Hoşgeldiniz  

MEZİTLİ SANAYİ ESNAFI HAPİS Mİ OLACAK? “YER BULAMAZSAK ETRAFINI DUVARLA KAPATIRIZ!”

admin | 10 Nisan 2021 | Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Mezitli Belediyesi’nin son kararıyla mevcut yerlerinde “işgalci” durumuna düşen Mezitli Sanayi Sitesi esnafı, yer konusunda açmaza girdi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’la bir araya gelen sanayi esnafına Başkan Tarhan yer bulunamaması durumunda çözümü açıkladı: “Gerekirse dört tarafını panolarla ya da duvarlarla kapatabiliriz. Çünkü gürültü olarak çok fazla sıkıntı yok sadece görsel kirlilik oluyor. Yurt dışında da bu tür uygulamalar var.”

Mezitli’de kurulması planlanan yeni sanayi sitesinin yer problemi sıkıntı yaratmaya devam ediyor. Davultepe’de daha önce imar planında organize tarım bölgesi olarak işaretli alan küçük sanayi sitesine çevrilmiş, bölge halkının imarlı parseller olmasına karşın “tarım arazisi” pompalaması nedeniyle Küçük Sanayi Sitesi inşaatına başlanamamıştı.

Davultepe’de küçük sanayi sitesinin işaretlenmesinin üzerine Mezitli Belediyesi de mevcut sanayi sitesi alanının konut alanı olarak imarda işaretledi. Bunun üzerine taşınma süreci uzayan sanayi sitesi esnafı da ne yapacağını şaşırdı.

Geçtiğimiz gün genel kurulunu gerçekleştiren Mezitli Sanayi Sitesi esnafları da genel kurulun ardından konuyu görüşmek üzere Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ı ziyaret etti.

Sanayi sitesinin taşınmasıyla ilgili süreci aktaran Tarhan, kent merkezinin yoğunlaştığı bölgede sanayi sitesinin kötü görüntü oluşturması sebebiyle başta esnaflar olmak üzere farklı kesimlerle taşınması yönünde bir anlayışın hakim olduğunu dile getirdi.

Bu yaklaşım üzerine Mezitli Belediye Meclisinde farklı partilere mensup tüm üyelerin oybirliği ile Sanayi Sitesinin taşınması yönünde karar alındığını hatırlatan Başkan Tarhan, “Kent gelişiyor, belediye burada kaymakamlık burada, modern bir kent meydanı planlarken buranın yanı başında sanayi olması görüntüleri hoş değildi. Burada şehrin ortasında kaldı. Belediye meclisimizde oy birliği ile karar alarak Sanayi Sitesinin taşınması yönünde karar aldık. Ama bu kararı alırken dört önemli konuya da parmak bastık. Mezitli’de bulunan sanayi sitesi esnafının tüm haklarının korunmasını ilk sıraya koyduk. Yani yeni sanayi kurulurken şart koştuğumuz öncelik bir kısmı başka yerden gelecek buradaki sanayi esnafını zor duruma düşürecek yapılanma ve oluşum ortaya çıkmasın istedik. O zamanlar bu amaçla kurulan kooperatife de bu yönde esnafın korunması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

“SANAYİNİN TAŞINACAĞI YERİ ÖNCE ESNAF KABUL ETMELİ”

Yeni kurulacak yerin bu sanayi esnafının ihtiyacını karşılaması gerektiğine parmak basan Neşet Tarhan, “Yeni yapılacak sanayi sitesinin yeri, buradaki esnafın da kabul edebileceği bir yer olması lazım. Torosların her hangi bir yerinde ulaşımı zor bir yer olsun demek mümkün değil. Esnaf ve vatandaşlar gönül rahatlığı ile ulaşabilsin istedik. Ama yer seçimi maalesef o kadar da kolay değil. Zeytinlik olan yerlere hiçbir şey yapamıyorsunuz. Orman alanını ve ekonomik olması bakımından özel şahısların arazilerini de dışarı çıkarınca iki yer kalıyor. Birincisi hazine arazisi, ikincisi orman vasfını yitirmiş arazi olması gerekiyor. Toprak kurulunun orası tarımsal arazi değil demesi gerekiyor. Onunla da bitmiyor altyapı problemlerinin çözülmesi de başlıca konulardan birisi” şeklinde konuştu.

VE ŞOK ÖNERİ: “ETRAFINI ÇEVİRMEK GİBİ ALTERNATİF ÇÖZÜMLER VAR”

Sanayinin taşınamaması halinde olabilecek alternatif çözüm önerileri hakkında da bilgiler veren Başkan Tarhan şunları söyledi:

“Elbette burası olmamalı ama neresi olmalı arayışı devam ediyor. Aslında kesinlikle sanayi burada olmamalı diye bir kural yok. Yoksa bu şekilde kalacaksa bizde görsel kirliliği azaltacak tedbirler almak durumunda kalacağız. Gerekirse dört tarafını panolarla ya da duvarlarla kapatabiliriz. Çünkü gürültü olarak çok fazla sıkıntı yok sadece görsel kirlilik oluyor. Yurt dışında da bu tür uygulamalar var.”

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle