Hoşgeldiniz  

İŞTE GERÇEK SEBEBİ… AYDINCIK YOL GÜZERGAHI NEDEN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR?

admin | 03 Mart 2017 | Dünya, Gündem, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

2013 yılında tamamlanması gereken Mersin-Antalya karayolunda çalışmalar hala sürerken, Aydıncık güzergahının henüz projesinin bile onaylanmamasının altından Nükleer santral çıktı.

mersinaydıncıkyolgüzergahdeğişimsebebi

Sansasyonelhaber.net / ÖZEL HABER – Mersin-Antalya karayolu güzergahı üzerinde yer alan Aydıncık ilçesinde yol karmaşası sürüyor. Şehrin doğu girişine kadar gelen yolda çalışmaların durması hatta güzergahın değişeceği ihtimalinin artması kentte bekleyişi iyice gergin bir hale getirdi.  Öyle ki şehirde petrol istasyonları bulunan Ak Parti Aydıncık İlçe Başkanı Ahmet Azgınoğlu’nu istifanın eşiğine getiren güzergah değişikliğinin ne zaman netlik kazanacağı da merakla bekleniyor.

 

Normal şartlarda şehrin ortasından geçmesi planlanan ve 20 yılı aşkın bir süre önce projelendirilen Mersin-Antalya karayolunun Aydıncık kısmında da çalışmalar bu doğrultuda yapılmış hatta istimlaklerin yüzde 80’i ödenmişti. Yine şehrin doğu girişi olan Yeni Mahalle girişine kadar duble yol yapılmıştı.

 

2014 yılının sonlarına yaklaşılan dönemlerde bu söylenti daha da arttı. Duble yol çalışmasının Aydıncık içinde yapılmayacağı 2 farklı projenin Ulaştırma Bakanı’nın masasında olduğu iddia edildi. Daha önce yol eskisi gibi kentin içinden geçecekti. Ancak 2 yeni projenin daha ortaya çıktığı iddia edildi. Buna gerekçe olarak da Aydıncık merkezdeki Liman İçi bölgesindeki 1. Derece sit alanının genişlemeye müsait olmadığı gösterildi.

 

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkililer de yeni proje iddiasını doğrulayınca Aydıncık’ta tüm hesaplar alt üst olmuştu. Projenin biri, Aydıncık’ın içine yol Hürriyet Mahallesi’ne kadar girerken, Cumhuriyet Mahallesi’nden dışarı yani dağ tarafına çıkıyordu. Diğer proje ise eski Ankara yolu denilen yani Aynalıgöl Mağarası hizasından şehre hiç uğramadan direk dağ tarafına çıkıyordu.

 

Projenin ikincisi yani direk şehir dışından geçecek olanına Bakanlığın yoğunlaştığı savunuluyor. Yolun yukarı alınmak istenmesinin temel sebebinin Azgınoğlu’nun iddia ettiği gibi “birilerinin isteğine göre değil”, Akkuyu’ya yapılacak olan nükleer santral olduğu varsayılıyor.

 

NÜKLEER SANTRALLE AYDINCIK YOLUNUN NE İLGİSİ VAR?

 

Akkuyu’ya Ruslar tarafından yapılacak nükleer santral için bilindiği gibi uzun süredir hazırlıklar sürüyor. Nükleer santral projesinde sadece santral inşaatına yoğunlaşılmadı. Santrali inşa edecek ve orada daha sonra çalışacak Rus ve Türk Mühendislere yaşam alanı yaratılması için de çalışmalar yapıldı.

 

Öyle ki, Türk üniversitelerindeki mühendis hocalar için “Akkuyu’da çalışmak ister misiniz?” broşürleri basılmış ve santral tanıtımının yanı sıra aileleriyle birlikte yaşayacakları bölge de tanıtılmıştı. Sunulan projede Aydıncık’ın Akkuyu için tasarlanan yaşam alanı olduğu belirtilmişti. 2015 yılının Temmuz ayından itibaren Aydıncık’a gelen mühendisler kenti tanıma turları atmıştı.

 

AYDINCIK’IN ARAZİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

 

Aydıncık’taki en büyük problemin, dağ ve denize sıkışmış olduğundan yüzölçümsel olarak gelişime müsait olmadığı biliniyor. Tapulu arazilerin de azlığı büyük sorun teşkil ediyordu. Çoğu 2/B olan araziler, 2/B yasasıyla tapulandırılarak, bu sorun giderildi. Ancak kentin sıkışmışlığını açabilmek için devlet arazi üretmeye başladı. Şehri dağ tarafına yaydırmak için projeler yapıldı ve yolun da üste çekilmesiyle bu projenin hızlanması sağlandı. D-400’ün dağ tarafına çekilmesi, oradaki arazileri yatırımcılar için cazip hale getirecek ve şehir yayılımını genişletecekti.

 

BAKANLIK NİYE BEKLİYOR?

 

Ulaştırma Bakanlığının henüz masadaki projelerden herhangi birini onaylamaması ise kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor. Bakanlığın savunması maliyet hesabı. Bakanlık açıklamasında mümkün olan en az maliyeti hesapladığını söylese de şehrin içinde istimlaklerin tamamlanması, ödemelerin yapılması ve buna rağmen yolun güzergahının değiştirilip, yeni istimlaklere yol açacak projeye yönelmesinin sebebinin santrale endeksli olarak yürütüleceği fikri ağır basıyor.

 

 

 

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle