tkaçev, Türkiye’den domates alımı için önemli açıklama yaptı. Mersin ve Antalya çiftçisinin de gözü bu açıklamaya çevrildi.

“SEZON ARASINDA DOMATES ALABİLİRİZ”

 

Tkaçev, “Sanıyorum Türk tarafına şu seçenekleri sunacağız; onlardan sezonlar arasında domates alabiliriz. Söz gelimi, Rusya’daki hava şartları nedeniyle yerli sebze üreticilerinin pazara ürün gönderemediği kış ve erken bahar dönemlerinde Türkiye’den domates alabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Tkaçev şöyle devam etti: “Türk partnerlerimize küçük miktarlarda yapacakları ihracatla Rus pazarına dönmeleri imkanını verebiliriz diye düşünüyorum.”

 

“HENÜZ İHTİMALLER KAPANMADI”

 

RBC kanalına konuşan Tkaçev, Türkiye’den domates tedariği ihtimalinin kapanmadığını ve iki tarafın uzlaşmasına dikkat çekerek özellikle sonbahar sonunda sezonda arz eksikliği döneminde Türkiye’den yeniden domates ithalatının yapılabileceğini belirtti.

 

Domates konusunun her iki ülke için de hassas olduğunu belirten bakan, Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı tarım ürünleri ihracatında domatesin başı çektiğine vurgu yaptı.

 

“14 EYLÜL’DE ÜST DÜZEY YETKİLİLER KONUYU ELE ALACAK”

 

14 Eylül 2017 tarihinde her iki ülkeden üst düzey yetkililerin katılacağı zirvede konunun etraflıca ele alınacağı da Tkaçev tarafından belirtilen hususlar arasında.

 

Rus bakan, bir dönem yaşanan krize rağmen Türkiye ve Rusya arasındaki tarım ürünleri bazında ticaret hacminin son 7 ayda % 14 büyüyerek 1.2 milyar dolara ulaştığının da altını çizdi.

 

DOMATES DIŞINDA TÜM TARIM ÜRÜNLERİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMIŞTI

 

Rusya’nın Kasım 2015’te bir savaş jetinin Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından aldığı önlemler arasında domates ithalatının da durdurulması yer alıyordu.

 

O dönemde yürürlüğe sokulan yaptırımların önemli bir kısmı kaldırılmış olmasına karşın domates ithalatı üzerindeki yasak devam ediyor.

 

Rusya, bunun gerekçesi olarak ilişkilerin sıkıntılı olduğu dönemde domates yetiştirilmesi için çiftçilere ciddi miktarlarda teşvik vermesini gösteriyor.

 

Türkiye’de ise en önemli ihracat pazarlarından biri olan Rusya’nın alımları durdurmasının ardından özellikle Antalya ve Mersin civarındaki seracılar üretimlerini domatesten muz gibi diğer ürünlere çevirmişti.

 

Kaynak: Sözcü

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle