Hoşgeldiniz  

HER ANKETİ SONRASI ÖZÜR DİLEYEN ORC’DEN “AÇIĞI BOL” BİR ANKET DAHA

admin | 30 Temmuz 2017 | Dünya, Gündem, Siyaset, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Yaptığı her seçim anketinden sonra özür dilemesiyle meşhur ORC Araştırma şirketi yine bir skandala imza attı. “Telefonla” gerçekleştirdiği Mersin yerel seçim anketinden çıkan çelişkili sonuçlarla ORC, yine kamuoyundan özür dileyecek gibi görünüyor.

ORC bu ayın başında gerçekleştirdiği Büyükşehir’lerin performans anketlerinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Paylaşmasının ardından kamuoyunda büyük tepkiyle karşılaştı.  Özellikle Mersin anketinde yer alan verilerin kendi içerisinde büyük çelişki yaratması da dikkatlerden kaçmadı. Ankette Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan memnun olanlar yüzde 36,5 iken memnun olmayanların oranı yüzde 60,1 olarak sunuldu. Ankete katılan Mersinli seçmenlerin bu Pazar yerel seçim olsa sorusuna da yüzde 30,8 CHP, yüzde 29,8 MHP ve yüzde 27,6 da Ak Parti dediği öne sürüldü.

 

ORC’nin bu anketi “CATI-Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi” yöntemiyle gerçekleştirdiği biliniyor. Mersin gibi 3 büyük partinin de oylarının birbirine yakın çıktığı düşünüldüğünde ankette belirtilmeyen ilçe oylarının ne kadar etkili olduğu da ankete olan güveni sorgulatmaya yetti. 2014 seçimlerinde merkez oyları sayıldığında CHP, ilçe oyları girdiğinde ise MHP farkla kazanmıştı.

 

CHP’NİN İLÇELERDEKİ DÜŞÜŞÜ SÜRÜYOR

 

İl merkezinde güçlü bir CHP seçmeni olmasına karşın, MHP’li Kocamaz yönetimine ankete göre sadece yüzde 1 fark atabilmesi, 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde CHP’nin ilçelerde yaşadığı büyük zafiyet hesaba katıldığında yine hezimete uğrayacağı ihtimalinin güçlendiği yorumlarına yol açtı. 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin ilçelerde yaşamaya başladığı büyük ve sert düşüşün sürdüğü konusunda siyasi otoriteler hemfikir. Silifke dışında varlık gösteremeyen CHP’nin yine ilçelerde büyük başarı gösterme ihtimalini de düşük kılıyor.

 

2014 yerel seçimlerinde CHP tabanı AK Parti yerine MHP’ye kaymıştı. “Büyükşehir yasası” olarak bilinen yasa değişikliği ile tüm ilçelerin büyükşehir belediye sınırlarına dâhil edilmesi de, Mersin’de 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den çok MHP’nin işine yaramıştı.

 

Mersin’in çevre ilçeleri ile dağ köylerinde yaşayan yerli nüfusun etnik köken olarak çoğunlukla Yörük/Türkmenlerden oluşması ve bu kitlenin özellikle dış göç, Kürt politikası, işsizlik gibi konularda hoşnutsuz olmaları ve MHP’nin dillendirdiği milliyetçi söyleme destek vermeleri, bu partinin ilçelerdeki başarısını getiren en önemli dinamik olmuştu. İlçelerden gelen milliyetçi oylara, merkezde CHP adayına tepki gösteren sosyal demokrat oyların eklenmesiyle MHP, 2009 yerel seçimine kıyasla oylarını yaklaşık yüzde 6,8 oranında arttırarak Mersin’de seçimin galibi olmuştu.

 

2014 yerel seçimlerinde MHP yüzde 32’lik oran ve 324 bin 127 oy, CHP yüzde 28,3’lük oran ve 287 bin 388 oy, AK Parti ise yüzde 28’lik oran ve 284 bin 136 oy almıştı.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

KÖŞE YAZARLARI
© 2017 Sansasyonel Haber Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle